In Memoriam: Джо Кокър тръгна на стоп към рая

In Memoriam: Джо Кокър тръгна на стоп към рая | StandartNews.com

Джо Кокър, великият бял блусар, който вадеше музиката от всяка своя клетка, си отиде от този свят само на 70. Очарователният грозник с неповторимия дрезгав глас е починал в понеделник в дома си в Крауфорд, Колорадо, след тежка борба с рак на белите дробове. Вероятно вече е на стоп към рая. Новината съобщи неговият агент Бари Маршал. Той допълни: "Ще бъде невъзможно да се запълни празнината, която той оставя в сърцата ни."

Световният музикален свят веднага изпълни социалните мрежи със скръбни послания. "Беше чудесен човек, даде толкова много на света", заяви Пол Макартни. "Сбогом и Бог да те благослови. Почивай в мир и любов!", написа в Туитър Ринго Стар. "Умря Джо Кокър. Почивай в мир, приятелю мой, ти си един от най-великите рок певци в историята", изплака Браян Адамс. "Обичахме те и сега ще ни бъде скучно без теб", гласи в Туитър епитафията на фронтмена на "Аеросмит" Стивън Тайлър.
Незабравимата бленда и комбинацията от рок, блус и соул печелят много почитатели на легендарния британец още от 60-те години на миналия век. Кокър е пял и в България три пъти. Първата му среща с родните фенове бе през 1994-а - на "Златният Орфей" в НДК. Зала номер едно бе претъпкана, а той излезе на сцената с чаша вино в ръка и зареди големите си хитове, кавър версии на Unchain My Heart, You Can Leave Your Hat On, Summer In The City... И, разбира се, великото парче на "Бийтълс" With A Little Help From My Friends. На 28 май 2011-а във "Фестивална" Джо трябваше да представи новия си албум "Хард нокс". Изпълни обаче само три от парчета и взриви залата пак с вечните си балади. Между двата концерта Кокър дойде и на частно парти - за сватбата на бизнесмена Николай Банев през 2006-а.

Роденият в Шефийлд Джон Робърт Кокър започва да пее едва на 15, като член на групите The Avengers (подвизава се под името Ванс Арнолд), Big Blues (1963) и The Grease Band. Дебютира на сцената през 1964-а със сингъла I'll Cry Instead, a пет години по-късно излиза първият му албум - "С малко помощ от моите приятели", в който е включена и едноименната кавър версия на легендарната четворка от Ливърпул. Парчето достига до номер едно в чарта на Великобритания, а Джо става прочут. Оттогава Кокър е толкова близък с Пол Макартни и Джордж Харисън, че "Бийтълс" му свирят новите си песни, още преди да са ги записали.

"Когато за първи път постигнах успех, бях пияч на бира от Шефийлд. После катапултирах в света на американския рок", казва Джо в интервю за британския "Телеграф".

Джо Кокър, Джими Хендрикс, Джанис Джоплин и още десетки музикални легенди на хипи движението участват в култовия рокфестивал в Уудсток през 1969-а. Оттогава, по време на безкрайните турнета на Джо през следващото десетилетие, той дели сцени с "Ролинг Стоунс", Род Стюарт и Хендрикс.

През 70-те Кокър затъва все повече в алкохолни оргии и дрога. Дотолкова, че понякога забравя думите на песента.
"Ако бях по-силен психически, нямаше да се поддам на изкушението. Но по онова време нямаше толкова клиники за рехабилитация както днес. Дрогата се намираше навсякъде и аз се гмурнах с главата надолу. Първите няколко години всичко беше окей. Обикалях Щатите с Джими Хендрикс и Джанис Джоплин. Никога не знаех какво ме очаква утре. Но нещата започнаха да се разкапват през 1972-ра. Попаднеш ли веднъж в този водовъртеж, е много трудно да се измъкнеш. Отне ми години да се изправя", разказва Кокър.

Постига го с "малко помощ от приятел". В случая - американката Пам Бейкър. През 1978-ма Джо отива за известно време в ранчото на Джейн Фонда в Санта Барбара, Калифорния. Пам по това време е директор на летен лагер там и голям фен на Кокър. Фонда ги запознава и те започват да се срещат. Женят се чак през 1987-ма и оттогава заживяват в Крауфорд. Предишната най-дълга връзка на Джо е със съгражданката му Ейлиин Уебсътр, която продължава от 1963 до 1976 година.
"Пам ми помогна да се взема в ръце. Внуши ми да мисля позитивно. Бях на дъното, но тя ме накара да повярвам, че хората все още искат да слушат песните ми и ме убеди, че мога да избегна падението", разкрива Кокър.

През 1983-а неговият дует с Дженифър Уорнърс Up Where We Belong от филма "Офицер и джентълмен" става номер 1 в класациите и печели "Грами" и "Оскар". Отново тръгва по турнета. Миналата година той подобри собствените си рекорди в залите на Европа с албума си, който стана номер едно в Германия.

Джо Кокър има издадени 22 студийни албума и общо 40 - с концертните. През 2008-ма кралица Елизабет Втора го удостоява с Ордена на Британската империя. Последният концерт на Джо Кокър беше в Хамърсмит, Лондон, през юни тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай