Хлапета превзеха бойните кораби

Хлапета превзеха бойните кораби | StandartNews.com

Не играя с кукли, каза Вики и не се отлепи от картечницата

"Тате, ще плаваме ли с твоя кораб?". 8-годишният Никола е нетърпелив да чуе отговора на татко си. Момчето се гордее, че баща му служи във флота на Военноморските сили. Хлапето иска да види и корветата "Бодри", на която татко му е бил 3 години. Въпреки лошото време и студения вятър Морска гара във Варна се напълни с хлапета и родителите им, които се качиха на катер, за да посетят военноморската база.

Традиционно в нея се провежда "Ден на отворените врати" по случай Международния празник на детето 1 юни. Недочакали инструктажа на дежурния офицер и едва удържани от родителите си, хлапетата набързо превзеха фрегатата "Смели" на Първи дивизион патрулни кораби. Изкатериха се по стръмните стълби и стигнаха чак до сигналния мостик. Макар и свикнали с палавите малчугани на този ден много офицери и матроси дежуряха на палубата и не ги изпускаха от очи, за да не стане някоя беля. Малки и големи гости се залепиха веднага на оръдието, чийто обхват на действие е 10 км и всички любопитстваха за дълбоководните бомби.

С голям интерес разгледаха оръжие и техника, които са на въоръжение в базата. 6-годишната Вики не помръдна от картечницата ПК-7,62 калибър и здраво пипна в ръчичките си 9-милиметровия "Макаров". "Аз не играя с кукли, а само с мъжки играчки", каза момиченцето, чиято майка също работи във военноморската база. Малкото братче Деян пулеше очички срещу матроса, който старателно като за пред големи хора обясняваше, че автоматът "Калашников" тежи 4,3 кг празен, а с пълнителят с 30 патрона - още половин килограм отгоре.

Всички деца искаха да бъдат и на капитанския мостик и да седнат на руля. Ролевият-старшина I степен Недялко Неделчев веднага надяваше капитанската шапка на главиците им и ги учеше да изпълняват командите на капитана, предадени от вахтовия офицер: "Слушам, дясно руля", повтаряха след него хлапетата." На борда се качиха и студентите от Морската алма Матер - ВВМУ "Н. Й. Вапцаров". Тереза от София и Павел от Тетевен са втори курс и учат в специалността "Мениджмънт на водния транспорт". Казват, че в класното са 50:50 момичета и момчета и след завършване имат възможност за работа както в "Морска администрация", така и в частния морски бизнес като брокери или корабни агенти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай