Каним румънци на опера в Абритус

Каним румънци на опера в Абритус | StandartNews.com

"Стандарт" чертае с управленци и археолози маршрути до гробница и римски град

Опера на открито в най-голямата римска база по нашите земи. Шоуто сред руините на археологическия резерват "Абритус" може да привлича хиляди румънски туристи, които карат ваканцията си по морето. Това е само една от идеите какво да се направи, за да станат перлите на Разградско магнит за гостите не само от Букурещ, но и от други държави.
Какво трябва да направи държавата, за да привлича туристическите потоци към древния римски град и Свещарската гробница в Исперих, ще се дискутира днес в лудогорския град.

"Стандарт" събира на една маса управленци, експерти, кметове и бизнесмени, за да начертаят обща стратегия за по-нататъшно развитие на културно-историческия туризъм в региона. Зам.-министърът на културата Велислава Кръстева, археолозите проф. Диана Гергова и проф. Николай Овчаров ще се включат в обсъждането. Главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова ще води дискусията, а неин домакин ще е кметът на Разград Денчо Бояджиев.

Археологическият резерват "Абритус" е сред най-добре поддържаните исторически комплекси у нас. Отлично консервираните руини от древността са част от огромен парк, осеян със 70 епиграфски паметници. От няколко години там младоженци правят венчавките си. Планира се в "Абритус" да се играят възстановки на прочутата битка на император Деций Траян с варварите, а открита сцена сред уникалните декори може да събере публика за спектакли и концерти под небето.

В Разградско има уникални културно-исторически обекти, които крият огромен потенциал за развитие на туризма в региона и превръщането му във важен отрасъл за местната икономика, категорични са кметовете от региона. Освен със славата си от древността Лудогорието се опитва да развива и събитийния туризъм. Само след два дни в Разград започва поредното издание на фестивала на киселото мляко, който има амбицията да стане атрактивна част от туристическия календар на България.

Местната и централната власт ще начертаят конкретни мерки днес как да обединят усилията си за популяризиране на дестинацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай