Кметове се натискат да подслонят бежанци

В Цар Калоян дават бивша забавачка, Кърджалийско оглежда казарми

Кметове се натискат да подслонят бежанци | StandartNews.com

София. 565 000 лв. вади хазната, за да прати 500 бежанци на хотел. Парите вече са преведени на Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Сирийците ще бъдат настанени в три евтини хотела в София, обяви председателят на ДАБ Никола Казаков. Така на тяхно място в препълнените центрове ще се настанят други бегълци от войната. В четвъртък Казаков придружи вътрешния министър Цветлин Йовчев при инспекцията му в Хасковско. В областния град министърът привика и членовете на единия от двата тактически оперативни щаба. Негов председател ще е зам.-председателят на ДАБ Александър Димитров, а заместник - вицегубернаторът на Хасково Кадир Исов.

Кметове се натискат да приемат бежанци, призна шефът на ДАБ Никола Казаков. В села и градчета са готови да подслонят сирийци в запустели училища и сгради - стига държавата да плати ремонта. За кметовете бежанците бегълци са златен шанс да стегнат занемарената база.

"Ще се търсят още алтернативи за настаняването на преселниците", категоричен бе и министър Цветлин Йовчев вчера. Вицепремиерът съобщи, че в момента капацитетът на всички места за настаняване на бегълци в България е превишен с над 380 бройки.

До 10 дни ще се реши къде

в Хасковско са най-добрите бази, които могат да се пригодят за бежански центрове. Засега Йовчев определя комплекса в Харманли, в който могат да се разпънат 1000 палатки, за краен вариант. Въпреки че държавата плати 200 000 лв. за ремонт на Временния приемателен център в града в началото на януари, той е в лошо състояние. Йовчев увери, че е разпоредено тежка техника да разчисти буренясалия терен - в случай че се наложи да се опъват палатки.

Министерски съвет е разпоредил областните управи в цялата страна да направят преглед на държавния сграден фонд по региони и да предложат места, подходящи за бежански лагери, съобщи пък губернаторът на Разград Стоян Ненчев на среща с кметове от Лудогорието. Местните управници се обединиха около идеята да се преоборудват десетките закрити забавачки. Кметът на Цар Калоян Ахмед Ахмедов предложи наскоро затворена детска градина в неговата община - в добро състояние и широк двор, като вариант за бежански център.

Трябва да се сменят само леглата

защото сегашните кошарки са удобни само за малчугани, поясни Ахмедов.
В Кърджалийско пък правят ревизия на старите казарми. Според военни единствено тези в Момчилград и Ардино могат да подслонят сирийци. В Подкова сградите са в руини, а в Крумовград теренът е предоставен на общината и има план за събарянето и преустройството му, обясни кметът Себихан Мехмед.

Гледат под лупа за терористи

На среща с еврокомисаря Сесилия Малмстрьом Цветлин Йовчев ще поиска техническа помощ за по-ефективното наблюдение на южната ни граница. Тактическият щаб, базиран в Елхово, вече е мобилизиран максимално, за да ограничи потока на бегълците, минаващи нелегално границата. "В момента имаме възможност да потърсим оперативна и техническа помощ по линия на "Фронтекс" и ще го направим", каза министър Йовчев. Никола Казаков пък ще иска на 15 септември техническа помощ от европейската служба в подкрепа на убежището в Малта.

Освен че затягат "цедката" по южната граница, властите са взели мерки и за по-бързото обработване на документите на преселниците. Ако молбите им за убежище се подготвят и разглеждат по-експедитивно, и пренаселените бежански центрове ще се отпушат.

В базите, където се настаняват сирийците, започва и "пресявка" на хората и разпределянето им на рискови групи. "Въпреки че засега няма конкретни данни за преминали границата ни членове на терористични групировки, разпределянето ще се направи като превантивна мярка за засилване на националната сигурност", уточни министър Йовчев вчера.

Съчувстваме им, но как да помогнем

Анастас Анастасов, кмет на Любимец

- Г-н Анастасов, в Любимец е единият от центровете за временно настаняване на бежанци, боите ли се за сигурността си?

- Любимец е малък град, всеки познава всекиго. Затова и нямаме притеснения. Освен това центърът за чужденците при нас е от затворен тип. Невъзможни са контактите с хората и там. Впечатленията ни са повече от нашите хора, които работят в центъра. Те разказват, че общуват с чужденците спокойно и никога не са имали притеснения от тях.

- Като управник разпоредили ли сте някакви извънредни мерки?

- Категорично не, защото няма нужда. Ние, хората от Любимец, дори съчувстваме на бежанците, особено на сирийците, които сега масово бягат от войната в родината си. Дори бихме направили акция за подпомагането им в града, но това е невъзможно, защото в Любимец и пиле не може да прехвръкне в центъра. Освен това хората, които са настанени в нашия център, са изцяло на издръжка на държавата. Другояче стои въпросът с емигрантите в лагера до село Пъстрогор. Те са на свободен режим и имат определен месечен бюджет.

_____________________________________________

Тестват ги за СПИН и малария

Всички бежанци минават на медицински прегледи веднага след като се настанят в общежитията. Правят им се тестове за малария, чревни паразити, СПИН и сифилис, обясни д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор на страната. Според властите засега няма място за притеснение. Заболеваемостта е напълно съотносима с нашата, имаме 1-2 случая на хепатит и на СПИН, каза д-р Кунчев. По-голям е проблемът с хроничните заболявания като диабет и сърдечно-съдовите проблеми. При тях са нужни лекарства, които да се пият всеки ден, а не всички бежанци имат средства, за да си ги купуват.
От четвъртък екип от ВМА-София пък работи в бежанския център до село Пъстрогор, съобщи вчера шефът на ДАБ Никола Казаков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай