Губим 1000 лв. от всеки тон нелегално гориво

Губим 1000 лв. от всеки тон нелегално гориво | StandartNews.com

От всеки незаконен тон гориво хазната губи към 1000 лв. от акцизи и ДДС. Така в бюджета не влиза "гигантска сума", съизмерима със средствата от еврофондове, които държавата получава. Това заяви Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация (БПГА). Според членовете на БПГА съществена роля на пазара на нелегални горива имат ведомствените бензиностанции.

Светослав Бенчев, експерт от БПГА, обясни, че горивото за тези обекти се внася незнайно откъде и как, като често то се транспортира във всякакви цистерни, дори и с надпис "мляко", затова и никой не го контролира. Ведомствените бензиностанции реализират приходи, които не се облагат. Акцизите върху тези горива са с 30-40 ст. на литър по-малко и те са атрактивни за потребителите. Качеството на тези горива обаче не се следи. Средно за година у нас легално се реализират около 2 млн. тона бензин и дизел (без количествата за армията и за специални нужди), като преди кризата се продаваха до 3 млн. тона, каза още Андрей Делчев. Според статистиката на финансовото министерство около 30% е делът на сивия сектор на пазара на горива, т.е. - между 600 и 900 хил. тона. Тъй като делът на акциза и ДДС-то са приблизително около 1 лв. от продажната цена на всеки литър гориво, то това означава, че годишно бюджетът губи между 600 млн. и 900 млн. лв. от контрабандно гориво, пресметна Делчев.

Браншът: Печалбата ни от литър е 1,1%

Липсата на големи разлики в цените на горивата, продавани по бензиностанциите, не е признак, че на пазара в страната има картел. В това са категорични от Българската петролна и газова асоциация. На семинар в Пловдив от организацията посочиха, че няма големи разлики в цената на горивата в Европа. "Това означава ли, че в цяла Европа има картел?", каза председателят на БПГА Валентин Златев. Той направи и коментар относно структурата на цената на бензините и дизела у нас. С уговорката, че данните са усреднени (обединяват няколко вида бензин) и са само за една верига бензиностанции, Златев посочи, че почти 52% от цената на бензина са данъци и акцизи. Под 27% е себестойността на петрола в цената на бензините, 6,2% отиват за преработката му, 12,2% са разходите за маркетинг и дистрибуция, а 2,4% е делът на биокомпонента, който по закон се влага в горивата. Печалбата е 1,1%, посочи Златев. Аналогични са и данните за дизела, където печалбата е дори под 1 на сто от цената - 0,7%. Делът на данъците и акцизите в цената на дизела е 49%, а стойността на петрола - 28,3%.

Данните са за една верига бензиностанции, но те са много подобни и за останалите членове на БПГА, обясни Валентин Златев. Тази структура дава обяснение и защо цената на горивата у нас намалява с по-малък процент, отколкото поевтинява петролът на световните пазари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай