Меню без глутен: 7 ползи

Премахването на глутена може да ви даде прилив на енергия

Меню без глутен: 7 ползи | StandartNews.com

1. Намалява възпалението. Чрез премахване на глутена от диетата си, можете да предотвратите възпаление на тънките черва, което бързо може да елиминира спазми и подуване.

2. Подобрява храносмилането. Безглутеновите храни помагат да се абсорбират всички важни хранителни вещества от тънките черва.

3. Увеличава енергията. Хроничната умора е една от най-честите оплаквания.  Премахването на глутена може да ви даде прилив на енергия.

4. Грижа за кожата и косата. Псориазисът и екземата  се обострят при хора с глутенова непоносимост. Намалява косопада и засилва растежа й.

6. По-добър имунитет. Повече от 50% от имунната функция в организма преминава  през стените на тънките черва, балансът на флората на бактериите е важно за организма.

7. Намалява стреса. Високите нива на безпокойство и депресия често се наблюдават при пациенти с непоносимост към глутен. За добър сън и намаляване на раздразнението, премахването на глутена може да бъде добро решение.

 

Палачинки с банан и оризово брашно

Продукти: ориз - 200 г или готово оризово брашно, овесени ядки - 40 г или готово овесено брашно, банани - 2 бр., яйца - 2 бр. XL, прясно мляко - около 120 мл., сол - 1 щ., мед - 1 с.л., бакпулвер - 1 ч.л. равна, олио - за намазняване на тигана

Приготвяне: Оризът и овесените ядки се смилат в подходящ уред (блендер, мелачка за кафе/брашно.) Смесват се щипка сол. Бананите се намачкват на пюре и към тях се добавят разбитите с мед яйца. Сипват се при безглутеново брашно и се разбърква на кашичка. Налива се половината от млякото, разбърква се и сместа се оставя за 30 минути. Така ще се сгъсти, защото частиците на оризът и овесените ядки имат способността да абсорбират повече течност. Колко точно мляко ще е необходимо още, зависи от сорта на ориза, с който е направено брашното. Вие преценете колко още мляко да добавите, за да се получи по-рядка от кексова смес, но и малко по-гъста от смес за класически палачинки.

Когато сместа е престояла, чак тогава се добавя бакпулвера и се разбърква.

Палачинките се пържат около минута от всяка страна на умерен огън в намазнен с олио тиган. Разстилат се с помощта на обратната страна на малък черпак или лъжица, без да се притиска.

 

Соленки с царевично брашно и извара

Продукти: овесени ядки - 60 г, царевично брашно - 160 грама, киноа - 40 грама, белтъци - 2 броя, зехтин - 70 грама, извара - 50 г кашкавалена, сол - 1 ч.л. равна, бакпулвер - 1 к.л. с връхче, риган - 1 с.л., кимион - 1 с.л. на зърна, олио - за намазняване на ръцете

Приготвяне: За приготвянето на тези вкусни соленки сe смила на брашно от киноата и овесените ядки. Може да се ползва и готово.

След това смесете брашната с царевичното брашно, бакпулвера и солта. Отделно разбийте леко белтъците и ги смесете със зехтина и изварата.

Смесете всички съставки и замесете тесто. То е много ронливо поради липсата на глутен, така че намазнете ръцете си, за да ви е по-лесно.

Откъсвайте малки топчета и ги сплескайте между дланите си. Оформете ги като пръчици и наредете в тава с хартия за печене.

Намажете соленките с малко разбит белтък и зехтин. Поръсете с риган и зърна кимион.

Печете в загрята на 180 градуса фурна до готовност - около 18-20 минути.

 

 

Бъркана безглутенова баница

Продукти: 200 гр оризови (от елда) ядки/флейк, 200 гр сирене, 250 гр кисело мляко50 мл прясно мляко, 50 гр масло (разтопено), 3 яйца, 1 чл бакпулвер

Приготвяне: Всички съставки се разбъркват и се слагат в малка тавичка, покрита с предварително смачкана и намокрена хартия за печене или добре намаслена с незалепващо покритие.Пече се на 200 градуса до златисто.

 

Гризини с лимец и семена

Продукти: 300гр брашно лимец и/или спелта, 1 ч л хималайска сол, 1 ч л бакпулвер, шепа семена - лен, слънчоглед, сусам, 1 яйце, 100 мл зехтин, 100 мл студена вода

Приготвяне: Смесват се сухите и мокрите съставки до меко тесто, подходящо за оформяне с ръце овалват се в семена по избор.Печете на 180 градуса 15-20 минути и няколко минути на 250 до зачервяване.

 

 

 

Питка-омлет на фурна

Продукти: 5 яйца, 2 с.л. брашно от нахут, 7 с.л. царевично брашно, 1/2 тиквичка - настъргана, посолена и отцедена за 20 мин., 1/2 ч.ч. слънчогледови семки, накиснати след измерване, 3 с.л. смляно ленено семе, накиснато в 1/2 ч.ч. топла вода, 2 шепи прясна или суха коприва, 1 к.л. бакпулвер или сода, 3 с.л. доматено пюре (може да се пропусне), сол, сминдух, къри и др. подправки на вкус, зехтин

Приготвяне: Копривата се накисва за 20 мин. в гореща вода. Ако е прясна, може да се посоли и запари, нарязвате я на ситно. Ако е суха, се стрива на ситно с ръце и след това се накисва.

Фурната се загрява на 180 градуса.

Яйцата се разбиват с миксер, след това постепенно се добавят брашното, солта, подправките, бакпулвера. Добавят се семената, отцедената тиквичка и се разбърква. Добавя се нарязаната/изстиналата коприва.

Широка тава се застила с хартия за печене и сместа се разпределя равномерно. Пече се около 20 мин до златисто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай