Манастирите влязоха в Чудесата

Манастирите влязоха в Чудесата | StandartNews.com

Рекорден тв рейтинг закова едноименното тв шоу по БНТ 1

Духовните светилища вече имат своето подобаващо място в най-голямата национална кампания за опазване на културно-историческото наследство Чудесата на България. В. "Стандарт" започна специална мисия за закрила, подпомагане и популяризиране на манастирите у нас. Тя тръгна на 28 юли от Асеновград като част от мащабната инициатива "Чудесата на България", която вестникът ни провежда вече шеста година.

Мястото бе знаково. В Асеновград има най-много църкви на глава от населението у нас. Със своите над 30 храма градът е известен като Малкия Йерусалим.
5 категории ще включва вотът за Чудесата тази година. Гласуването тръгна на 28 юли в Асеновград. Освен традиционните "Културно-историческа атракция", "Археологическо откритие" и "Съкровища" всеки българин ще може да даде своя глас и в раздел "Музеи" и "Манастири". Още с дискусията "Чудесата на България" във Враца на 11 април обявихме, че акцент тази година ще са и музеите. Триумфът на родните тракийски съкровища в Лувъра показа, че късчетата история, които музеите пазят са едни от най-добрите посланици на страната ни пред света и кампанията "Чудесата на България" цели те да се превърнат в магнит за привличане на чужди туристи у нас. Скритите зад витрините тайни на предмети от праисторията до днес разказваме в рубриката си "Чудесата в музеите".
В сложното време, в което живеем, манастирите пък са духовните съкровищници на България, извор на вяра и енергия, пазители на моралните ценности. Затова "Стандарт" отделя специално внимание за тяхното популяризиране в най-новата си рубрика „Духовните чудеса".

Около 200 са манастирите у нас. Само 80 от тях са действащи. Една част са напълно разрушени, от други има запазени останки. Трети се изграждат в момента. Общо 4000 пък са църквите и параклисите, от които 1200 са паметници на културата.
Трите най-големи манастира - Рилски, Бачковски и Троянски са ставропигиални - подчинени директно на Светия синод на Българската православна църква. За останалите отговарят митрополитите, в чиито епархии са.
Рекорден рейтинг постигна традиционното тв шоу „Чудесата на България" по БНТ 1, в което на 21 декември 2015 на живо бяха изпрани победителите в кампанията за миналата година. Телевизионното предаване прикова пред малкия екран 11 от всеки 100 зрители. Хората са изгледали 90-минутното предаване с дебатите между кметове и археолози, с показаните от тях артефакти, с обявяването на победителите и с изпълненията на децата от Националния учебен комплекс по култура в Горна баня. Именно малките таланти дадоха старта на шоуто "Чудесата на България" в 18,30 часа в понеделник вечер. Половин час по-късно в двете големи частни телевизии по традиция пуснаха вечерната си новинарска емисия, но зрителите на Чудесата останаха на БНТ1. "Чудесата на България" на "Стандарт" събраха на едно място осем кметове, четирима професори, министър, шефа на парламента Цецка Цачева и вицепрезидента Маргарита Попова.

"Стандарт" изстреля Тутракан в топ дестинациите на България

Димитър Стефанов, кмет на Тутракан

Поздравявам екипа на "Стандарт" по случай рождения ден на вестника. Желая ви да сте все така ангажирани с проблемите на общините, които отразявате безпристрастно и много задълбочено. Тутракан благодари на "Стандарт" за кампанията "Чудесата на България", която помогна на нашия град да влезе в топ дестинациите на България. Благодарение на първото място, което крепостта "Трансмариска" завоюва в една от класациите, нашият град стана интересен за туристите. Хората искаха да видят артефактите от миналото на нашия град, а това увеличи туристическия поток и помогна за развитието на нашата община.
Благодаря, "Стандарт"!

Увеличихте туристите ни със 70 000

Борис Николов, кмет на Белоградчик

С голямо удоволствие честитя 24-тия рожден ден на вестник „Стандарт". На всички вас от вестника желая да сте живи и здрави и да работите все така за популяризиране на чудесата на България.
Още в началото на кампанията на „Стандарт" „Чудесата на България" оцених високо идеята да бъдат показвани нашите забележителности. Това е едно патриотично начинание, защото възпитава привързаност и любов към българската природа и история. Само това да беше направил вестник „Стандарт", пак би заслужил моето голямо уважение.
С кампанията на вестник „Стандарт" тръгна и новото преоткриване на Белоградчишките скали. Те станаха победители в първата класация на вестника за чудесата и оттогава градът заживя по нов начин. До 2012 година отчитахме по 30 000 туристи годишно, а миналата стигнахме 80 000. През 2016 ще посрещнем 100 000 души – българи и чужденци. Заради нашите скали и крепост туристи от Америка, Европа, Австралия, Япония пристигат с круизни кораби до Видин и оттам идват в Белоградчик. През август т.г. отбелязахме ново постижение за града – сред скалите се състоя опера. Билетите за 600-те места в историческата крепост „Калето" бяха продадени за две седмици след обявяването на необичайните спектакли. За операта посрещнахме хора от цяла България, от Румъния и Сърбия, от Македония. Популярността на Белоградчик расте, а аз не забравям, че всичко тръгна от кампанията на вестник „Стандарт".
Затова искрено ви желая да поддържате този патриотичен дух на вестника и да пишете за нашите, родните забележителности. Това означава да работите за България.

ЧУДЕСАТА НА БЪЛГАРИЯ 2015

Категория „Атракция"

1. Остров Св. Анастасия – Бургас
2. Вила Армира - Ивайловград
3. Крепост "Баба Вида" – Видин
Категория „Съкровища „
1. Панагюрско съкровище
2. Рогозенско съкровище
3. Варненското злато

Категория „Открития"
1. Гробницата на Севт III
2. Аква Калиде
3. Гробът на деспот Слав

Специална награда за атракция - Базилика "Света София", София

Специална награда за атракция - Аладжа манастир, Варна

Специална награда за спа дестинация - парк хотел "Пирин", Сандански

Меч на духа срещу нихилизма

Проф. Божидар Димитров, директор на НИМ

Отраден факт е, че при днешната всеобща криза на печатното слово, все още има вестници като "Стандарт", които не се хлъзгат по лесната писта на клюките и измислените сензации, а се стремят да следват пътя на истината и да спазват професионалната етика. Но още по-важно за мен като специалист е, че вестникът ви не само отразява последните открита в областта на археологията и въобще на историческата наука, но и постоянно напомня за славното ни минало. Символично казано, той е меч на българския дух, сразяващ преливащият от т.нар. виртуално пространство нихилизъм.

Рекламирате най-добре културното ни богатство

Проф. Николай Овчаров, археолог

"Стандарт" е вестникът, който по най-добрият начин рекламира културното богатство на България. Именно благодарение на "Стандарт", чудесата на нашата родина станаха достояние не само на българското общество, но и на целия свят. Пожелавам на вестника да продължава да работи в този дух, и догодина да отбележи четвъртвековния си юбилей!

Интелигентният подход към историята

Проф. Виолета Нешева, археолог

Уважавам вестник "Стандарт" заради неговия обективен и интелигентен начин на списване, като и аналитичния и сериозен подход към събитията, което става все по-голяма рядкост в нашия печат. Но главното, което го прави мой любим вестник, е голямото внимание, което той отделя на историческите теми и проблемите на българската археология. В това отношение "Стандарт" върши една наистина апостолска работа, защото със своите инициативи в тази област, той не само дава гласност на проблемите, но и обединява и координира усилията на всички свързани с това институции.

15 урока по родолюбие сред пушки и саби в музеи

В навечерието на 3 март по инициатива на "Стандарт" деца от близо 15 града имаха уроци по родолюбие в музеи. Историци се нагърбиха да разкажат на стотици хлапета и младежи за силата на българския дух сред експонатите. Впечатлени от пушките на революционерите ни децата питаха дали стрелят. В Пловдив шестокласниците от ОУ "Алеко Константинов" засипаха с въпроси наследница на капитан Петко войвода Пенка Генева за къщите на революционера в Широка лъка и Чепеларе, за търканията му със Стефан Стамболов, както и за заветите му. През това време в историческия музей в Хасково се проведе двоен урок по родолюбие. Два четвърти класа от СУ "Св. Св. Кирил и Методий" от село Конуш изнесоха урок по родолюбие пред дечицата от подготвителната група на ОДЗ "Зорница" в Хасково. "Това е Левски, а това е Ботев!", се чуваха възгласи от залата на доволни деца от забавачката. Учениците от 12 "б" клас на финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" в Добрич научиха по време на урока по родолюбие, как градът им е освобождаван 4 пъти от османско иго. В Сливен децата научиха как император върна сабя, как българите са помагали на руските военни, за боевете при Шипка, за оглушителния звън на камбаните в Търново, който не е бил чуван от 400 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай