Крадците се уплашили, че ще объркат мощите

Професионалисти с ръкавици и инструменти разбили храма

Крадците се уплашили, че ще объркат мощите | StandartNews.com

Взели заедно с реликвата от св. Никола и тази на св. Спиридон, но оставили ковчежетата

Професионални крадци са отмъкнали светите мощи от църквата "Свети Никола" в град Черноморец, смятат разследващи. Криминалистите са установили, че няма никакви пръстови отпечатъци нито по взломената решетка на прозореца, нито по ковчежетата, в които са се съхранявали реликвите. "Очевидно крадците са пипали с ръкавици и затова не са оставили никакви отпечатъци. Това означава, че е работа на професионалисти, които са действали много бързо и са имали предварителна подготовка", разкриха работещи по случая.

Разследващите смятат, че бандитите са разбили масивната метална решетка с професионални инструменти и най-вероятно са ползвали крик. Без подобна техника взломът е невъзможен. Една от версиите е, че крадците са имали поръчка да откраднат мощите на свети Никола. Те обаче не са знаели в кое от двете сандъчета се намират те, затова са прибрали и другите мощи в съседното ковчеже, за които първоначално бе съобщено, че са на свети Стефан. Отец Стилиян, който служи в храма, обаче каза, че в църквата никога не е имало мощи на свети Стефан.

"Погрешно е изтекла информация към медиите, че вторите откраднати мощи са на свети Стефан. Всъщност това бяха мощи на свети Спиридон. Те бяха донесени преди година от кмета на Черноморец Добрин Добрев. Той успя да ги издейства от манастира на остров Корфу. Мощите на свети Никола пък ни бяха дарени със съдействието на проф. Божидар Димитров. За нас това бяха безценни реликви. Не зная дали става въпрос за търговия с мощи. Все пак не се намираме в средните векове, когато подобни неща са се правели масово. Не бих могъл и да гадая колко може да струват, да се продават мощи е светотатство, те нямат цена", каза отец Стилиян. Той уточни, че откраднатите мощи на свети Никола и свети Спиридон всъщност представляват две малки костици, съхранявани в два отделни реликвария, поставени един до друг. Интересното е, че крадците не са взели ковчежетата, които имат доста висока материална стойност. Това също доказва основната версия, че най-вероятно крадците са откраднали мощите по поръчка на някого. Престъпниците са оставили недокоснати други две светини, които са били оставени до мощите на двамата светци - миро от свети Никола и частица от Светия кръст. Полицията работи по случая, но до момента няма заподозрени. Свещеникът в църквата "Свети Никола" отец Стилиян е бил разпитван вчера и помолен да даде информация кой евентуално би могъл да извърши кражбата. Попът обаче твърди, че няма никаква представа дали злосторниците са местни хора или пришълци. Той се надява крадците да се вразумят и да върнат откраднатите мощи. "Никой не иска от извършителите да се предават на полицията, просто е достатъчно да подхвърлят някъде мощите, но на място, на което да ги намерим. Нямам намерение да анатемосвам никого, защото право да съди има Бог. Аз вярвам в българската полиция и ако крадците сами не върнат мощите, съм сигурен, че полицаите ще си свършат работата и ще ги открият", каза отец Стилиян.

Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров пък лансира версията, че има пряка връзка между кражбата на мощите на свети Николай Чудотворец и референдума за смяната на името на село Черноморец. Той изложи аргументите си в своя позиция до медиите. "Село с името Свети Никола е отбелязано за първи път в исторически документи в средата на ХIV век. С това име то е срещано многократно в документи от ХV до ХIХ век. При това - като място, населено само от българи. Това е уникално за крайбрежните селища по Южното Черноморие, в които до началото на ХХ век е преобладавало гръкоезичното население. То вероятно е основано от прабългарски колонисти още през 705 г. Преименувано е на Черноморец в през 1951 г.", припомня историкът.

"Опитът на група граждани да бъде върнато старото име на града чрез референдум е законен и справедлив - селището е носело това име 1200 години", казва Димитров. "Досега в подписката има 800 гласа, а са необходими 1200, които организаторите смятат, че ще съберат. Съпротивата идва от граждани, които не желаят да сменят документи за самоличност и т. н.", смята той. "Смята се, че кражбата на мощите на свети Николай Чудотворец е част от опитите за противопоставяне на референдума. Крадецът едва ли е мислил за обогатяване, тъй като щеше да открадне и скъпата мощехранителница", посочва Димитров. Той потвърди, че действително мощите са получени чрез него през 2010 г. в резултат на разговори в храма в Бари, Италия. "Те бяха осъществени от тогавашния български свещеник в църквата ни в Рим", разказва Димитров. Заедно с мощите сме получили и три стъкълца с миро на св. Никола, което обаче не е откраднато.

Проклятие пази чудодеен кръст

Проклятие ще застигне всеки, които се опита да открадне или повреди по някакъв начин кръста, който се издига на връх Кръстова гора в най-красивата част на Родопите. В това са убедени хората от местните села, които разказват една действителна случка, свързана с кръста на върха, за който се вярва, че носи изцеление на болни и сакати хора. Било в началото на 90-те години. Трима братя другоселци, които били много бедни, чули за сребърното разпятие с чудодейна сила и решили да припечелят нещо, като го откраднат и препродадат. Една нощ се промъкнали и докато монасите спели, задигнали кръста. Решили да си го разделят по равно и затова го съсекли с ножовка на три равни части. След няколко дни обаче единият брат се споминал при неясни обстоятелства. Седмица след това смърт застигнала и втория брат.

Третият се изплашил да не го постигне същата участ и решил да върне откраднатото разпятие. Събрал трите парчета и ги заварил. После по същия начин както била извършена кражбата, по тъмно се върнал на Кръстова гора и оставил светинята там, където й било мястото. Прибавил и бележка, която била един вид признаване на вината и разкаяние за стореното. Текстът на бележката гласял: "Ние, които го откраднахме, бяхме трима. Двама от нас умряха, не искам и с мен да се случи същото". 66-килограмовият кръст е поставен на върха през 1936 година, като е изработен по поръчка лично от цар Борис III. На този родопски връх е съществувал манастир, разрушен по време на масовата ислямизация. Поклоненията на връх Кръстов обаче не са преставали. През 1933 г. тук пристигнал Йордан Дрянков от село Ковачевица, който често получавал видения. Той видял насън историята на святото място. В някогашния манастир тук се е пазела частица от Кръста Господен. Преди това тази частица се съхранявала в Истанбул в султанската съкровищница. Но руският цар научил за това и изпратил пратеници с дарове за султана. Поръчал им: "Като поиска султанът и той да ви даде подаръци за мене, кажете му, че вашият цар не иска нищо. Да ви даде само дървения кръст, който се пази в съкровищницата ви." Пратениците изпълнили поръката и султанът им дал искания кръст. Но майката на султана, като научила за това, му рекла: "Какво си направил? Знаеш ли, че този кръст крепеше властта и силата ти? Пусни потери да хванат пратениците и си го вземи." Султанът изпратил хора, но те не могли да хванат пратениците. Като узнали, че ги търсят, те не се върнали по стария път, а се отправили към Средните Родопи. В манастира на връх Кръстов русите предали на монасите кръста и заминали. Мислели по-късно да дойдат и да го вземат. Но не след дълго манастирът бил нападнат от турците и разрушен до основи. Монасите били избити, но успели да скрият кръста в подземното манастирско скривалище. Йордан споделил с цар Борис III видението си, в което му било казано да направи и постави висок метален кръст в знак на това, че там се пази частица от Кръста Господен. Така било решено да се отлее кръстът на Кръстова гора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай