Искате по-висока заплата? Психолог казва кога да говорите с шефа си

Стандартите в света казват, че заплатата се увеличава поне веднъж годишно, но тук ситуацията е малко по-различна

Искате по-висока заплата? Психолог казва кога да говорите с шефа си | StandartNews.com

Когато давате всичко от себе си на работното си място и постигате повече от отлични резултати, естествено е да искате повишение. И не само защото искате да имате повече пари, но и защото увеличението на заплатата е знак, че компанията, в която работите, ви уважава и признава труда ви, пише businessnovinite.bg.

Въпреки това, колкото и да сте сигурни, че наистина заслужавате повишение, преговорите с шефове или мениджъри никога не са лесни. Ако се запитате кога е моментът да поискате увеличение на заплатата, тогава вероятно е трябвало да се случи вчера, коментира психологът Саня Любенович от Скопие пред „Денар“, която съветва искането за увеличение на заплатата да започне, когато работодателят е най-доволен.

Поискайте увеличение на заплатата в периода, когато обемът на работа се увеличава. Ако имате нови проекти или сте поели работните задачи на колеги, то определено имате основание да поискате повишение. Разбира се, не е нужно да го правите веднага, защото ситуацията може да бъде незабавна. Въпреки това, ако увеличеното работно натоварване се превърне в новия стандарт, тогава направете всичко възможно шефовете ви да знаят това преди да поискате повишение. 

Имате основание да поискате повишение и ако работите за същата заплата повече от година. Заплатата е нещо, което трябва да расте с опита. Стандартите в света казват, че заплатата се увеличава поне веднъж годишно, но тук ситуацията е малко по-различна. Така че, ако работите повече от година в компанията, би било добре работодателят да възнагради вашата лоялност, обяснява психологът.

Тя съветва да поискате повишение без срам, ако разберете, че печелите значително по-малко от колегите си. Говоренето за заплащане с колеги е тема табу, но ако разберете, че те вършат същата работа за много повече пари, това ще ви накара да поискате повишение. И е напълно законно. Никога обаче не казвайте на работодателя причината, поради която искате повишение, защото той вече знае кой и колко печели, така че остава да му посочите друга причина, поради която искате повишение – посочва психологът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай