Лякарят съветва. Защо цитрусите са вредни за хора над 50

Какво казва той

Лякарят съветва. Защо цитрусите са вредни за хора над 50 | StandartNews.com

Въпреки ползите от цитрусовите плодове, те могат да причинят сериозна вреда на възрастните хора. Това съобщава руският диетолог д-р Елена Соломатина.

Вреда от цитрусите за хората над 50

Според експерта хората над тази възраст се справят по-трудно с алергиите от по-младите. В тази връзка експертът препоръчва на по-възрастните граждани, особено тези, които са предразположени към диабет, да избягват сладките цитрусови плодове. Д-р Соломатина обяснява, че фибрите само наполовина заместват захарта в тялото, така че възрастните хора могат да изпитат резки скокове в нейните нива.

Специалистът казва още, че цитрусите съдържат киселина, която стимулира стомаха и подобрява храносмилането. Но може да навреди на хора със стомашно-чревни проблеми.

"Цитрусите могат да провокират обостряне на гастрит или стомашни язви. Ако човек има възпаление в стомаха, може да започне болка или да се появят киселини", допълва диетологът.

Зъболекарите са убедени, че цитрусите увреждат структурата на зъбния емайл, следователно след консумацията им е необходимо да изплакнете обилно устата си с вода.

Тези, които искат да свалят излишните килограми, ще трябва да се откажат от портокалите и портокаловия сок.

Цитрусите изминават доста дълъг път, преди да стигнат до нашата маса от мястото на прибиране на реколтата. За предотвратяване на развалянето им се прилагат редица продукти за растителна защита, а след това и консерванти. Затова нека не забравяме да ги измиваме старателно преди консумация, въпреки че корите на повечето от тях не се консумират.

Цитруситре имат взаимодействие с много лекарства. По-добре е да приемате лекарствата с чиста вода. Защо не трябва да използваме плодови сокове за тази цел? Ако направите това, това може да доведе до опасни реакции между лекарството и веществата, съдържащи се в сока. Експертът предупреждава по-специално да не се приемат хапчета със сок от грейпфрут. В случая най-голяма заплаха за здравето е комбинацията от антиалергични лекарства с тази напитка - това може да доведе до сърдечна недостатъчност.

Въпреки това цитрусите имат куп ползи за здравето, които също не са за пренебрегване. Помагат за пречистване на кръвта от холестерол и предотвратяват образуването на кръвни съсиреци.

Поради наличието на салицилова киселина в състава си, те помагат за намаляване на телесната температура. Естествен помощник са в борбата със запека. Прясно изцеденият портокалов сок е противовъзпалително, антивирусно и антиалергично средство.

Плодовете се предписват като естествено средство за лечение на анемия. Значително повишават апетита, използват се за лечение на пациенти с анорексия. Добър помощник са при чернодробни заболявания. Премахват апатията, летаргията и общата слабост на тялото.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай