Неделя,

Лейди Гучи се завърна: най-мрачната приказка за модата

От: Деа Димитрова -
7166
Лейди Гучи се завърна: най-мрачната приказка за модата
A
A
A
  • Вместо да се скрие от папараците след затвора, Патриция отива на шопинг с папагал ара на рамото
  • Ако мога да видя Маурицио отново, бих му казала, че го обичам. Той би отвърнал, че чувството не е взаимно, казва черната вдивица

 

 

Когато Патриция Реджани се омъжи за Маурицио Гучи, те станаха една от най-известните звездни двойки в Италия.

Но след това той я напусна и тя нае убиец, който да го застреля. Невероятната история за блясък, секс, предателство и смърт в шеметния свят на модата е разказана във великолепния филм "Домът на Гучи" на режисьора Ридли Скот. Тя свършва там, където Патриция и нейните съучастници са изпратени в затвора. Какво се случва, след като Реджани излежава 16 години и излиза на свобода? За това пише Абигейл Хауърт в The Guardian.

Две години след като Патриция Реджани е освободена от затвора, екип на италианско телевизионно шоу я причаква на работното й място в Милано. Реджани е прекарала 16 години зад решетките след като е осъдена за поръчителство и организиране на убийството на съпруга си Маурицио Гучи, последния от семейната династия, управлявал луксозната марка. Бившата светска лъвица винаги е твърдяла, че е невинна – нейната версия е, че най-добрата й приятелка я замесила в престъплението. Но телевизионният екип я хвана натясно.„Патриция, защо нае убиец за Маурицио Гучи? Защо сама не го застреля?“, попита репортерът.— Зрението ми не е толкова добро — отвърна тя - Не исках да пропусна".След този провокиращ разговор хората от вътрешния кръг на Реджани я пазят от медийния интерес. Патриция е започнала работа в Bozart, миланска фирма за бижута, която я е наела като консултант по дизайн от април 2014 г. Патриция е принудена да работи, защото това е поискал съдът при обжалване на 26-годишната присъда. Тя отхвърля първото  предложение, което получава през 2011 г.,  защото самата идея да работи я ужасява, пише италианската преса. „Никога не съм работила през живота си и нямам намерение да започвам сега“, казва тя на адвоката си.

Bozart, със своите помещения в ренесансов стил, пълни с искрящи огърлици и полилеи, очевидно е приемлив компромис. Собствениците на компанията - семейство Брунеро, са се превърнали в пазители на Реджани, натоварени със задачата да гарантират, че 67-годишната им служителка спазва условията на пробацията.„О, mamma mia, не е лесно“, казва синьора Брунеро. „Плаках след това телевизионно интервю. Беше ужасно. Естествено, Патриция само се шегуваше..."Дори преди импровизираното „признание“, убеждаването на Реджани да остане сдържана, за да не влиза под светлината на прожекторите, е загубена кауза. Едно от първите неща, които тя прави след като излиза на свобода, е да отиде на шопинг на Via Monte Napoleone в Милано - накичена с лъскави бижута и слънчеви очила като на филмова звезда, с голям папагал ара, кацнал на рамото й. Папараците не могат да повярват на късмета си. Лейди Гучи, както я наричаха, се завърна.

  • "Всичко, което тя иска, е да бъде Гучи"

Убийството на 46-годишния Маурицио Гучи, което се случи една сутрин във фоайето с червените килими в офиса му, както и последвалият процес, завладяха Италия в края на 90-те години. Това се беше случило не в града на простолюдието Неапол, а в елегантния Милано, където убийствата на хора от елита не бяха познати. Реджани, наричана „Лиз Тейлър на луксозните марки“ през 70-те и 80-те години, беше веднага заподозряна. Тя открито бе заплашила, че ще убие Маурицио след раздялата им. Но бяха нужни 2 години, за да се намерят неопровержими доказателства.

Патриция бе арестувана през 1997 г. заедно с още четирима, сред които и наемния убиец.Това се случва след като след десетилетия на борби между наследниците на основателя Гучио Гучи, марката вече не е под семейния контрол. Маурицио, внук на Гучио, който изхвърли роднините си от бизнеса, за да стане главен изпълнителен директор през 1992 г., е принуден да продаде дела си. Собствеността е поета от базираната в Бахрейн инвестиционна банка Investcorp. Убийството съвпадна с вълнуващо съживяване на имиджа на марката в средата на 90-те години на миналия век под ръководството на новия шеф Доменико Де Соле и напористия млад дизайнер Том Форд.

След като Реджани е арестувана, медиите я нарекоха "Черната вдовица" и разнищваха всички версии за мотивите й. Тя ревнуваше приятелката на Маурицио, искаше парите му, беше огорчена от пренебрегването му, беше направо луда. Ако има зрънце истина в някое от тях, има и нещо по-дълбоко. „Всичко, което искаше Реджани, бе да е Гучи. Това беше цялата й самоличност, дори като бивша съпруга. Тя беше бясна на Маурицио, че я предаде", казват модни експерти.Дори след излизането си от затвора Реджани не може да го пусне. Тя казва пред вестник La Repubblica през 2014 г., че сега отново се надява да се върне в лоното на компанията. „Те имат нужда от мен“, твърди Патриция. „Все още се чувствам Gucci, дори повече от всички тях".

"Бяхме красива двойка и имахме красив живот"

Седмица по-късно собствениците на Bozart се съгласяват да ме запознаят с Реджани в техния офис. Тя се появява в голямата им всекидневна, облечена в къса рокля на цветя. Висока е едва 5 фута, въпреки че огромната й коса, вече червенокафява, и високите токчета й придават височина. „Това е прекрасна рокля“, казвам, за да разчупя леда. „Това е "Зара". Не печеля достатъчно на това място, за да си купя подходящи дрехи“, отговаря тя, хвърляйки недоволен поглед към работодателите си.Питам я за живота в миланския затвор Сан Виторе. „Мисля, че съм много силен човек, защото оцелях през всичките тези години в плен“, казва тя на английски със силен акцент. "Спях много. Грижех се за моите растения. Грижех се за Бамби, моят домашен пор". Бамби беше специална привилегия, договорена от нейния адвокат. „

Изобщо не обичам да говоря за това време“, казва тя, вече нетърпелива да смени темата. "Всичко това е лош сън за мен."

Реджани няма да признае на глас, че е била в затвора, наричайки лишаването й от свобода „моят престой във Vittore Residence “.Тя се отпуска повече, когато започваме да говорим за миналото. Родена е в малък град извън Милано в семейството на сервитьорка и много по-възрастен мъж, който е натрупал пари с камиони. Те са много богати, но не бяха част от висшето общество на Милано. Като млада тя харесва хубавите неща – баща й я глези с палта от норки и бързи коли. „Срещнах Маурицио на парти и той се влюби лудо в мен. Бях вълнуваща и различна“, казва Реджани. Гучи са от Флоренция, така че Маурицио също се е чувствал като аутсайдер. Реджани имала и други ухажори, но младият Гучи я преследвал упорито с всичките богатства, с които разполагал.Двамата се женят през 1972 г., когато са на  около 24. Съюзът предизвиква разрив с бащата на Гучи, Родолфо - един от синовете на Гучио Гучи - който не одобрява произхода на Реджани, както и нейната властна личност. Маурицио е особено дете, майка му умира когато е на пет, а баща му винаги е прекалено предпазлив.„Маурицио се чувстваше свободен с мен. Забавлявахме се, бяхме екип“, казва Реджани. Родолфо омеква, след като тя ражда дъщеря Алесандра и той вижда, че тя „наистина обича Маурицио“. По-големият Гучи купува на двойката множество имоти, включително луксозен мезонет в Олимпийската кула в Ню Йорк. „Бяхме красива двойка и имахме красив живот, разбира се“, казва Реджани. "Все още ме боли да мисля за това." Тя се ободрява, когато си спомня пищните партита, които организират в началото на 80-те години на миналия век – „едното беше цялото оранжево и жълто, включително храната“ – и пътуванията до частните острови на 64-метрова дървена яхта Creole, който Маурицио купува за раждането на втората им дъщеря Алегра. Техният очарователен свят включва ски хижа в Сейнт Мориц, ваканционен дом в Акапулко и ферма в Кънектикът.

"Не трябваше да ми причинява това"

Всичко започва да се разваля след смъртта на Родолфо през 1983 г., казва Реджани. Маурицио наследява 50-процентния дял на баща си в компанията. „Маурицио полудя. Дотогава бях негов главен съветник по всички въпроси на Gucci. Но той искаше да бъде най-добрият и спря да ме слуша. Марката Gucci губеше престиж от прекомерното лицензиране на прочутото си двойно G лого и от масовото производство на платнени чанти. Маурицио е планирал да възстанови славата й, като се върне към изящната изработка.Той се бори с чичо си и братовчедите си, които притежават другата половина на фирмата и в крайна сметка успява да изкупи дела им с помощта на Investcorp. В същото време бракът му с Патриция се разпада. Очевидно уморен от постоянното намесване на Реджани, една вечер Маурицио събира багажа си и си тръгва. Междувременно дружеството за милиони минава под негов контрол. Но Реджани е права, че Маурицио управлява лошо бизнеса и не създава достатъчно приходи, за да осъществи великите си идеи. Личното му състояние намалява и той е принуден да продаде Gucci изцяло на Investcorp за 120 милиона долара през 1993 г.„Бях ядосана на Маурицио за много неща по това време“, казва Реджани. „Загуба на семейния бизнес. Беше глупаво. Беше провал. Бях изпълнена с ярост, но не можех да направя нищо." Тя обръща главата и снижава гласа си толкова тихо, че почти не я чувам: "Не трябваше да ми причинява това".

Очевидецът

В 8:30 сутринта на 27 март 1995 г. Джузепе Онорато метеше листа от сводестата врата на Via Palestro 20, изящната сграда, където Маурицио Гучи имаше личен офис. „Беше прекрасна пролетна сутрин, много тихо“, казва Онорато, бивш портиер и единственият човек, който е свидетел на случилото се. „Г-н Гучи пристигна с няколко списания и каза "Добро утро". Това видях ръка. Беше красива, чиста ръка и насочваше пистолет."Три куршума се забиват в гърба на Гучи, който се изкачва по стълбите и четвърти в главата му, когато пада. „Мислех, че е шега. Тогава стрелецът ме видя. Той отново вдигна пистолета и стреля още два пъти. „Какъв срам“, помислих си аз. „Така умирам.“Онорато не може да си спомни как стига до стъпалата на фоайето, след като е прострелян два пъти в ръката, но седеше там в локва кръв, когато пристигат карабинерите. „Държах главата на г-н Гучи. Той умря в ръцете ми”, разказва бившият портиер.Говорейки по телефона от Сардиния, където има малка ваканционна къща, Онорато все не вярва, че е оцелял. "Все още имам пронизващи болки в лявата си ръка, но всеки ден през последните 21 години се събуждах, благодарен, че съм жив".

Въоръженият мъж изчезва в сутрешния  час пик. Като единствен пряк свидетел Онорато е ужасен, че убиецът ще се върне. „Бях беден човек, така че трябваше да се върна на работа във Via Palestro 20, когато се възстанових. Получавах паническа атака всеки път, когато се приближаваше недружелюбно изглеждащ непознат."След осъждането на Реджани, съдът присъжда да плати на Онорато обезщетение в размер приблизително ?142 000. Той твърди, че все още не е получил нищо от сумата. Дъщерите на Реджани наследиха милионите на Маурицио Гучи, както и яхтата и имотите в Ню Йорк, Сейнт Мориц и Милано. Реджани се обяви за nullatenente – италианската дума за банкрут, което означава „човек, който няма нищо“.„Не съм огорчен“, казва Онорато, „но се чудя, ако богат човек беше ранен на тази врата вместо мен, дали към него щяха да се отнесат с повече уважение“.

Съдбата на Паола Франки

Онорато не е единственият човек, чийто живот е обърнат с главата надолу от убийството.

Паола Франки е била партньор на Гучи в продължение на пет години преди смъртта му. Двойката споделя разкошен апартамент в центъра на града заедно с 11-годишния син на Франки - Чарли. Двамата с Маурицио планират да се оженят. Висока и руса, Франки често е представяна от медиите по време на процеса  като златотърсачка. „Всъщност бившият ми съпруг, когото оставих заради Маурицио, беше още по-богат, така че всичко това беше глупост", казва тя. Интериорен дизайнер, станала художник, Франки живее в преустроена порцеланова фабрика в Милано и прекарва половината от времето си в Кения. Домът й е пълен с книги, картини и екзотични сувенири. Тя е бъбрива и се смее - лекарството на духа, което не очаквах.По време на процеса се оказа, че Реджани е оказала натиск върху наетите си съучастници да извършат убийството бързо, преди сватбата на Франки и Гучи. Бившата най-добра приятелка на Реджани - Пина Ауриема, която признава, че е уредила убиеца, свидетелства, че Реджани не може да понесе мисълта, че друга жена ще заеме нейното място като г-жа Маурицио Гучи – и това заедно с властта, статута и парите, които тя е "спечелила”. „Патриция ни преследваше“, казва Франки. „Тя имаше шпиони в кръга на Маурицио и знаеше всичко за нашите планове, неговите бизнес отношения, всичко. Тя се обаждаше много пъти, като го заплашваше, че ще го убие. Ако Гучи не приемаше обажданията на Реджани, тя му изпращаше ругатни на касета, по-късно пуснати в съда, казвайки, че той е „чудовище“ за това, че е пренебрегнал нея и дъщерите им, и предупреждава, че „адът за теб тепърва предстои“.„Молех го да наеме бодигард“, казва Франки, „но той се отказа. Той не вярваше, че Патриция ще изпълни заплахата си заради техните момичета.Пътищата на Гучи и Франки са се пресичали за кратко в младостта им в кръга за партита за богати деца. Двамата се свързват отново случайно, когато страдат заради нещастни бракове. „Влюбихме се веднага. Маурицио ми казваше“ – започва да плаче Франки, – „че сме две половини от една и съща ябълка.Ден след убийството тя получива заповед от Реджани да се изнесе от големия апартамент, който споделя с Маурицио. Нотариалните документи за изгонването й са били съставени в 11 часа сутринта на предния ден - по-малко от три часа след смъртта на Маурицио.Франки бавно започва „да изгражда различно бъдеще“. Но пет години по-късно тя претърпява нова трагедия. Докато е при баща си по Коледа, синът й Чарли се самоуби на 16-годишна възраст. „Беше напълно неочаквано“, казва тя. „Той беше щастливо, блестящо момче, много обичано. Смятаме, че това беше пробясък на тийнейджърска лудост." Франки има снимки на Маурицио и Чарли из цялата си къща. „Харесва ми да имам лицата им наоколо, да кажа здравей. Една година след смъртта на Чарли чувствах ярост в душата си, но след това продължих с живота. Аз съм човек, който трябва да продължи напред.

„Paradeisos"

Когато Франки се изнесе от апартамента на Corso Venezia, Реджани се нанесе при дъщерите си. Тя живееше там в лукс през следващите две години, докато един от съучастниците й не се похвали с убийството пред грешния човек. Мъжът информира полицията, която започва операция за задържането на Реджани и четиримата й съучастници – нейната приятелка Пина Ауриема, която е наела убиеца и шофьора. Сред доказателствата, които откриват в дома на Реджани, е нейният дневник, в който има записана една дума в деня на смъртта на Гучи: „Paradeisos “ – гръцката дума за рай.В съда Реджани признава, че е платила на Ауриема около 200 000 лири, но отрича, че е било за убийството, твърдейки, че Ауриема сама е организирала удара и е заплашвала да я злепостави, ако не плати. „Но си струваше всяка лира“, добавя объркващо Реджани. И петимата замесени в заговора за убийството са признати за виновни. В деня на присъдата италианските медии съобщават, че магазините на Gucci в цялата страна окачват сребърните белезници на прозорците си.Сега Реджани живее в градска къща в Милано с 89-годишната си майка, която все още е в добро здраве. „Понякога ми се иска да се върна в резиденцията Vittore, защото майката ми е много трудна. Тя ме ругае всеки ден без причина.” Дъщерите на Реджани - Алесандра и Алегра, които са на 18 и 14, когато тя беше арестувана, сега са омъжени и живеят в Швейцария. Невъобразимо богати благодарение на баща си, те не са посещавали Реджани.Това е нещо като гръцка трагедия. „Преживяваме лош момент“, казва Реджани. „Те не ме разбират и прекъснаха финансовата ми подкрепа. Нямам нищо и дори не съм виждала двамата си внука”. Тя казва, че „няма представа“ какво ще е бъдещето й, когато условната й присъда приключи. Би искала да пътува, когато отново й бъде разрешено да напуска страната. „Ако мога да видя Маурицио отново, бих му казала, че го обичам, защото той е човекът, който има най-голямо значение в живота ми. Но мисля, че той би казал, че чувството не е взаимно".


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com