Изследваме древното производство на медна руда и мед с английски учени

Изследваме древното производство на медна руда и мед с английски учени | StandartNews.com

Стара Загора. След съществуващите най-стари медни рудници в Европа в местността Мечи кладенец, старозагорските археолози са на път да направят ново сензационно откритие.

„В проучваната със средства на Института по археометалургия селищна могила в курорта Старозагорски минерални бани попаднахме на много интересни артефакти, които подсказват, че възможно да става дума за уникално съоръжение за флотация на медна руда", съобщи гл. ас. Петър Калчев, ръководител на разкопките.

Археолозите са открили струпвания на сивозелена утайка, включително и в керамични съдове, както и голяма количество речни миди. Керамиката очевидно е била дълго време във вода, търкаляла се и е изтрита. Тази утайка и част от откритите стопилки са дадени за изследване в научна лаборатория у нас и ако се окаже, че съдържат медни окиси нямало да има съмнение, че става за древна фабрика за производство на мед от времето на траките - 5-6-то хил. преди Христа. Калчев припомни, че проучват древна селищна могила е само на 3 км от най-старите медни рудници на стария континент.

Експертна помощ на старозагорските си колеги за доказва не тази хипотеза щели да окажат и английските учени от Институа по археометалургия. „В края на септември очакваме директора на института проф. Тило Рарен, който ще се запознае с всички открити артефакти в селищната могила от първите проучвания през 2003 г. досега, свързани с и производството на мед", посочи шефът на регионалния исторически музей Ангел Динев. Част от тези находки по преценка на английския учен щели да бъдат изследвани подробно в модерните лаборатории на института в Лондон. След приключване на изследванията съвместна публикация на учените от Албиона и старозагорските археолози на английски език щяла да направи известни всички тези открития в света на археометалугарията и историческата наука като цяло.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай