Контрабандата удари и по бебета в епруветка

Печелят с нелегални лекарства на гърба на борещи се рожба

Контрабандата удари и по бебета в епруветка | StandartNews.com

Хасково. Опит за контрабанден внос от Турция на 1041 лекарства, предназначени за лечение на репродуктивни проблеми, пресякоха митническите служители на Капитан Андреево. Задържани са 986 флакона с прахообразно вещество, инжекции и инжекционен разтвор от лекарствата “FOSTIMON” 75 UI, 65 опаковки от различни разновидности “GONAL-F и 8 от лекарството “LUCRIN”.

Контрабандните лекарства са скрити в тайници във фабричните кухини в задните страници на “Опер корса” с две врати. Автомобилът с косовска регистрация е управлявал 28-годишен косовар, който е пътувал сам от Турция през България за родината си. Шофьорът обявил пред митническите служители, че не внася нищо за деклариране. Въпреки това, те оклоняват колата за щателна митническа проверка. Така откриват лекарствата, чиято пазарна стойност е 60 000 лева.

В обясненията си пред митническите органи косовският гражданин потвърдил, че е купил лекарствата от Турция с намерението да ги пласира в Косово. Съставен му е акт за нарушение на Закона за митниците. Случаят е поет от разследващ митнически инспектор от митница Свиленград.

Митнически експерти коментират, че откритите медикамени са опасни за здравето, ако се приемат без лекарско предписание и наблюдение. По-страшно е обаче, че в случаи като този, „търговци” се опитват не да помогнат на нуждаещи се близки, като им донесат от чужбина липсващо или прекалено скъпо в страната им лекарство, а просто искат да печелят на гърба на двойки с репродуктивни проблеми, които се борят да осъществят най-съкровеното си желание - да имат дете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай