Малкия Багдад на пъпа на София

Малкия Багдад на пъпа на София | StandartNews.com

Сирийците избягали от Женския пазар заради нашествието от иракчани, с които са врагове

Араби, негри и всякакви мургави субекти са окупирали територията между джамията Баня Баши, Женския пазар и Лъвов мост. Част от чужденците живеят тук от години, други са дошли при роднини, но много са бежанци. Сред тях обаче сирийците са малко. Оказа се, че иракчаните ги гонят. Отделно МВР всяка нощ провежда мащабни акции в района. Границата ни пък вече се пази с подкрепа от Фронтекс.

Сирийските бежанци по уличките около Женския пазар липсват. "Не идват вече тук, прекалено много тук станаха иракчаните, които те смятат за свои врагове", казва 24-годишният Ахмед или Сам, както го наричат приятелите му.

Те отиват директно в центровете от отворен тип и чакат да им дадат бързо бежански статут и да се присъединят към свои близки в Западна Европа.

По ул. "Симеон" до пазара можеш да видиш единствено икономически мигранти от Афганистан и Пакистан и тук-таме някой северноафриканец.

"Върнат ли ме в Афганистан, талибаните ще ме убият", казва Ахмед. Той седи на трегер край тротоара на ул. "Симеон" на метри от Женския пазар. Не иска да мисли кога ще го екстрадират към Джелалабад, където живее фамилията му.
"Тръгнах към Европа, защото талибаните гонят всеки като враг. Нападнаха ме до къщата ни, стреляха в гръб от 3 крачки, баща ми работи като охрана на германци", казва Ахмед и вдига фланелката си, за да покаже изходна рана на един от куршумите. През стомаха му има огромен 20-сантиметров прорез от операцията по ваденето на 3-те куршума от тялото му. Ахмед бил нападнат преди 3 месеца, а фамилията му от 7 братя и и сестри се местела на всеки в нова къща на всеки 2 месеца. "Като ни открият отново къде живеем, ще бягаме отново", казва той.
Ахмед платил 2500 долара, за да го прекарат до Европа.

"Нямам пари, за да тръгна на север. Полицията ни хвана в бус след границата, биха ни, макар че им показаха раните от операцията", разказва той пред "Стандарт". След това го закарали в Харманли, а оттам в общежитието от открит тип "Военна рампа". След като бил регистриран, сега чака да бъде разгледан статутът му, но е сигурен, че ще му откажат бежански статут и ще бъде върнат в Афганистан.

"Просто късметът ме е изоставил сега, но ще ми трябва, за да избегна връщането си в Афганистан", казва замислено Ахмед. Той работел дори в Китай като техник на мобилни телефони,
но там за 1-месечна виза искали по 5000 долара.

По уличките около Женския пазар в следобедното слънце се виждат хора с раници с багаж. Не е ясно къде отиват - или към нов хотел, или просто се движат в очакване на нощния трансфер към границата.

"2000 евро струва да те изведат от България на север", казва пакистанецът Рам. И той очаква да го екстрадират.
Българската полиция редовно в последните дни тараши хостелите около Женския пазар в търсене на нелегално влезли и пребиваващи в страната мигранти. За 3 акции са открити над 200 души. Само вечерта в понеделник от 200 проверени души 153 са били без документи и са доведени в полицейските управления за разпити и за предаването им на агенцията по бежанците, съобщават от МВР. Полицаи признават, че вечер при акция хващат по около 100 човека без редовни документи. Мигрантският натиск като цяло, се засилва. Вместо по 40-50 души на денонощие в последните дни граничните полицаи задържат по 100-200 души, които се опитват да минат браздата. На 13 август униформените задържаха 220 души, а в понеделник са задържани четири групи със 113 души нелегално преминали браздата.

Пакистанецът Рам "изгорял" с $2000

Пакистанецът Рам изгорял с 2000 долара, за да дойде до България през Турция. Толкова платил на каналджиите, за да го прехвърлят в Европа. Веднага след българската граница обаче го заловили. Сега е горд притежател на регистрационна карта и обитател на мигрантския център "Военна рампа".

"Обикаляме с моя приятел Итлиб пазара. Докато оправят документите, за да ни върнат обратно в Пакистан", казва Рам.
В родния си град Пешавар оставил 4 братя и 3 сестри. "Работех като багерист, но няма пари. Правителството не прави нищо, за да има работа. Умираме от глад в Пешавар", казва Рам. Той обаче няма 2000 евро, за да тръгне към Западна Европа.
"Идват тук хора, предлагат, но нямам парите. Имах единствено тези долари, но сега ситуацията е много трудна със затварянето на границите", разказва 28-годишният мъж.

Според него поне още месец-два ще мине, за да бъдат подготвени документите за екстрадицията обратно в Пакистан. Дотогава се чуди как ще изкара с една риза на гърба си и празен джоб. "Разчитаме единствено на храната във "Военна рампа", казва Рам. Той тръгнал към Европа, за да изкара пари за двете си деца - момиче и момче на 3 и на 1 година, и жена си.

Унгарците сложиха плашила срещу напастта

Зловеща гледка на унгарската граница посреща бежанците. Чучела от захарно цвекло са издигнати по границата, за да стряскат бегълците от Африка и Близкия изток по пътя им към Европа. Страшните фотоси се появиха на страниците на различни Facebook групи, поддържани от унгарски полицаи, военни и граничари, информира RT. Плашило от захарно цвекло. Идеята работи: за четири седмици границата не е преминавана - се казва в съобщения под фотографиите. Чучелата представляват черепи, подредени един над друг. По-рано бе съобщено, че Унгария има намерение да продължи режима на извънредно положение, въпреки че имаше намерение да го отмени през септември. Тази мярка има за цел да намали негативното въздействие на миграционната криза върху държавата.

Мобилни КПП-та в гората

МВР ще разположи мобилни КПП-та за проверка на трафика във вътрешността на страната. Те ще са предимно на второстепенни и черни пътища, за които има данни, че се използват от трафикантите. Проверките ще се извършват от всички служби на МВР, криминална и пътна полиция. Основното разположение на тези КПП-та ще е след турската граница и преди сръбската. Възможно е да има и внезапни проверки на основните пътни артерии. Те ще приличат на извършваните досега проверки на шофьорите по холандския метод, когато се спират групово няколко автомобила. Ще се извършват през различни периоди и времеви интервал. Не само в тъмната, но и в светлата част на денонощието. Установено е, че все по-често зачестява трафикът на бежанци по светло. Също така друга тенденция е превозът с луксозни джипове и транспортни бусове, тип маршрутни таксита, които по-рядко биват проверявани от органите на реда.

За 20 дни

Сърбия ни върна 2000 мигранти

100 от "Фронтекс" идват на помощ по границата

Сръбските гранични власти са върнали над 2000 мигранти, които се опитвали да влязат в страната от България, и са заловили 24-ма трафиканти за по-малко от месец. Това обяви Асошиейтед прес.

Говорителят на сръбската армия Йован Кривокапич уточни, че 2275 сирийци, афганистанци и пакистанци са били върнати обратно, откакто бяха въведени съвместните гранични патрули на 22 юли. Кривокапич обясни, че бежанците се опитват да преминават през планински проходи, гъсти гори, по коритата на реки, като използват каналджии. Кривокапич обясни, че 454 бежанци са открити и арестувани във вътрешността на Сърбия. Задържаните мигранти са настанени в приемни центрове. Сърбия въведе съвместните военнополицейски патрули по границата с България, откъдето мигрантите нелегално влизат с помощта на наши трафиканти. Повечето от тях искат да стигнат до Унгария и оттам да продължат към по-богатите държави в Западна Европа. Преди ден сръбски гранични власти задържаха български камион, превозващ бегълци. Возилото с български регистрационни номера е спряно за проверка на границата с Хърватия. По план камионът е пътувал от България за Германия. Според официалните документи е превозвал пластмасови платформи. В камиона полицаите откриват обаче седем нелегални, като всичките признават, че са от Афганистан. В помощ на Гранична полиция пристигат 100 служители от Фронтекс. Служителите от европейската гранична агенция ще сменят техни колеги, уточняват от службата. Те са от различни европейски държави. 85 ще помагат на Гранична полиция на зелена граница, а 15 ще оказват съдействие на ГКПП-тата. 80 ще бъдат разпределени на турската граница, а 20 на браздата със Сърбия. До края на седмицата се очакваше да дойдат общо 200 човека. Не е ясно защо от Фронтекс ни изпращат само половината.

В началото на август Фронтекс реши да подсили съвместната операция в България в отговор на искане от българските власти от 29 юли.

До 6 години затвор за каналджия в Брезник

37-годишният софиянец Стефан Младенов отива на съд за незаконното превозване на 11 афганистанци до границата със Сърбия. това съобщиха от Районната прокуратура в Брезник.

Прокуратурата е внесла обвинителния акт вчера с обвинение по чл. 281, ал. 2 - противозаконно подпомагане на чужденци да пребивават или преминават в страната в нарушение на закона. Наказанието за деянието е лишаване от свобода от една до шест години и глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева. На 27 ноември 2015 г. срещу обещана му сума пари Младенов приел да превози от гр. София до границата с Република Сърбия 11 афганистанци, като сред тях имало дете.

Младенов ги натоварил на микробус "Пежо Партнер", но час по-късно е спрян от полицейски патрул в Брезник след получен сигнал в полицейското управление. Младенов е многократно осъждан. Престъплението с мигрантите е извършено в периода на изпитателен срок за друго престъпно деяние - използване на неистински документи, което е отегчаващо за него обстоятелство.

30 се смесиха с туристите на морето

Над 30 сирийски бежанци бяха заловени край хотел "Космос" в Бургас. Чужденците се смесили с летовниците и в първия момент никой не им обърнал внимание. Граждани обаче се усетили, че са нелегални и подали сигнал на 112. Униформерите натръшкали мъже и много майки с деца на тревните площи край хотела.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай