Министър Евгени Желев обеща: По-високи заплати в здравеопазването

Министър Евгени Желев обеща: По-високи заплати в здравеопазването | StandartNews.com

София

 Колективният трудов договор в здравния бранш ще се  подпише до 20 май и в него ще залегнат по-високи основни заплати за лекарите и сестрите, обявиха сред среща днес здравният министър д-р Евгени Желев и председателят на КНСБ д-р Желязко Христов. Най-осезателно ще е увеличението при средните кадри, категоричен бе министърът.

Новите собственици на приватизираните  болници да запазят предмета им на дейност безсрочно, за това пък настоя Желязко Христов пред здравния министър. Приватизацията на общинските болници да се разрешава от общинските парламенти, а парите от продажбата на обособените части от обществените лечебници да отиват в целеви здравни фондове, е друго искане на синдиката. Идеята е средствата да се използват само за медицинска апаратура, иновации и др. нужди на лечебните заведения, а не да отиват в общия републикански бюджет. Според Желязко Христов трябва законова промяна, според която болниците да бъдат извадени от категорията на търговски дружества.

И министърът и синдикалистът бяха единодушни, че държавата трябва да осигурява децата и пенсионерите върху пълна здравна вноска, както и че бюджетът на здравеопазването трябва да бъде не по-малко от 5% от брутния вътрешен продукт на страната. Настояваме увеличението да е за сметка на бюджетния излишък, а не като част от социалното осигурявена за пенсия и злополука, заяви още Христов, според когото трябва да се запази общественият харакстер на НЗОК, която да покрива на 100% основния пакет от медицински услуги. Частните фондове да се включат в здравно-осигурителната система на по-късен етап, от 1 януари догодина, като покриват допълнителни пакети, смятат още синдикалистите.

За улеснен прием и 3-годишно обучение на медсестрите се договори днес д-р Желев с председателката на Асоциацията на сестрите проф. Станка Маркова. Министърът е приел и предложението да има сестрински структури извън лечебните заведения, както и да се промени статутът на медсестрите от изпълнителски в анализаторски. Това би позволило на общините да  увеличат заплатите на белите касинси в детските градини и ясли и други структури.

Ако министърът подпише колективния трудов договор, в който е заложена стартова заплата на медсестрите върху 2 минимални работни заплати , или 440 лева, протести няма да има, стана ясно още след срещата.

Румяна Милева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай