Казаните платиха 3 пъти повече акцизи

Казаните платиха 3 пъти повече акцизи | StandartNews.com

Селските казани за ракия са внесли в хазната акциз в размер на 120 хил. лв. през първите три месеца от годината. Това гласи писмен отговор на министъра на финансите Владислав Горанов на въпрос от трима депутати - Валери Симеонов от Патриотичния фронт и Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок.

Казаните за ракия са платили три пъти повече акциз от същия период на миналата година, когато са внесли в хазната само 38 хил. лв. Това доказва, че приетите поправки в Закона за акцизите и данъчните складове, които влязоха в сила от януари тази година, са били правилни. С решение на парламента ракия в регистрирани специализирани малки обекти за дестилиране може да се вари само в периода от 1 юли до 31 декември.

Извън този период ракия в селските казани може да се прави само след писмено уведомление до началника на компетентното митническо учреждение, подадено 14 дни преди извършване на дейността. Явно този контрол вече дава резултат. Събраните акцизи са рекордни за последните пет години. За първото тримесечие на 2012 г. са платени 66,8 хил. лв., за 2013 г. - 64 хил. лв., за 2014 г. - 103,7 хил. лв., а за 2015 г. - 38 хил. лв. Въпреки това голяма част от казаните все още са в сивия сектор, показват простите сметки.

Тъй като за всеки литър домашна ракия се плаща акциз в размер на 2,50 лв., това означава че за първото тримесечие легално са направени 48 300 литра домашна ракия. Но в страната са регистрирани 1573 действащи казана за ракия. Това означава, че всеки от тях е направил средно само по 30 литра ракия - точно колкото се полага на едно домакинство, или за три месеца са имали средно само по един клиент.

За цялата 2015 г. приходът за хазната от казаните за ракия е 734 000 лв., което означава, че легално са направили само 290 хил. литра алкохол. От общо 20 000 подадени месечни акцизни декларации от казаните през миналата година, в едва 6600 се декларира дейност. Като в 90% от декларациите се посочва, че са произведени под 100 литра алкохол. А в 1800 от декларациите (30%) са посочени дори под 15 литра ракия на месец. При положение, че от един 500-литров казан само от едно зареждане се произвеждат около 80 литра 40-градусова ракия.

Само в 55 от декларациите (от общо 6600) се посочва, че са произведени над 300 литра ракия. Официалните данни показват, че казаните или работят малко, или крият много. Ако казаните продължават да работят в сивия сектор и укриват милиони от държавата, за собствениците им ще бъдат въведени нови по-строги правила. Това беше заявено тази седмица от председателя на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова. Тя посочва като възможна мярка събирането на акцизите от казаните да премине към общините, за да имат интерес да осъществяват по-строг контрол. Освен това тя предлага и производителите на дестилационни съоръжения (казани) да минат на регистрационен режим към Агенция "Митници".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай