Край на блокадата на ГКПП – Кулата, засега

Край на блокадата на ГКПП – Кулата, засега | StandartNews.com

След безпрецедентна двойна блокада в продължение на 6 дни на ГКПП – Кулата – Промахон движението за моторни превозни средства бе възстановено. Това бе посрещнато с ръкопляскания и натискане на клаксони. Но не се знае докога, тъй като гърците са непредвидими. Факт е обаче, че точно в 15,15 часа потеглиха първите леки коли в посока Гърция. След тях започнаха да се изнасят тежкотоварните камиони, които бяха наредени в колона с дължина 15 километра. Родните превозвачи вдигнаха контраблокадата по настояване на транспортния министър Ивайло Московски.

"Министърът застана зад нас през последните дни. Затова сега ние го подкрепяме и отпушваме трафика. Разбираме, че върху него се оказва натиск от различни хуманитарни организации. Не искаме вече да създаваме напрежение. Още повече, че в момета гръцките фермери са освободили коридор за свободно преминаване", обяви Веселин Дангов от Инициативния комитет на българските превозвачи. В момента има създаден координационен център, който ще следи за ситуацията на българо-гръцката граница.

"Ако фермерите отново започнат да правят каквото си поискат и откажат да пускат камиони по график, възможно е отново да предприемем стачни действия, но тепърва ще мислим дали ще бъдат в такъв вариант, както досега", уточни Дангов.

„Най-важното е, че след 6 дни пълна блокада границата е отворена така, както трябва да бъде между две страни-членки на Европейския съюз. Гръцките фермери в събота увериха, че ще вдигнат блокадата за 48 часа, за да се пропусне цялата километрична колона от тирове от двете страни на границата. Но те често не спазват поетите ангажименти, което преди дни предизвика родните превозвачи да направят контраблокада", заяви областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. Тя стана факт, тъй като протестиращите гърци не спазиха думата си да пропускат камиони всеки ден за времето от 11,00 до 16,00 часа. „Няма да им позволим да се гаврят повече с нас, вярваме, че го разбраха и няма да си разиграват коня, както на тях им е изгодно", смятат български шофьори.

Към 16.10 ч. днес бе възстановено движението и през ГКПП-Илинден. Пропускат се всички видове превозни средства и в двете посоки. На изход има около 40 чакащи товарни автомобила и близо 15 леки коли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай