Хлапета откриха, че София е кръстена на Исус

Хлапета откриха, че София е кръстена на Исус | StandartNews.com

Лично зам.-кметът Тодор Чобанов разведе децата из Древна Сердика

Знаете ли какво означава София? Мъдрост, отговори 9-годишният Емил. "Да, мъдрост, но означава също Премъдрост Божия", обясни зам.-кметът по култура Тодор Чобанов и допълни: "Нашата столица е единствената в света, кръстена на Исус, което говори за древната й история". Така завърши посещението на малчуганите от Клуб "Лято" към столичното читалище "Пробуда 1946" в подземния музей на църквата "Света София". Но преди да стигнат до него, те разгледаха с голям интерес руините на четирите древни светилища и некропола под него.

С посещението на хлапетата в подземния музей под "Света София" стартира инициативата на "Стандарт", която е част от кампанията "Чудесата на България" - децата да разглеждат безплатно паметниците на културно-историческото ни наследство. Столичната община откликна на инициативата и първите малки посетители се докоснаха до археологическите находки от древния град. Те се дивиха на гробниците и на красивите мозайки. Надникваха във всяка ниша и отвор в старите зидове. Спираха се и разглеждаха холограмите, с които в музея се представят находките, намерени при разкопките.

Зам.-кметът по култура Тодор Чобанов им разказа увлекателно историята на града, започвайки от тракийското племе серди, през римския полис и средновековната базилика. "Детската" версия на историята на София, с която той преведе малчуганите през музея, ги впечатли толкова, че някои от тях обещаха да заведат и родителите си. Да си спомнят за подземната разходка, а и за да прочетат повече за предците ни, "Стандарт" подари на децата книжките "Приказки за чудесата" и "Света гора Софийска".

Преди дни министърът на културата Вежди Рашидов, главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова, председателят на парламентарната комисията по култура Полина Карастоянова и председателят на учителския синдикат Янка Такева се договориха децата да могат да посещават безплатно музеи и театри. По време на старта на тазгодишната кампания "Чудесата на България" г-жа Бозукова предложи учениците да имат пряк достъп до културно-историческото ни наследство. Тя подчерта, че е изключително важно децата и учениците да получат свободен достъп до музеите, за да развиват своите знания, култура и родолюбието си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай