Издават синя карта по списък с професии

Издават синя карта  по списък с професии | StandartNews.com

Списък с професиите, за които има недостиг на висококвалифицирани специалисти, ще изготви Министерството на труда и социалната политика. По него ще се издава в ускорена процедура синя карта на чужденци, наети да работят у нас. От българските работодатели пък няма да се изисква да провеждат предварително проучване на пазара на труда дали има други местни кандидати за съответната позиция. В момента тази процедура отнема най-малко месец и предхожда всички останали стъпки по издаването на разрешение за достъп до пазара на труда от Агенцията по заетостта и получаването на Синя карта на ЕС от МВР. Двете министерства вече са изготвили промени в Наредбата за условията и реда за издаване на разрешения за работа на чужденци, които предстоят да се одобрят.

Със сигурност един от секторите за бързо наемане на чужденци ще бъдат информационните технологии. Според проведеното през май проучване сред бизнеса за потребностите от работна ръка през следващите 12 месеца ще се търсят над 5600 специалисти и техници в областта на информационните и комуникационните технологии. Планираните обучения по компютърни науки и информатика обаче за следващите 12 месеца са за около 2600 специалисти. Според дългосрочните прогнози на Европейския център за развитие на професионалното обучение (Cedefop) броят на заетите лица в ИКТ сектора ще нарасне с 12% до 2025 г., което е над 5000 годишно.

Кои ще са другите професии в списъка предстои социалното министерство да реши, след като се допита до работодателските организации и националните съвети по трудова миграция и насърчаване на заетостта. Списъкът ще се актуализира всяка година до 31 януари с подписа на министъра на труда. По този начин процедурата ще бъде облекчена, сроковете за издаване на синя карта - по-кратки, но в същото време ще се гарантира да няма безконтролно наемане на чужденци. В момента наемането на висококвалифицирани специалисти с разрешение от Агенцията по заетостта и синя карта от МВР отнема поне 6 месеца, посочват работодателските организации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай