Медали за добри сърца

Медали за добри сърца | StandartNews.com

Отличиха спасителя от Мизия и мениджъра на Отбора на надеждата

Репортаж на "Стандарт" вдъхнови една от наградите

Вярна на принципа си, че добротата не трябва да остава анонимна, в Съюза на българските журналисти (СБЖ) във вторник фондация "Помогни на нуждаещите се" отличи хората с добри сърца. С почетния знак - медал "За хората с добри сърца", първо бе удостоен Десислав Наков от Мизия, който по време на наводнението в града миналата година спаси 11 души.
"Искам да ви благодаря от името на всички хора, които бяха спасени с вашите усилия. Най-голямото човешко качество е добротата. С огромно уважение ви връчвам тази награда", каза главният секретар на СБЖ Снежана Тодорова. "Радвам се, че това награждаване се случва в СБЖ, защото сме съпричастни към добрите дела", добави тя.

Вторият медал отиде при мениджъра на Отбора на надеждата, който в последните няколко години представя България на Световното първенство по футбол за бездомни. Виктор Кирков бе отличен като човек, който постави за своя цел чрез спорта да преобърне душите на младите хора и да им покаже върховната същност на съревнованието - създаването на един отбор! "Приемам отличието от името на целия екип на Отбора на надеждата и всички момчета, които са минали през него", каза Кирков, като подари на председателя на фондацията "Помогни на нуждаещите се" Георги Найденов фланелка на отбора.

"Стандарт" е основният виновник за номинацията на Виктор Кирков, тъй като благородното му дело ни трогна след репортаж във вашия вестник, призна Найденов. На церемонията бяха отличени и журналистите Розита Попова и Любомир Пеевски.

Почетен знак - медал "За хората с добри сърца", се присъжда от фондация "Помощ за нуждаещите" от 2002 г. "В началото връчвахме наградата веднъж в годината. Впоследствие националният комитет предложи да награждаваме, когато има повод, за да не се забравя", уточни Георги Найденов. Благородното дело е критерий за номинация за медала "За хората с добри сърца", който може да бъде отнет, ако носителят му извърши престъпление.

Спасителят от Мизия не търси отплата

До 2 август работата на Десислав Наков е била да погребва хора. На този ден обаче съдбата решава той да бъде в главната роля в спасяването на 11 човешки живота. "Може да е ирония на съдбата погребален агент да спасява живот, но така се случи. Нямах много време за мислене, трябваше просто да действам", каза пред "Стандарт" награденият с медала "За хората с добри сърца". Това е поредното отличие, което Десислав получава, като признава, че не знае кое поред. "Чувствам се нормален човек. Почти всеки ден виждам хората, които съм спасил, но в никакъв случай не искам те да се чувстват длъжни", добавя той.

Героя, както го наричат в Мизия, е разведен, с две деца. Макар и без униформа, той е бил рамо до рамо с военните пилоти при спасяването поразените от бедствието в Мизия. Къщата на Наков не бе сред пострадалите от наводнението. Въпреки това се включва в спасяването на хора от придошлата вода. "Всички стоят там на баира и никой не иска да помага. Всеки гледа отстрани и после лаят и нищо не правят", каза спасителят тогава. Наков не иска да бъде наричан герой, а само да бъде пример за децата си.

 

Страданието не е присъда, а стимул

Виктор Кирков, мениджър на Отбора на надеждата

- Г-н Кирков, какво е усещането да бъдеш награден с медал "За хората с добри сърца?

- Благодаря за това високо отличие. В интерес на истината, чувствам известно неудобство в присъствието на Десислав Наков, който е спасил толкова човешки животи, да получа награда веднага след него. Ние, от Отбора на надеждата, не помагаме на нашите играчи, а създаваме предпоставки те сами да си помагат. Големите герои в нашия случай са самите момчета, които тръгват от нулата и излизат от институциите без никакъв опит от живота.

- Какво означава за вас това отличие?

- Определено е много мило, но в същото време е и ангажиращо. Очевидно сме поели по един верен път, щом това се оценява. Въпросът е да продължим да работим в същата посока. Всяка година има изненади и нови неща. Тази се опитваме в Отбора на надеждата да привлечем хора със зависимости, такива, които живеят при лоши условия. До момента сме работили само с хора от институции.

- Кога ще стане факт съставът на новия отбор?

- Новият национален отбор в разширения му състав ще стане ясен в средата на юни. Тогава ще бъдат избрани между 10 и 12 души, които ще тренират лятото и втората седмица на септември ще представят страната ни на Световното първенство по футбол за бездомни в Амстердам.

- Бяхте 12-и в Чили, какви са амбициите сега?

- Трудно е да кажа, че имаме някакви амбиции, защото всяка година отборът ни заслужава да е сред най-добрите 8 отбора. Заявявам най-отговорно, че като качества превъзхождаме отбори, които влизат в осмицата. Чисто психологически момчетата обаче имат сериозни проблеми, тъй като са израснали в среда, направила ги аутсайдери. Затова е много трудно да промениш манталитета на такъв човек, който на тренировка бие невероятно дузпи, а на Световно първенство не може да погледне вратата на съперника. Успяваме за няколко месеца да създадем у тях качества, но не можем да очакваме чудеса. Все пак участието на тези момчета на Световното първенство е победа за тях. Вижте, аз не вярвам, че има страдание. За някои може да става дума за страдание, но за други това е стимул за развитие. Убеден съм, че това, което не ни убива, ни прави по-силни.

 

И "Стандарт" с приз за свят без грим

Фондация "Помогни на нуждаещите се" отличи и в. "Стандарт" за това, че показва света без грим. Специален диплом получи журналистът Иван Филчев от отдел "Общество". Наградата бе връчена за съпричастност, професионализъм и обществена активност при реализацията на проекта "Светът без грим" на фондацията и Колеж "Източен европейски образователен център", посветен на глобалните проблеми на мира и човечеството в ХХI век.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай