Игумен срещу БАН за стенописи в книга

Игумен срещу БАН за стенописи в книга  | StandartNews.com

Академик Воденичаров кани дядо Евлогий на среща

Нова научна книга за стенописите в Рилския манастир предизвика напрежение между игумена на светата обител епископ Евлогий и БАН.

Свещеникът изпрати писмо до шефа на Академията акад. Стефан Воденичаров с искане томчето с научното изследване да бъде спряно от продажба. Преписката стана публична часове преди снощната премиера на книгата на доц. д-р Александър Куюмджиев "Стенописите в главната църква на Рилския манастир" в Големия салон на БАН.

"Посочената книга, която се продава от Института за изследване на изкуствата към БАН срещу цена от 90 лева (а на сайта на института е посочено, че в рамките на представянето може да бъде закупена на цена 70 лева), съдържа изображения на стенописи в главната църква на Рилския манастир "Рождество на Пресвета Богородица", за които Рилската Света Обител не е давала съгласие да бъдат разпространявани с търговска цел", се посочва в писмото на Адрианополския епископ Евлогий. По думите му томчето дори е получило финансова подкрепа от фонд "Научни изследвания" през 2015 г. Дядо Евлогий твърди, че Рилската Света Обител винаги е насърчавала провеждането на научни изследвания на богатото наследство на Рилския манастир. Той настоява да се спре търговията с нея и обяснява, че ще търси правата си по "всички законни начини".

"Поканил съм го при нас, за да разговаряме и да изясним проблема", каза по-късно акад. Стефан Воденичаров. Шефът на БАН обаче поясни, че изследванията в книгата не са правени вчера или днес, а в последните 25 години с разрешение на бившия игумен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай