Коце Маца 2 г. е неуловим за Интерпол

Слухове пращат родния Остап Бендер във Филипините и Индонезия

Коце Маца 2 г. е неуловим за Интерпол | StandartNews.com

На кум вода не се гази, гласи народната поговорка. Това обаче изобщо не важи за Коце Маца, както е известен прочутият не само у нас измамник Костадин Хаджииванов. Наскоро стана ясно, че издирваният от Интерпол за пране на пари и черно тото петричанин е пратил за зелен хайвер своя кум Наско Сираков. Легендата на "Левски" призна, че е изгорял с близо половин милион. "Коце ми прехвърли къща срещу дълг, по-късно разбрах, че я е заложил в банката. Прецакан съм, каквото и да направя, не мога да спася имота, излъган съм и това е", обясни Сираков.
Въпросният палат на ул. "Сладкопойна чучулига" ще се продава на търг. Той е на два етажа с жилищна площ около 200 кв. метра и 702 кв. м двор. В сутерена има гараж за две коли. Публичната продан ще започне от цена 487 500 лв.

В Петрич помнят Костадин Хаджииванов не само като президент на местния футболен отбор "Беласица", но и като политик. Той бе два мандата общински съветник. Само първият бе пълен - от 2003 до 2007 г. Тогава не успя да се пребори за кметския стол с настоящия управник Вельо Илиев. За около година и половина Коце Маца дори бе шеф на местния парламент. На изборите през 2007 г. отново влезе в ОбС, но през юни 2008 г. ВАС касира изборите и това сложи точка на политическата му кариера. "Не сме го мяркали от години насам. Един вестник го "докара" тук в края на миналата година, но това си бе евтина сензация, няма нищо вярно. Да не е луд да се връща, че да го арестуват, харчи си парите някъде по света", коментират петричани. Според кьорфишека от декември Хаджииванов бил засечен в петричко заведение на друг местен мултимилионер. Двамата били близки приятели и запивали, а Коце Маца бил леко дегизиран с брада и слънчеви очила.

Иначе петричани едва ли скоро ще забравят Коце Маца. Винаги ходел изтупан като манекен, но не се превземал, държал се нормално и земно. Като футболен шеф на "Беласица" Хаджииванов сложи ръка на ресторант "Яворите" и пазара, предоставени му от общината. Само година след това обектите са приватизирани и изкарани от футболния клуб. Успява да ги придобие с помощта на няколко много добре обмислени адвокатски хватки. Човек от неговия ранг знае как да се възползва и да трупа състояние, казват жители на южния град. По онова време Коце Маца върти и две дървопреработващи предприятия - в града и в село Кърналово. Отделно от това се занимава с ресторантьорство. През годините внася и изнася тютюневи изделия. През март 2005 г. футболният бос бе пребит пред софийския си офис на булевард "Васил Левски" 22, където е регистрирана фирмата му "Рондиа". Най-вероятно нападението е заради борчове, смятат от полицията.

Съдия-изпълнител обяви миналата година за публична продан фабриката за мебели на улица "Баучер 12" в Петрич, собственост на Хаджииванов. Родният Остап Бендер, който от няколко години е в "нелегалност ", притежава няколко фирми с името "Рондиа". Бирниците обаче разпродават целия му легален бизнес. За нелегалния още се носят легенди. Според тях от черно тото и контрабанда на цигари зализаният петричанин вадел по няколко милиона на месец.

Палачинката се обърна за Коце Маца, след като бе осъден в Германия по дело за трафик на голямо количество цигари през 2008 година. Нашенецът бе арестуван в Гърция по силата на европейска заповед за екстрадиция. Той плати и 120 000 евро глоба, но след това доста бързо се измъкна на свобода. По-късно Коце Маца попадна в списъка на антимафиотите у нас по разследване за "пране на пари". Тогава Хаджииванов прехвърли голяма част от фирмите си на никому неизвестни лица и направи обръч от приближени, тъй като по никакъв начин не можеше да докаже произхода на парите си.

След като бе подгонен от Интерпол, Хаджииванов изчезна. Повече от 2 години за Коце Маца и неговото местонахождение се носят легенди.

Сред най-екзотичните е, че е на остров във филипинския архипелаг Сулу, считан за рая на гангстери, пирати и наркотрафиканти. Друга версия праща петричанина в Индонезия и Сингапур при азиатски босове на черното тото, с които е бил ортак.

Сираков му кумува на сватба за $200 000

Наско Сираков и съпругата му Илиана Раева кумуват на последната (поне в България) сватба на Коце Маца. Тогава той взема "Мисис България 2004" Радостина Чолова. Самата церемония струва около 200 000 долара, младоженци и кумове се разкарват с файтон из София. По време на първия престой на Сираков като шеф в "Левски" той купува трима играчи на "Беласица", чийто шеф е Коце Маца. Сърбинът Нешко Милованович, бразилците Диано и Вава са продадени за няколко милиона лева. И трите трансфера са неуспешни и според слуховете Сираков е наказан от най-висшето ръководство. Иначе Радостина дарява Хаджииванов с две момчета. Той има още две момичета от първата съпруга Блага и син от втората Виктория. И трите са от Петрич, и трите победителки в конкурси за красота.

Няма купувачи за къщата в Драгалевци

Няма интерес към луксозната къща на улица "Сладкопойна чучулига" в столичния квартал "Драгалевци", научи "Стандарт". Обявата за продажбата е публикувана на сайта на частните съдебни изпълнители на 15 януари, а до 17 февруари е срокът за подаване на документи за публичния търг. В момента за охрана на имота е определен Миладин Янчев. За оглед на къщата трябва да се внесе 10% от началната цена, която е 487 500 лева. Сумата се внася предварително по сметката на частния съдебен изпълнител Стоян Янчев. Взискател е Първа инвестиционна банка. На 18 февруари в началото на работния ден ще се състави протокол и ще бъде обявен купувач.
Продаваната къща е била заложена в ПИБ през 2005 г. от Костадин Хаджииванов, който е теглил няколко заема и ги е обезпечил с имоти в София и Петрич.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай