Километрични тапи блокират Бургас

Километрични тапи блокират Бургас | StandartNews.com

Пътен възел "Запад" може да изведе целия трафик за Южното Черноморие извън града

"Няма такава държава! Пътувахме 3 часа от София до Бургас и още толкова от Бургас до Созопол. Докато преодолеем последната отсечка, видяхме три катастрофи", написа преди дни във фейсбук 35-годишният столичанин Николай Мишев. Всеки ден в социалната мрежа валят стотици подобни постове. Изнервени туристи, тръгнали към Южното Черноморие, висят часове в непосилни жеги по пътищата. Колите буквално прегряват, а катастрофите са ежедневие.

В разгара на сезона магистрала "Тракия" на входа към Бургас прилича на гигантски паркинг. През почивните дни тапите там достигат цели 3 километра. положението ще се влоши още повече през август, когато трафикът е най-голям.

Километричните автомобилни колони се изливат директно от магистралата почти в центъра на града - между три жилищни комплекса. Трошенето на нерви и неприятните емоции преди морската ваканция е най-малкият проблем. Еколози предупреждават, че Бургас е изправен пред сериозен риск от драматично замърсяване на въздуха от изгорелите автомобилни газове. Задръстванията на входа на града рефлектират и върху разписанието на градския транспорт. Чисто новите и високоскоростни автобуси, които са гордостта на Бургас, вече закъсняват. Причината е, че трасетата, по които се движат, са заети от колони с чакащи да се придвижат на юг автомобили. Кметът на Бургас Димитър Николов е разтревожен от критичната ситуация и вече няколко пъти бие аларма по проблема.

Решението отдавна е намерено, но липсва политическа воля

Местните власти имат готов проект за изграждане на пътен възел "Запад", който ще изведе целия автотрафик към Южното Черноморие извън Бургас. Документите залежават и чакат финансиране от държавата. Въпреки че обектът е под шапката на Агенция "Пътна инфраструктура", Община Бургас вече инвестира близо 2 млн. лева от бюджета си за отчуждаване на терени и преместване на подземните комуникации.
"Вече е опасно! Инфраструктурата на града не е проектирана за такъв трафик. Ако спешно не бъде отпуснато държавно финансиране за изграждането на пътен възел Запад с обходен път, който да извежда транзит движението от автомагистрала "Тракия" към Южното Черноморие, градът скоро ще стане капан за хора и автомобили", предупреди кметът на Бургас Димитър Николов.

Проблемът вече не е само регионален, а касае хиляди хора, които почиват всеки сезон на юг. Туристите са принудени да прекарват часове в колите си заради транспортния блокаж.

"Ситуацията се отразява тежко и върху бизнеса. Бурното строителство на курортни комплекси, магазини и хотели доведе до нуждата от ежедневни доставка за нормалното им функциониране и движението на стотици камиони. Закъснели заявки, недоволни туристи и предявени неустойки са само част от последствията заради задръстванията в Бургас", обясняват експертите на общината. Проблемът има и друго измерение, защото проблемното трасе се използва не само към Южното Черноморие, но е и част от международния път към Турция през ГКПП Малко Търново.
От всеки четири коли, влизащи в Бургас,

три преминават транзит на път за юг

сочат данните от преброяването към 10 юли.
"Изграждането на пътен възел "Запад" е от национално значение. Това ще спести преминаването на трафика през три жилищни зони на Бургас, ще реши проблема с отровните газове, шум, прах, амортизация на пътната инфраструктура, която общината поддържа. Да не говорим за стреса, катастрофите и опасностите от прибягващите пешеходци през натоварените участъци", обяснява градоначалникът Николов.

Цялостният проект за изграждане на пътен възел "Запад" с надлез е готов от години. Той включва изграждане на пътни връзки, пътни съоръжения и пешеходни алеи, улично осветление, реконструкция на подземна инфраструктура, ландшафтно оформление.

Завършването на пътен възел "Запад" ще доведе до извеждане на транзитния поток по обходен маршрут, разтоварване на основната улична мрежа и обезпечаване транспортно-комуникационното обслужване на територията.
С трасето ще се осигури директна връзка от главен път I-6 София - Бургас и I-9 Варна - Бургас - М. Търново не само с производствените зони "Север", "Юг" и "Победа", пристанищния комплекс, но и с цялото Южночерноморско крайбрежие и границата.

По проекта е предвидено изграждане на естакада надлез над ул. "Одрин" и жп коловозите, връзки на естакадата с ул. "Крайезерна" в посока от бул. "Проф. Я. Якимов" към настоящия пътен възел "Юг", през който минава трафикът за цялото Южно Черноморие.

Основните пътни направления по бул. "Проф. Я. Якимов", ул. "Одрин" и ул. "Крайезерна" са съобразени със съществуващата улична мрежа и са в съответствие с плана за улична регулация.
Ситуационното решение на пътния възел при пресичането на бул. "Проф. Я. Якимов" с ул. "Одрин" съответства на възприетата схема тип "полудетелина".

Предвидено е надлезът да е със стоманобетонна конструкция и осем отвора с обща дължина 256 м. В участъка от индустриалния жп коловоз до ул. "Одрин", покрай пътна връзка ул. "Одрин" с бул. "Проф. Я. Якимов",

се предвижда изграждане на пешеходни алеи и подпорни стени

посока Център - Варна и посока Варна - "Лукойл-Нефтохим".
Успоредно на лявото платно на ул. "Одрин", от страната на жп линията, в обхвата на пътния възел се предвижда изграждане на локално обслужващо платно.

В момента движението от София и Варна се осъществява по булевардите "Стефан Стамболов" и "Димитър Димов" през центъра на Бургас към Южното Черноморие, което прави задръстванията огромни. С новото пътно съоръжение трафикът вече няма да навлиза в града, а ще минава около него. Новият маршрут ще включва улиците "Проф. Яким Якимов" - "Крайезерна" - "Тодор Александров" и от построения вече Пътен възел Юг ще слиза директно към Югоизточна България или Средец.

"Проектът е много важен не само за региона, но и за страната. Ще се отпуши значително движението в града, който от години все повече се задъхва, ще спести стреса и времето за пътуване на шофьори и пътници, ще намали задръстванията по уличните светофари и кръстовища, пътните инциденти, шума и изгорелите отровни емисии, отделяни във въздуха. Реализацията на транспортния възел е от национално значение, тъй като ще улесни максимално транспортното и комуникационно обслужване в тази част на страната и ще осигури директна връзка на главни пътища София-Бургас и Варна-Бургас с производствените зони и пристанището, от една страна, и, от друга - към цялото Южно крайбрежие, ГКПП Малко Търново и Турция. За да се случи всичко това, е необходимо единствено финансиране от държавата. Но на този етап не срещаме разбиране", обясняват експертите на община Бургас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай