Хиляди в Банкя за коне шампиони

Хиляди в Банкя за коне шампиони | StandartNews.com

Конният ескадрон на СДВР обра овации, блондинка с жребец изгуби в гонка от мотор

Хиляди се стекоха към националния хиподрум в Банкя, за да се насладят на повече от 100 коне шампиони. В студената съботна утрин още преди 10 часа малки и големи вече бяха заели местата си по трибуните, за да видят първото у нас шоу, на което на едно място бяха представени всички видове коне - тези на Конния ескадрон на СДВР, спортни, за планински туризъм, за дърводобив и др. От ранни зори край хиподрума заприиждаха коли с любители на четириногите аристократи, а край съоръжението пушеха скари с мръвки, като за всеки празник.

Шоуто под мотото "1000 конски сили" започна ударно с най-новата парадна демонстрация на пълния състав на Конния ескадрон на СДВР. Полицаите събраха очите и обраха овациите на хилядите зрители по трибуните.
Имаше препускане с коне от двуколки на трасе от 1600 м. Дами със завидна осанка демонстрираха обездка, а техни колеги жокеи представиха дресури, в които четириногите аристократи танцуваха под звуците на испански ритми. Зрителите останаха без дъх, тъй като веднага след това наблюдаваха гонки на коне от чистокръвна английска порода, както и легендарната арабска порода.

Жокейката Радослава Антонова с бегови жребец - шампион за 2015 г. Тайланико, премери сили в гонка с мотоциклетиста Георги Гочев, републикански шампион по мотокрос и двукратен европейски шампион в супермото. Блондинката изгуби състезанието по 1600-метровата писта, но бе бурно аплодирана от зрителите. Голяма част от хората останаха на хиподрума до 18 часа, когато с пълна сила течеше състезанието в различни категории между тежковозите. Това са огромни животни, всяко с тегло около тон, които се използват за дърводобив. Те мериха сили, теглейки шейна с товар 3,5 тона.

Първият фестивал на коня се организира от Българската асоциация по конен туризъм и община Банкя за 100-ния юбилеен брой на списание "Езда". По време на шоуто бяха изчетени поздравления от министрите на спорта и на земеделието Красен Кралев и Десислава Танева. Сред зрителите на хиподрума в Банкя бяха шефът на БАБХ Дамян Илиев, президентът на Българската федерация по конен спор Тодор Гергов и председателят на Асоциацията за конен туризъм Иван Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай