Харизали "Бабино" за 1 лев (ОБЗОР)

Харизали "Бабино" за 1 лев (ОБЗОР) | StandartNews.com

Мината дължи 560 хиляди за концесия, каза Теменужка Петкова

Румен Овчаров подписал споразумението като енергиен министър

Скандалът с мина "Бабино" става все по-голям. До него стигна дори премиерът Бойко Борисов, който нареди да се разкрият всички факти около концесията на мината. "Изключително съм разочарован от това, което наблюдавам последните дни. Ще изкараме цялата сделка за "Мини Бобов дол" как е минала, как е продадена за 1 лв., как е купена за 35 млн. евро, кога, от кои хора и кои депутатите са били там, които сега се опитват да се правят на обществени защитници", коментира премиерът в парламента.

Час по-късно там започна извънредно заседание на енергийната комисия. "Държавата няма как да се намеси в една такава ситуация в мина „Бабино", това са взаимоотношения в частна фирма- между работодател и работници", коментира енергийният министър Теменужка Петкова. Според нея протестите на миньорите в мина „Бабино" имат история - с едно решение на кабинета, с което се предоставя концесия за период от 35 г.

"В този договор има клауза, че той ще влезе в сила, когато дружеството бъде приватизирано или с него се извърши друга сделка. От 2005 г. до 2007 г. той не е влязъл в сила. Но от 2007 г. правата по договора за концесия се прехвърлят на частната компания „Ураново", за което има допълнително споразумение. Това допълнение е подписано от Румен Овчаров в качеството му на министър на енергетиката тогава. Впоследствие концесионерът се преименува, като през цялото това време не е плащал концесионни такси за период от 5 г., който период изтича през 2012 г. Към този момент концесионерът дължи концесионни такси от 560 хил.лв. - главница и лихва и те не са платени до днес4, подчерта Петкова и продължи: "На фона на събитията от последните дни за нашето министерство е важна съдбата на всеки един миньор, те са наши колеги, но има важна особеност - става въпрос за взаимоотношения в една частна фирма, за взаимоотношения между работодател и работници. Там сега има искания министерството да предостави специални средства - подобна възможност няма как да стане. Държавата няма как да се намеси в една такава ситуация". Според нея държавата е можела да се намеси през 2005 г., като не подписва договора за концесия.

"Предисторията на целия този проблем е важна за това, което се случи последната седмица", заяви по време на заседанието председателят на комисията Делян Добрев. Той се изненада как така по различно време се прехвърлят десетки милиони от собствениците, а те нямат пари да си платят на държавата и на работниците. "Защо, кой и как е допуснал всичко това да се случи, все пак имаме концесионен договор, спазвани ли са ангажиментите по него, колко проверки на трудовото законодателство са правени там, зададе и поредица от въпроси депутатът Жельо Бойчев. И можем ли да предложим на хората от района някаква перспектива, тъй като, ако спре това производство, замира и населеното място", подчерта Добрев. По време на заседанието стана ясно, че вината за състоянието на мината е на социалистите, които през февруари 2005 г. с правителствено решение прехвърлят концесията за рудник "Бабино" от държавното дружество Мини "Бобов дол" на фирмата "Ораново" ЕООД, Перник. Причината е, че държавната фирма е обявена в несъстоятелност, не може да експлоатира повече рудниците и работещи там ще останат на улицата.

"Тогавашният министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров обяснява, че просто мините се дават под наем на частната фирма, но се оказа, че става дума за даване на концесия без търг и без конкуренция", обясниха депутати на ГЕРБ от енергийната комисия. По думите на председателя на енергийната парламентарна комисия Делян Добрев това е станало срещу един лев.

Опашка за заплати до инкасовата кола

Опашки за заплати извиха вчера миньорите от рудник "Бабино" и "Въгледобив- Бобов дол". След продължилия 60 часа протест под земята и ескалиралото в късните часове в четвъртък напрежение инкасова кола докара пари в брой и още през нощтта започна изплащането на възнагражденията за август и валчерите за храна за август. Дните на протеста ще се смятат за платен отпуск на миньорите. Сред тях вчера отново беше националният омбудсман Мая Манолова, която е добре позната в района като вече бивш народен представител от Кюстендил, а предния ден прекара 8 часа с протестиращите под земята. Манолова нарече безобразие цената, при която ТЕЦ- Бобов дол продава електроенергията си на свободния пазар, която е много по-ниска в сравнение с тази за други централи. Това затруднява силно работата на въгледобивното предприятие, което е основен доставчик на въглища за ТЕЦ- Бобов дол. Омбудсманът поиска намесата на държавата в сектора въгледобив и инвестиции в рудник Бабино, за да продължи да се експлоатира.

Управителят на „Въгледобив- Бобов дол" Красимир Чаврагански подаде оставка. „Поради създалото се социално напрежение през последните дни и изказванията на миньорите, че съм възпрепятствал конструктивния диалог с тях и синдикатите по време на протестните действия, взех решение да подам оставка. Заявявам, че очевидно не мога да овладея създалата се ситуация и най-доброто решение за всички е да се оттегля", каза той.

Бъдещето на рудник "Бабино" и "Въгледобив- Бобов дол" е предмет на разговори, в които участват експерти от министерствата на енергетиката и на труда и социалната политика, директорите на Бюрата по труда в региона, синдикатите и Инициативен комитет с представители на протестиращите миньори и работодателя. Смята се, че няма да се стигне до затварянето на рудник "Бабино", но това още не е сигурно. Производството в рудника е преустановено и предстои да се инспектира на място какви са условията и доколко са надеждни машините и съоръженията. Според работниците, участващи в преговорите, демонтажът на част от оборудването е започнало още преди месец, а техниката е стара и неефективна. Вече се набелязват конкретни мерки за поетапно освобождаване на хората, а Агенцията по заетостта има план да поеме освободените. Хората от рудника запазват стачна готовност, в случай че ръководството не спази обещанията си.

Анкетна комисия ще нищи сделката

Има потребност за създаване на анкетна комисия, за да станат всички факти и обстоятелства ясни. Това каза по време на извънредно заседание на Комисията по енергетика министърът на енергетиката Теменужка Петкова във връзка със случващото се в Мини „Бобов дол". „Трябва да се направи детайлен анализ на цялата ситуация от нейното начало до настоящия момент", уточни тя. „По отношение на това какви сделки са се случвали в рамките на търговското дружество, което е концесионер, няма как Министерството на енергетиката да има информация. Това е информация, която може да бъде изискана от Агенцията по вписванията и данъчните служби", обясни Теменужка Петкова. „Лично ще участвам и ще съдействам с цялата необходима информация, за да може този случай да стане ясен за цялото общество и да не се повтарят повече подобни неща и да не стигаме до неприятните ситуации от тези дни за миньорите", заяви министърът.

Русинова търси работа на всеки служител по отделно

В рамките на следващия месец на всеки един от хората, които ще бъдат съкратени от рудник „Бабино" ще бъде изготвен индивидуален план и възможно най-бързо ще им се намери работа. Това каза по време на извънредно заседание на Комисията по енергетика социалният министър Зорница Русинова във връзка със случващото се в „Въгледобив Бобов дол". „Тревожността ми като министър на труда и социална политика е най-голяма заради това, че очевидно разпоредителни сделки от 2007 година, по които има много въпроси и анкетни комисии, няма как да променят съдбата на хората в региона и бъдещето им", заяви Русинова. И посочи, че още на 3-4 октомври, при индикации за стачни действия, екипи на Главната инспекция по труда е отишла на проверка в резултат, на която са съставени 8 акта и са установени нарушения. „За мен по-важно е, че тази седмица беше подадено уведомление за масови съкращение към Агенция по заетостта. Общият брой, на работещите в „Бабино" е 670 човека.

Във вторник бе подадено уведомление за съкращение на 650 човека. От този момент нататък екипи на Агенция по заетостта работят с ръководството на мината, заедно с работниците вече имаше среща на изпълнителния директор на Агенция по заетостта плюс служители на Бюрата по труда, които да подготвят разяснителна кампания и да имат готовност как да помогнем на хората, за да могат бързо, при затваряне на мините и освобождаване от работа, да имат възможности за реализация", посочи министър Русинова. Тя разясни, че от тези 650 човека 158 са пенсионери. „Остават 492 човека. От тях 90 подлежат на пенсиониране, така че съвместно с проверките, които предстои да направим ще процедираме за най-благоприятни за тях условия. Около 40 са младежите до 29 години, на които има възможност в момента по активните програми в МТСП да се окаже подкрепа с допълнителна квалификация, защото това са млади хора, които наистина могат да бъдат подпомогнати с квалификация и умения", отбеляза социалният министър.

„В момента на територията на двете бюра по труда – Кюстендил и Дупница има общо около 371 свободни работни места, някои от тях са технически и инженерни специалности, които са адекватни на квалификацията на хората, които работят в мините. Така че в рамките на следващия месец с всеки един от хората, които ще бъдат съкратени посредниците ще работят, за да бъде изготвен индивидуален план и възможно най-бързо да бъдат подпомогнати, за да им се намери работа", увери тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай