Кралски тайни. Какво крие Елизабет II в дамската си чанта

Кралицата има най-прецизно селектирания и документиран гардероб в света

Кралски тайни. Какво крие Елизабет II в дамската си чанта | StandartNews.com

Кралица Елизабет Втора има най-прецизно селектирания и документиран гардероб в света. "Всеки неин тоалет е подбран, за да вдъхновява или да напомня, да изразява благодарност или уважение, да предаде усещане за сила или близост", пише британският вестник "Mail on Sunday" през 2015 г. "Нейно величество нито определя тенденции, нито ги следва, но въпреки че не се вълнува от модните тенденции, тя има уникален стил."

От тиарите, шапките и шаловете "Hermes", до нейните чанти "Launer" и дори чадърите, стилът на монахра е внимателно документиран от деня на раждането ѝ до платинения юбилей.

Ето и някои акценти в него през годините, коментирани от модни редактори.

Детството

С памучни или плетени дрешки? Още с раждането си бъдещата кралица предизвика дебат за стила, пише Бетан Холт, моден редактор във в. "Telegraph" и автор на "Кралицата: 70 години величествен стил".

Гардеробът на малкото момиче от самото начало е тема на национално обсъждане, но и очарование - заради рокличка, ушита от нейните майка и баба. Заявявайки, че бебетата с плетени дрехи изглеждат като "малки гноми", майката на Лилибет, а след това херцогиня на Йорк, избира памучни дрешки и отхвърля всичко твърде придирчиво.

Когато четири години по-късно се ражда сестрата Елизабет - Маргарет, двете принцеси често са обличани еднакво. Така е и в тийнейджърските им години.

Бъдещата кралица никога не се е интересувала от облеклото, твърди бившата ѝ гувернантка Марион Кроуфорд.

"Обличаше това, което ѝ казваха, без да спори, с изключение на дълъг и тъмен шлифер, който мразеше", пише тя в мемоарите си "Малките принцеси".

Младата наследница

След драматичната абдикация на чичо си и възкачването на трона на баща ѝ Джордж Шести, принцеса Елизабет се превръща в предполагаема наследница (така и не се появява дългоочакван бъдещ мъжки наследник).

Норман Хартнел е довереният моделиер на кралското семейство. Той облича и двете принцеси на 11 и на 6 години, по онова време. Роклите им с малки пелерини дават знак към поданиците за спокойствие и надеждност на монархията.

По време на Втората световна война 18-годишната Елизабет започва да се появява все по-често публично, докато се обучава като механик в британската армия. Това е единственият период, в който тя носи панталони и костюми, коментира Холт.

Кралицата избира практичен тоалет, когато е необходимо, но може да бъде бляскава, когато моментът го изисква.

Често може да бъде забелязана с къси ръкави или пък изобщо без ръкави - нещо, което днес не се случва.

Сватбената рокля

За сватбения ѝ ден Норман Хартнел трансформира флоралните мотиви на картината "Пролет" на Ботичели в рокля с бели кристали и перли. Оказва се, че този дизайнерски порив поставя някои дипломатически въпроси, пише Холт. Митниците задържат 10 000 перли от САЩ, а журналистите са уверени, че произходът на коприната, произведена в Кент и изтъкана в Есекс, е от "националистически" Китай, а не от "вражеска" Япония.

Важното събитие не минава без задкулисна драма. Тиарата се чупи, точно преди церемонията и трябва спешно да бъде поправена от кралския бижутер.

Дължината на полите и роклите

Преди години Елизабет Втора избира да носи поли и рокли точно под коляното, но дължината им се оказва проблем за по-възрастните членове на семейството.

През 1952 г. 25-годишната кралица все пак спазва строгия дрескод от времето на кралица Виктория на погребението на баща си.

Запазен стил

Кралицата, която познаваме днес, носи обувки, обикновено ръчно изработени от "Anello & Davide", персонализирана чанта "Launer" и брошка. Предпочита килт стила и поли в тартан и каре.

От началото на 50-те години на миналия век тя очарова света с подчертана талия и силует тип молив.

"В първите години на своето управление тя прегръща естетиката на "Dior" и жените гледат на нейните тоалети като на източник на вдъхновение, каквато за тях сега е херцогинята на Кеймбридж", казва модният редактор Кристин Контино.

Кралицата обаче обича експериментите и дори избира смела многоцветна вечерна рокля през 1999 г. за Кралското вариететно представление. През 60-те и 70-те години пък заменя емблематичните си шапки с тюрбан.

Модната икона

Принцеса Маргарет е бунтарката и всъщност тя е известна като модна икона. Влиянието ѝ върху Елизабет е осезаемо. По-малката сестра помага на кралицата да открие нови британски дизайнери, като дизайнерката на шапки Симон Мирман, твърди Холт.

Именно Мирман създава някои от открояващите се шапки на кралицата, включително нейния "средновековен шлем" в стил Тюдор, както го определя Хартнел, в меко жълто, за инвеститурата на принц Чарлз през 1969 г.

"Маргарет наистина била в тон с модата. Най-вероятно тя щеше да е тази, която чете списание "Vogue". Принцесата често придружава кралицата на срещи, за да ѝ помогне да внесе малко допълнителен стил във външния си вид", казва Холт.

Макар че се придържа към британските дизайнери, монархът има дългогодишна привързаност към копринените шалове на френската модна къща "Hermes". Марката дори създава няколко специални колекции в нейна чест. Това направи и през 2016 г., за да отбележи 90-ия й рожден ден.

През октомври 1952 г., скоро след като се възкачва на трона, Елизабет Втора се превръща в сензация в Кралския театър. Причината е роклята, като смокинг в черно и бяло, с широки ревери, съчетани с дълги бели ръкавици, тиара и диамантена гривна на едната китка.

С тази визия попада на страниците на всяко списание и вестник на следващия ден. А дизайнерите започват да го копират.

Цветове

Британската кралица обича да комбинира цветовете, като се придържа към ярки, но и пастелни за палтата и роклите си сега.

Същото важи и за нейните чадъри. Те са изработени от "Fulton Umbrellas" и се предлагат за по 30 долара, предава БТА. За нея обаче са създадени по поръчка, като тя притежава около 100 в цветовете на дъгата, противно на писанията, че има 200 от любимите си чанти "Launer", каза Холт.

От "Launer" удължават дръжките на кожените си чанти, за да бъде по-лесно на Елизабет да ги носи.

Но какво има в тях? Винаги има червило, носна кърпа и снимка на принц Филип, който почина миналата година на 99 години.

Ирландският дизайнер Пол Костело, който обличаше принцеса Даяна през 80-те и 90-те години, коментира пред Асошиейтед прес стила на кралицата: "Тя е малко като учител, добър учител. Никога не шокира. И го разбира правилно."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай