Личен лекар даде важни съвети какво да правим в адската жега

Мозъкът е органът, който най-лесно може да пострада от дехидратацията

Личен лекар даде важни съвети какво да правим в адската жега | StandartNews.com

Да се пие повече вода, да се консумират леки храни и да се избягва слънцето в най-горещите часове на деня, са част от съветите на общопрактикуващия лекар д-р Гергана Николова за справяне с високите температури тези дни. В интервю за БТА тя заяви, че използването на слънцезащитни продукти е необходимо през летните месеци. При изгарянето на кожата, освен че може да има болка и зачервяване, има и рискове от рак на кожата, каза д-р Николова.

По думите ѝ мозъкът е органът, който най-лесно може да пострада от дехидратацията. Получава се главозамайване, проблеми с концентрацията, главоболие, гадене, повръщане, обясни д-р Николова. Най-голям риск от претопляне има при децата, каза още лекарката. Детският организъм не е съвършен, децата все още се развиват и при тях терморегулацията се нарушава много по-лесно и бързо, каза д-р Николова.

От изключително значение е пациентите, които имат сърдечно-съдови заболявания, хипертония, ритъмни разстройства или са преживели инфаркти и инсулти, да внимават в топлите дни, да не излизат в часовете, когато е най-горещо, обясни личният лекар. По думите ѝ при топлото време кръвоносните съдове се разширяват, а това може да доведе до рязък спад на кръвното налягане или обратно – до рязкото му покачване. Риск има и за хората с диабет. Човек, когато се изпоти, губи телесна течност и по този начин може да се стигне до покачване на стойностите на кръвната захар в организма, обясни още общопрактикуващият лекар.

Ето го и пълният текст на интервюто с д-р Гергана Николова:

През последните няколко дни температурите бяха изключително високи, за какво трябва да внимаваме?

В момента аз съм в отпуск и това, което виждам е, че има хора, които излизат и в часовете с най-високи температури. Има хора, които ходят на плаж след 12:00 часа на обяд, когато е изключително горещо и когато слънцето е много силно.

Добре е човек да излиза на слънце, но така че да се щади кожата си и да се пази от дехидратация. Температурният комфорт на организма ни не трябва да бъде нарушаван. Ще го кажа така: една кола се пази от прегряване. По същия начин е и с човешкия организъм -  не бива да прегрява. Затова в дните с високи температури, организмът се мъчи да запази температурния си комфорт и да задържа нормална телесна температура, затова и се потим повече. Чрез потенето, тялото се охлажда, но губи течности и соли. Ето защо трябва да се пазим и да не излизаме след 11:30 часа до около 17:00 часа.

В горещите дни трябва да пием повече течности и по-точно вода, защото тя рехидратира организма. Много често се прави грешката да се пият подсладени течности – това не води до добра рехидратация, а добавя в организма голямо количество захар, което води до покачване на килограмите.

Трябва да избягваме да ядем тежки храни – пържените и тлъстите меса се обработват по-трудно от организма. Нека да се ядат повече плодове и зеленчуци, защото на храносмилателната система по-лесно ще ги преработва, а и по този начин ще приемем повече минерали.

Добре е да се пазим от слънчевото изгаряне, да се носят панталони с дълги крачоли и блузи с дълги ръкави, защото слънцето е много силно. При изгарянето на кожата, освен че може да има болка и зачервяване, има и рискове от рак на кожата. За съжаление, през последните два месеца в моя кабинет имам четири случая на рак на кожата. Тези заболявания зачестяват, защото се излагаме неразумно на слънчевите лъчи. Трябва да носим широки, светли дрехи, които не привличат толкова много слънцето, да са от памучна или ленена материя, за да не се задържа топлината между нас и дрехата.

Освен това, трябва да използваме и слънцезащитен фактор – колкото по-висок, толкова по-добре. Не трябва да забравяме, че след като излезем от морето, трябва отново да се намажем със слънцезащитен продукт, защото водата го отмива и рискуваме да изгорим, съответно кожата да стане червена, да ни боли и да повишим телесната си температура.

Най-добре е да избягваме, ако можем, от една страна локалното възпаление на кожата, а от друга – да намалим риска от рак на кожата, който се увеличава при чести слънчеви изгаряния и неразумното излагане на слънце.

Аз забелязвам, че на плажа се консумират всякакви храни. Добре е да внимаваме какво, откъде купуваме и как се храним. Хигиената трябва да бъде на добро ниво, за да се предпазим от летни вируси, за да не се сблъскаме с диария, или с повръщане, или и с двете. Изключително е неприятно човек да отиде на почивка и да я прекара в тоалетната, затова трябва да сме много внимателни какво купуваме и как го консумираме.

Какви са рисковете за здравето от топлинен или слънчев удар?

Най-чувствителен на дехидратацията е човешкият мозък. Само при загуба на 2% от телесната течност се нарушава функцията му. Мозъкът е органът, който лесно може да пострада от дехидратацията. Получава се главозамайване, проблеми с концентрацията, главоболие, гадене, повръщане. Когато усетим тези симптоми, трябва да се приберем в прохладно помещение, където температурата е около 20-22 градуса и да приемаме течности, за да можем да възстановим загубата на течности в организма. Връщаме се на примера с автомобила, който е прегрял. Какво правим в този случай? Спираме, за да не товарим мотора. При хората е сходно – трябва да се приберем на хладно място, да приемаме течности, за да можем да дадем възможност на организма да се справи и да възстанови нормална телесна температура.

Споменахте, че в горещите дни трябва да се приема много вода. Има ли значение каква е температурата на напитките, които пием – по-топли или по-студени трябва да бъдат?

Препоръчително е да пием по-топли течности, защото не са желателни резките температурни разлики. Ако пием студена вода, организмът ще трябва да я затопли, което означава, че отново ще накараме нашия „мотор“ да работи на по-високи обороти. Затова трябва да приемаме по-топли течности, като е желателно да пием или вода, или чай.

Зачестяват ли през летните месеци посещенията при личните лекари, заради високите температури?

Между колегите лични лекари имаме една шега, че макар и седейки в кабинета, разбираме, че сезоните са се сменили от медикаментите, които изписваме на пациентите – от сиропи за кашлица преминаваме на таблетки против разстройство и повръщане. Осезателно през летния сезон патологията е по-различна. Летните вируси са повече гастроентестинални. Има и хора, които са се претоплили, които са дехидратирани, които идват с главоболие и проблеми с концентрацията. По-често това се случва при децата. Техният организъм не е съвършен, те не са достатъчно развити и при тях терморегулацията се нарушава много по-лесно и по-бързо. Затова, всички съвети, които споменахме за възрастните хора трябва да се изпълняват много по-стриктно при децата. Терморегулацията, особено при малките деца е много по-трудна, отколкото при възрастните. 

Странно ми е, когато на плажа виждам деца, които са изложени на слънце, без никакъв защитен фактор, във времето, когато температурите през деня са най-високи.

От изключително значение е пациентите, които имат сърдечно-съдови заболявания, хипертония, ритъмни разстройства или са преживели инфаркти и инсулти, да внимават в топлите дни и да не излизат в часовете, в които е най-горещо. Това крие риск от проблеми на сърдечно-съдовата система. С разширяване на съдовете може да се получи много рязък спад на кръвното налягане или обратно – да се покачи много рязко, което крие рискове от настъпването на инсулт. Има риск от настъпване на ритъмни проводни нарушения, които могат да доведат до фатални съдови инциденти. Тези пациенти трябва много да внимават, излизайки във времето, когато температурите са екстремно високи. Риск има и за хората с диабет. Човек, когато се изпотява, губи телесна течност и по този начин могат да се покачат стойностите на кръвната захар в организма.

В заключение можем да кажем, че за да се предпазим от жегите, трябва да пием много вода, да ядем леки храни и да избягваме слънцето в най-горещите часове. Освен това, трябва да носим шапка на главата, да използваме слънцезащитни продукти и да носим по-широки дрехи с дълги ръкави и крачоли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай