Майстор на икебаната връща младите в Гърмен

Майстор на икебаната връща младите в Гърмен  | StandartNews.com

Община Гърмен ще стане по-зелена и по-красива в следващите две години. Това е сигурно, след като на кметския стол седна 40-годишната Минка Капитанова от ДПС. На 29 септември тя победи категорично на изборите своя единствен опонент Верхад Ислямов от ГЕРБ, с когото са съседи и живеят на една улица в село Дебрен. А страстта на новия управник на Гърмен са цветята. Изчела е почти всичко за тях, наясно е и с икебаната - японската система за подреждането им. В дома й всички стаи и дворът са превърнати в цветни градини.

"Човек трябва да има сетива за красивото, нежното, истинското. Това го прави по-позитивен и зареден с положителна енергия", категорична е дамата, която не е омъжена и живее при родителите си. Като типичен представител на зодия Стрелец тя не пропуска целите си. Завършила е начална училищна педагогика в Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград през 1995 г. Има няколко следдипломни квалификации, 14 години работи като педагог. "След едни избори директорът на училището в Дебрен ме принуди да си подам оставката. Приех го много тежко, както и родителите ми. Те смятаха, че няма да си намеря препитание и са си дали парите на вятъра за моето образование." По-късно Капитанова започва работа в община Гърмен в отдела "Програми на Европейския съюз". Тогавашният кмет Ахмед Башев е впечатлен от професионализма и хъса й и я прави свой заместник от 3 януари 2012 г. От месец май тази година до изборите бе вр.и.д. кмет на община Гърмен. "Огромното ми желание е да видя общината като туристическа дестинация със съвременна инфраструктура, с много заети в тази сфера млади хора, с добре развито алтернативно земеделие и ниска безработица. Амбициозна цел, но не и недостижима", казва новият кмет на Гърмен. И веднага допълва, че не трябва да се намалява темпото на кандидатстване по всички европейски програми с различни проекти. Предстои подобряване на ВиК инфраструктурата, асфалтиране на улици, изграждане на детски площадки, ремонти на паркове и градинки. По думите й древното селище Никополис ад Нестум заедно с Тракийското светилище в с. Долно Дряново могат да са дестинации - мощен локомотив, който да дърпа напред икономиката на общината. Целта е регионът да се превърне в предпочитана туристическа дестинация, а местните хора да се гордеят и с миналото си, и с постигнатото днес. "През 2000 г. с тютюн се занимаваха 95% от жителите на община Гърмен, а с туризъм едва 4%. Сега картината е следната: 60% с тютюн, 15% с туризъм. Надявам се тези 15% през следващите 2 години да станат поне 20-25%", категоричен е новият кмет.

Минка Капитанова обича да разпуска с разходки из планините ни. "Израснах на полето - садила и брала съм тютюн, корнишони, царевица. Трудът не ме плаши", разказва тя. Чете много книги, интересува се от билките - за какво помагат и как се използват. Не пропуска и хубавите филми.

В зимните вечери обича да тъче на стана, да плете, да бродира. Отдавна е приготвила чеиза си - черги, килими, ресначи... "Само чакам принца на белия кон. Все някога ще се появи. В личен план това е най-голямото ми желание. Да срещна половинката си, мъжа на живота си. Че цял живот да си сам не е добра перспектива", разкрива новият кмет на община Гърмен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай