Искат 3 г. условно за ексшефа на Агенцията по вписвания

Искат 3 г. условно за ексшефа на Агенцията по вписвания | StandartNews.com

София. Държавното обвинение поиска 3 години условно и 5 години изпитателен срок за бившата изпълнителна директорка на Агенцията по вписвания Виолета Николова.

Прокуратурата поиска от съда Николова да бъде лишена от правото да заема държавна или обществена длъжност, правото да упражнява съответната професия и настоя да бъдат конфискувани нейни имоти, предаде БГНЕС.

Според прокуратурата смекчаващи обстоятелства в случая на Виолета Николова са чистото й съдебно минало и факта, че тя е оказала съдействие и е дала обяснения по време на производството.

За другите подсъдими - Раина Иванова и Тотка Стоилова, прокуратурата също поиска 3 години условно с 5 години изпитателен срок.

Според прокуратурата заповедите, с които Николова си е раздала сама бонуси са изготвени на компютъра на Раина Иванова и са обсъдени само от тях двете. Държавното обвинение продължава да поддържа тезата, че третата подсъдима Тотка Стоилова не е направила действия, които като контролен орган е била длъжна да направи, за да има законосъобразно изразходване на държавните пари.

Бившата изпълнителна директорка на Агенцията по вписванията Виолета Николова беше уволнена заради това, че през 2011 г. сама си е дала бонуси в размер на десетки хиляди лева. След като си тръгна от агенцията, Николова сама призна, че е получила общо 73 000 лева под формата на допълнително материално стимулиране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай