Манджа взривила китайския ресторант

Пламъкът на работещ котлон възпламенил изтичащия газ

Манджа взривила китайския ресторант | StandartNews.com

София. Пламъкът на работещ котлон с къкреща манджа най-вероятно е възпламенил изтичащия газ, който взриви китайския ресторант в столицата в неделя. Това било установено по косвени белези, разкри за "Стандарт" Бойко Цветанов, началник на регионалния отдел на Инспекцията за държавен технически надзор.

Бутилката, пълна с пропан-бутан, била разположена в кухнята на заведението. От нея рязко е започнало изтичане на газ, което е довело до експлозията в сградата, съобщиха от пресцентъра на МВР. "Готвачът, доколкото успяхме да разберем, е видял бяла мъгла и нещо като снежинки. Това е ефектът, когато течната фаза започне да се изпарява. Той е успял да каже на всички да напуснат. Ударната вълна ги е застигнала вече на изхода", разказва Цветанов.
И МВР официално разсея съмненията, че взривът може да е заради нарочно поставена бомба. Инцидентът в столичния китайски ресторант не е предизвикан от самоделно взривно устройство, сочи експертизата на 14-те газови бутилки в ресторанта, които били съхранявани до асансьорната шахта на втория етаж на сградата. Причината е дефектна бутилка.

В същото време стана ясно, че договорът за ползване на китайския ресторант е бил подправен с химикал. "Вчера бяхме и в СДВР и прочетохме протокола, в който имаше показания от управителя на фирмата ползвател. Ако може да я определим като "ползвател" - в момента според мен не е категорично установено", казва Цветанов. Те видели договор от 2003 г, на който датата била поправена с химикал на 2008, т.е. за пет години. "Не видяхме обаче продължение на този договор", заяви той. "Договорът беше от юни. Така че дори да броим за валидно това удължение от пет години, срокът му пак е изтекъл", категоричен е Цветанов. В протоколите за разпит на китайците повечето изрази били: "не помня", "не си спомням", "не знам", "един от служителите беше".

При проверката експертите се натъкнали на сериозни нарушения и при експлоатацията на газовите бутилки. Точно те са са довели до адската експлозия в неделя вечерта. "Бутилките са пълнени на автомобилна газоснабдителна станция, което е абсолютно забранено. И оттам според нас е основната причина за аварията - едната бутилка се е разрушила от превишаване на налягането", разкри Бойко Цветанов. Максималната запълненост на бутилките, която се допуска, е 80%. Това няма как да се контролира, когато бутилката се пълни от колонката за зареждане на автомобили. Това нещо може да стане само в пълначните станции, тъй като те имат контролни средства. Заради по-ниската цена обаче потребителите масово пълнят газовите бутилки на бензиностанции вместо на специалните за целта газостанции.

Проверката е показала също, че ползвателите не са подновили договора за употреба на устройството. В протокол от разпит те твърдят, че уредите не са регистрирани, не са им извършвани технически прегледи.
От началото на годината досега за неправомерно пълнене на газови бутилки са глобени десетина бензиностанции. До момента са проверени 400 обекта с газови съоръжения. 80 от тях са без регистрация на съоръженията, а 40 - без извършен периодичен преглед. Според разследващите в кухнята имало 4 газови котлона, захранвани от две бутилки, но с тях проблеми нямало. В съседно до кухнята складово помещение се намирали още 12 бутилки, три от които изпускали. "Дали изтичането на газ от тях е започнало преди или след взрива, за момента не можем да кажем", коментират разследващи. Според специалистите, когато има теч, само една малка искра е достатъчна, за да избухне всичко.

Засега остава загадка за пожарникарите защо не е имало пожар след взрива. Причина може да е бил недостиг на кислород в помещението, обясни шефът на пожарната Николай Николов.

Незаконно пълнят газови бутилки на бензиностанции

Бойко Цветанов, началник на регионалния отдел на Инспекцията за държавен технически надзор

- Г-н Цветанов, ясно ли е вече кой е държал взривения китайски ресторант?

- За момента нямаме категорично доказателство кой точно е ползвателят. Вчера, когато бяхме в СДВР, беше извикан управителят на едната фирма.

- Разбра ли се къде са пълнени бутилките?

- За момента още нямаме писмено доказателство коя е автомобилната газоснабдителна газостанция, където са зареждани бутилките. Разпитали са счетоводителката, която трябваше да има фактура за този газ.

- Защо въпреки забраната да се пълнят бутилки на автомобилните газоснабдителни станции хората продължават да го правят?

- Определено е по-евтино. Простата сметка е, че ако напълниш 10 кг от колонката, по сегашните цени е около 18-20 лева, докато в пълначните станции цената е 26-29 лева.

- Колко бензиностанции сте глобили от началото на годината в София за това, че пълнят незаконно бутилки?

- Не мога да кажа точно, но може би до 10. Ние не се занимаваме само с газостанциите. Имаме съставени от началото на годината над 300 акта за административни нарушения.

- Установихте ли колко котлона е захранвала една бутилка в китайския ресторант?

- При разпита китаецът каза, че има 4 котлона, като 2 по 2 са захранени от отделна инсталация, зареждана от една бутилка. Но и на четирите котлона липсват табели на производителя.

- Регистрирани ли са газовите уреди?

- Не са регистрирани, няма издадени ревизионни. Което значи, че никой не е казал, че са годни за експлоатация, но те не са под наш надзор.

- Разбрахте ли кой е доставчикът на въглеводородния газ?

- При разпита китаецът казва - не си спомням, моята служителка ги е зареждала. На въпроса кога е монтирана газовата инсталация отговаря: Ние сме си я сложили и отговаряме на всички изисквания. А тя всъщност не отговаря на нито едно.

- Какви други нарушения установихте?

- Регулаторите за налягане върху бутилките са от един тип, който не може да се използва в обществено обслужващи сгради, тъй като изходящото налягане е по-високо от разрешеното.
В такъв тип сграда се допуска налягането да е до 100 милибара. Стандартните вкъщи пускат 30 милибара. Тези обаче се регулират отгоре чрез завъртане и минималното налягане на единия е 200, а на другия - 500 милибара. Бутилките се съхраняват на неправилно място, в кухнята, което също е забранено.

- Бил ли е проверяван китайският ресторант?

- Тези обекти не са основен предмет на нашата дейност. Заведенията за обществено хранене се проверяват, когато има някаква причина. Имаме планирана проверка в точно такива сгради, която започна да тече от средата на юни.

До момента сме проверили 65 обекта, в които са проверени 402 съоръжения, основно газови уреди, котли, асансьори. От тях 80 са без регистрация, а 43 са без периодичен преглед. Имаме до момента 99 издадени заповеди за спиране и 96 съставени акта. Успоредно върви и проверка за използването на подемници за товари и хора, която започнахме преди две седмици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай