Какво става ако тренирате само едната си ръка?

Ексцентричните тренировки предизвикват удължаване на мускулите

Какво става ако тренирате само едната си ръка? | StandartNews.com

Ново изследване на учени от Чили, Франция и Австралия, показва за пореден път, че всичко в човешкото тяло е взаимосвързано. Проучването е публикувано в Scandinavian Journal of Medicine and Sports Science.

За целта на проучването вземат участие 30 здрави мъже на възраст от 18 до 34 години. По-малко използваната ръка на всеки от тях е била умишлено обездвижена по 8 часа на ден за период от четири седмици. Участниците в експеримента са били разделени на три групи. Първата и втората група извършвали три пъти седмично упражнения с подвижната си ръка. Едните правели такива, характерни за ексцентричната тренировка (ECC), а другите – за концентрично-ексцентричната (CON‐ECC) . Третата група не правила упражнения.

Ексцентричните тренировки предизвикват удължаване на мускулите и се смятат за полезни по отношение на силата. Те поставят под напрежение за по-продължително време, за което се изисква и повече внимание, за да не се получат контузии. При концентричната тренировка мускулът се съкращава, като така намалява дължината си и увеличава обема си.

Най-добри са резултатите от групата, извършила ексцентрична тренировка. Те не само съхранили, но и подобрили състоянието на мускулите на неподвижната ръка. При другата тренираща група показателите са леко намалени. В третата група, която не правила упражнения, също се наблюдава намаляване, но в по-голяма степен.

Изследването е в помощ на хора, при които един от крайниците е обездвижен вследствие на счупване. Така пострадалият може да поддържа добра форма и чрез тренировки на здравия си крайник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай