Китайски съвети за пролетта. Какво да ядем?

Според китайската медицина в началото на пролетта е желателно да започнем да ставаме по-рано, за да поемем от Ян енергията на слънцето, както и да консумираме пролетни зеленчуци, за да презареждаме тялото.

Китайски съвети за пролетта. Какво да ядем? | StandartNews.com

Според китайската медицина в началото на пролетта е желателно да започнем да ставаме по-рано, за да поемем от Ян енергията на слънцето, както и да консумираме пролетни зеленчуци, за да презареждаме тялото.

  •  Каши. Най-добри за подготовката на тялото за пролетта са зърнените каши. Накиснете избраните зърна във вода за около два часа или една нощ. След това ги варете на бавен огън.
  •  Протеин. Протеините са от важно значение при прехода от Ин към Ян и за добрия растеж през цялата година. Комбинират се бобови култури със зелен, жълт, бял, червен и черен цвят, за да се подсили всеки от петте елемента.
  • Чай. Чаят от ванилия, канела или комбинацията от различни местни билки ще помогнат на организма да се зареди със сили.
  • Не гладувайте. За разлика от другите сезони, когато се поставя акцент върху какво да ограничите в менюто, в Началото на пролетта може да се отпуснете и да се храните нормално. Яжте това, което ви харесва. Дори малко излишни мазнини и захар не са проблем. Не забравяйте обаче да избягвате студената храна, тъй като тя уврежда Ян енергията и пречи на издигането й.
  • Сух масаж. Използвайте мека четка от естествен животински косъм, с която да масажирате дланите, прасците и бедрата с кръгови движения. Това ще помогне за изчистването на токсините и ще подобри кръвообращението. Освен това ще премахне мъртвата кожа.
  • Решете косата. Разресвайте косата редовно с дървен гребен, като го използвате и за масаж на главата. Правете  масаж и с върховете на пръстите.
  • Масаж на гръдния кош. Онези, които са предразположени към настинки през пролетта, е желателно да масажират точката в центъра между гърдите с масло от сандал или тамян. Така ще предотвратят навлизането на студ в тялото.
  • Вани за ходилата. Маслото от ветивер затопля чудесно студените крака. Джинджифилът има същото действие. Добавете ги към топла вода, в която дръжте краката в продължение на около 15 минути.
  • Наблегнете на спорта. Тъй като в Началото на пролетта Ян енергията започва да се издига в тялото, всяко упражнение насърчава този процес. Това съответства на природните ритми. Освен това през този период на годината е по-лесно да се справите с излишните мазнини и килограми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай