Кой измисли рогата на викингите?

Художник създава легендата, опера на "Вагнер" я възкресява

Кой измисли рогата на викингите? | StandartNews.com
  • Страховитите войни влизали гологлави в битките
  • Художник създава легендата, опера на "Вагнер" я възкресява

 

Вярно е, че са били "рогат" народ.

Нападали наред северна християнска Европа, убивали и грабили, могъщи владетели треперели пред страшилищата.

Викингите, тези жестоки езичници, предци на днешните датчани, шведи и норвежци, колонизираха големи области на континента в продължение на около три века (от края на VIII в. до средата на ХI в.). А тяхното разрушително влияние оставя дълбока следа в европейската история.

Днес викингите са останали в легендите, в книгите по история, но запазеното наследство от онова време и до днес изумява човечеството и до превръща в атрактивно изображение.Това се вижда в спортните емблеми и облекла, в комиксите, в най-новите художествени филми.

Неизбежно най-запомнящият се символ на викингските воини е техният шлем, украсен с най-страховити рога и други бойни орнаменти.

Но в киното, телевизията, илюстрованата литература вече знаят, а историците отдавна са казали и доказали - викингите никога не са носили шлемове с рога!

Какво казват историците?

Изследователите на епохата на викингите са убедени, че викингите всъщност не са носили емблематичните шлемове с рога. Нещо повече, толкова малко шлемове от онези времена са открити, че е възможно страховитите скандинавски воини да не са носили изобщо никакви шлемове.

Ерата на викингите се разпростира от последните години на VIII в. до около 1050 г., през което време те атакуват градове и населени места, най-вече в северната част на Европа и на удобните за тях британски острови. Бързо се разпространяват истории за тяхното насилие, липсата на "цивилизованост" и явната им враждебност към християнството.

Разказите за първото регистрирано нападение на викингите през 793 г. описват как един манастир на о. Линдисфарн край брега на Северозападна Англия е бил "опръскан с кръвта на Божиите свещеници и ограбен, а цялата му украса плячкосана" и как викингите "тъпчели телата на светии в Божия храм, като тор по улицата."

Няма спор, че нашествениците са нещо, от което всеки трябва да се страхува, но свързано ли е то и доколко със символи като, в случая с викингите, шлемове с рога. Може би да, но в запазените изображения от онези времена

викингите са носели прости кръгли шапки

На други рисунки са гологлави, т.е. изобщо не са имали шлемове.

Почти никакви викингски шлемове - рогати или други - някога са били откривани. Има само части от такива, намерени на места в Дания, както и един в доста запазено състояние, изровен във ферма в Норвегия през 1943 година. Но защо да е останал само един? Това се питат историците и потомците на викингите днес.

Възможно е страшните воини рядко да са използвали шлемове. Възможно е и да не са били погребвани с предпазващите главата предмети. Но най-важното е да се каже, че археолозите никога не са намирали в Европа шлем с рога от епохата на викингите.

Откъде тръгва мита

Митът, че викингите са носили в битка шлемове с рога се появява не в някой археологически изкоп, а в главата на шведски художник на име Йохан Аугуст

Малмстрьом. Увлечен по скандинавската митология, той създава серия от картини със сцени от преданията и украсява главите на воините в тях с шлемове - някои с крила, други с рога. Но не на Швеция, а на Германия е отсъдено да разпространи по света образа на рогатите викинги.

През 1876 г. германският художник, илюстратор и дизайнер на костюми Карл Емил Дьоплер скицира проекти за сценичната постановка на операта "Пръстенът на Нибелунга" на великия композитор Рихард Вагнер.

Именно Дьоплер слага рога на шлемовете на викингите. Художникът прибягва до тази идея, не само защото намира вдъхновение в картините на Малмстрьом, но и понеже е завладян от света на древногерманските и нордически митове, които са в основата на вагнеровата творба. Викингският шлем с рога е само един елемент от богатата колекция от бойни символи, които в ХIХ в. завладяват ума на любителите на легендите и приключенията, както и на хората на изкуството.

И отново историците

Въпреки че викингите не са използвали шлемове с рога, въпросните "каски" са били част от пейзажа на древна Европа. През 1860 г. в Лондон е намерен келтски шлем с рога, датиращ от 150 до 50 г. пр.н.е. През 1942 г. в изкоп в Дания са намерени два впечатляващи рогати шлема, които обаче, за разочарование на съвременните любители на митове, датират не от епохата на викингите, а чак от 900 г. пр.н.е. Както се вижда и двете находки предшестват викингите със стотици години.

Това, което кара изследователите да бъдат леко предпазливи в пълното отрицание на легендата е, че има случаи на изображения от времето на викингите, усложняващи загадката.

През 1904 г. археолози откриват кораб от старите времена край Осеберг, Норвегия. Корабът датира от 834 г. от н.е., т.е. в рамките на съществуването на викингската "цивилизация". В него има редица предмети, включително и гоблен, а една от фигурите на платното е с рога. Археолозите и историците веднага предупреждават, че това не означава непременно, че викингите са носили нещо подобно в битка. По-вероятно е гобленът да изобразяват някакъв вид религиозна церемония и шлемът вероятно е на главата на скандинавски бог, например Один.

Други изображения на рогати шлемове в скандинавската история има от времената преди викингите. Например

рисунките с берсерки

- страховити воини, известни с това, че приемали вид отровни гъби, вследствие на което не изпитвали никаква болка и изпадали в особено състояние на ярост влизайки в битка. Те обаче връщат колелото назад към 400 г. от н.е. В крайна сметка изглежда малко вероятно викингите от 800 до 1050 г. да са поставяли рога на главите си по време на битка. Възможно е да са се украсявали с рога за други, най-вече култови цели.

Познавачите на военното дело пък твърдят, че в условията на битка рога върху шлема биха били по-скоро пречка, независимо от страховития си вид. Подобни просторно украсени шлемове също биха причинили проблеми и на борда на военните кораби, където пространството е много важно. С други думи рогата са страшни, но не вършат работа.

Символът "шлем с рога"

Въпреки всички доказателства за противното, митът за шлемовете на скандинавските воини днес има своя собствен живот. Дори е трудно да си представим тези воини без тяхната емблематична защита за главата. След Дьоплер шлемовете с рога вече влизат естествено в илюстрациите. Популярни комикси, като този за Астерикс, като и филмите по тях, изобразяват викингите по този начин. А много спортни отбори, най-вече в САЩ, се кичат със символа на средновековните бойци.

Докато загадките около викингите продължават, образите ще завладяват нас, модерните хора, колкото и да сме ужасени съдбата на  предшествениците в Европа, страдали от викингските набези преди столетия.

За викингите вече отдавна се предполага, че са първите европейци, стъпили на американска земя, много преди Христофор Колумб да реши да тръгне да открива път към Индия на запад.

Днес, за този северен народ се пишат книги, правят се героични филми, придава им се още повече очарование, отколкото са им донесли недопълнените исторически книги.

Едно е ясно обаче - не са влизали в битка с шлемове с рога!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай