Меч на тракийски княз се върна у дома

Меч на тракийски княз се върна у дома | StandartNews.com

Траките са пирували с 80 вида меса

"Тази изложба е само предястие към основното блюдо". С това кулинарно сравнение археологът Веселин Игнатов откри изложбата "Даровете на вечността", с която в петък започна "Нощта на отворените врати" в Нова Загора. Над сто експоната демонстрират блясъка на тракийската аристокрация. Тя е запазена по време на римското владичество, а един от представителите й е погребан през I век в Източната могила на Караново. Откритата преди пет години гробница, по чудо оцеляла от иманярските набези, бе в напълно запазен вид, включително четириколката с целия погребален инвентар, с който са били изпращани в отвъдното тракийските владетели. Работата по реставрацията на артефактите продължи три години и е плод на съвместното сътрудничество между българските реставратори и колегите им от Римско-германския музей в град Майнц. Там екипът на немските специалисти възстанови оръжията, които са придружили към отвъдното знатния тракиец. Доктор Маркус Шолц, научен ръководител на проекта от германска страна, съобщи, че

върху тях са се трудили 10 реставратори

и двама научни ръководители. "Реставрацията на един предмет не означава само той да бъде възстановен и разкрасен. Той трябва още да бъде изучен, за да се превърне в източник на познания за съответната епоха", е неговото мнение. Според него фактът, че по време на римската власт в Тракия е имало толкова знатни и богати хора, говори за универсализма на империята, която е интегрирала аристокрацията на всички подчинени народи. Доктор Шолц изрази своя оптимизъм, че в резултат на съвместната работа на българските и германските археолози се очаква в близките две години да станем свидетели на нови интересни открития в райна на Караново.
Германските специалисти са възстановили в рамките на максималното цялото оръжие на тракийския княз. Това са два меча, три махайри - традиционното оръжие на траките, 3 броя умбо от щитове, 9 остриета на копия и 6 втулки за тях. Но голямата гордост на Веселин Игнатов е изящно инкрустираното бронзово касероле - съд за поднасяне на храната, възстановен от български специалисти.
"Нашите прадеди траките са умеели да пируват, поясни той. Зоолозите, които изследваха открития костен материал, идентифицираха 80 различни животни, птици, риби - диви и домашни. Сериозно се замислям дали да не отворя

ресторант с традиционна тракийска кухня"

пошегува се в характерния си стил Веселин Игнатов.
Експозицията включва още сребърна и бронзова конска амуниция, съдове от керамика и стъкло, като последните изглеждат като току-що излезли от някоя съвременна фабрика, различни сечива от домашния бит, украшения и монети. "Това е само малка част от находките от последните години, поясни директорът на музея Пейчо Пейчев. Просто нямахме възможност да изложим всичко".
Горда съм, че на територията на област Сливен има подобни събития и се осъществяват толкова ползотворни международни сътрудничества. Радвам се, че плодът на тригодишната съвместна работа между музеите в Нова Загора и в Майнц, е вече налице, и че широката общественост ще успее да се докосне до "Дарове за вечността", каза Валя Радева, областен управител на Сливен.
Изложбата бе събрала реставратори от цялата страна начело със Силвия Борисова, която с пълно право може да се нарече "автомонтьорът на древността". Защото е специалистът, възстановил в първоначалния им вид всички тракийски колесници, открити от Веселин Игнатов.
С "Нощта на отворените врати" стартира серията от мероприятия, посветени на празника на Нова Загора - Петковден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай