Инвалидната количка не пречупва вярата на Митко

Инвалидната количка не пречупва вярата на Митко | StandartNews.com

Френски лекари го връщат от оня свят, 10 000 евро трябват, за се прибере в България

Истинско чудо са направили френски лекари, които са спасили 29-годишния Димитър Стоев от добричкото село Оброчище, пострадал при нелеп инцидент на Лазурния бряг. Днес Митко живее втори живот, като френските медици дават надежда, че шансовете за пълно възстановяване на младия човек са 95 на сто.

Димитър учи мениджмънт на хотелиерството и ресторантьорството във Франкофонската програма на НБУ към курорта Албена. През юни заминава на стаж на Лазурния бряг, където става и трагедията. Всичко върви добре до момента, в който един ден през свободното си време Митко решава да отиде на плаж. Хвърля се в морето да поплува, но силна вълна връхлита върху него и го забива в пясъка. От мощния удар на водната грамада Митко чупи четвъртия си прешлен. Благодарение на високата соленост на водата успява да изплува, а приятелите му забелязват, че тялото му се носи някак странно във водата - по очи. Хвърлят се в морето

и го вадят на пясъка напълно безжизнен

Директорът на Франкофонската програма Славянка Стамова разказва, че веднага два хеликоптера със спешни медицински екипи са се отзовали на сигнала и лекарите са успели едва при четвъртия си опит да възстановят сърдечната дейност на Димитър. След това младият мъж е бил откаран и настанен във Военна болница в Тулон, където почти веднага му е направена и първата и животоспасяваща операция. Медицинското заключение на френските лекари е, че независимо от силното нараняване и огънатия на практика прешлен гръбначният мозък на Митко не е прекъснат. Това е и причината да смятат, че Димитър има изключително големи шансове за пълно възстановяване. Днес вече младият мъж е в съзнание, говори, но е напълно парализиран и е в инвалидна количка. "В момента Митко е в санаториум и се бори със спазмите, които получава.

Започнал е да движи пръстите на десния си крак

и на дясната ръка. Ще му бъде имплантирана сонда, с която да може по-лесно да приема лекарствата, които му дават. Ежедневно го посещава мадам Паскал Елиас, при която Митко беше на стаж. Последните новини са, че е започнал да се храни. Важно е да отбележа, че изцяло операцията и разходите по лечение на Митко са поети от френската страна", казва още Стамова. Това, което остава за близките му, е да плащат престоя в санаториума - по 18 евро дневно, както и прибирането му в България, което ще коства 10 000 евро, които са непосилни за близките му. Затова приятели на Митко и семейството му събират пари, като има засега две банкови сметки - в лева и евро, които са на името на майката на младия мъж Надка Герджикова, споделя още Стамова. Тя заяви, че се чака епикризата от Франция, за да бъде отворена нова сметка на името на Димитър, като дарените пари ще отиват директно във Франция, тъй като рехабилитацията и лечението му в санаториума ще отнемат вероятно около година, допълва Стамова.
Думи на признателност и благодарност към всички, които им помагат в трудния момент, отправя майката на младия българин - Надка, като споделя, че през септември е била при сина си. "Той е борбен мъж

не е изпадал изобщо в униние

и е готов на всичко, за да се оправи. Много ни е трудно с парите, затова благодарим на всеки лев, който постъпи в сметките", казва развълнуваната майка. Състуденти и приятели на Митко внасят парични суми според възможностите си. Ръка за помощ "протегна" към семейството на Митко и Общински съвет - Балчик, които реши да му отпуснат 1000 лева. Малко над 3000 лв. са събраните по сметките засега пари.

Присадиха стволови клетки на Тинка

Братчетата Мариан и Богдан дочакаха коледно чудо за мама

На 5 декември в клиника в Истанбул е извършена трансплантация на стволови клетки на 29-годишната Тинка Гачева, за която цял Кърджали събира средства няколко месеца и "Стандарт" ви разказа преди Коледа. "Седмиците след операцията бяха решаващи. До преди дни вдигаше температура, но за щастие сега всичко е наред", съобщи приятелката й Ирина Спирова, която поддържа непрекъсната връзка с близките на Тина.

На 23 декември, ден преди Коледа, Тина е преместена в хотелската част на турската болница, което значи, че е по-добре. Часове по-късно лекарите й съобщават, че вече може да пътува за България и да присъства само за контролните прегледи. Най-щастливи от новината са децата на Тина. За тях по Коледа наистина стават чудеса!

5-годишният Мариан и 2-годишният Богдан очакват най-големия подарък - мама да оздравее и да бъде с тях на празника. Но битката с лимфома на Ходжкин продължава. На страницата "Да помогнем на Тина" във Фейсбук приятелите й пишат: "Мили хора! Стискайте палци! Тини, с теб сме всички! Ти само бъди силна и вярвай, че всичко ще остане зад гърба ти и ти отново ще се радваш на живота, на прекрасните си деца и съпруг, който е всяка минута до теб". Приятелите й благодарят за финансовата и морална подкрепа на всички хора, фирми, институции и медии, включили се в набирането на космическата сума от 72 000 евро за лечението в болница "Джон Хопкинс Медисън" в Истанбул.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай