Гръцките мини в Горни Лом внесени нелегално

Гръцките мини в Горни Лом внесени нелегално | StandartNews.com

Започва дело във Видин, виновните няма как да бъдат осъдени

Видин. Обработваните в Горни Лом противопехотни мини са били вкарани у нас почти нелегално. Бомбите са минали границата с Гърция по документи за утилизация на боеприпаси съгласно договор от 2007 г. За част от мините обаче е имало предписания да бъдат унищожени на място чрез взрив, а не да бъдат транспортирани и обезвреждани поради сериозна опасност.Причината е, че взривателите им са престояли дълго време в земята, корозирали са и не е имало гаранции за безопасността при разкомплектоването им.

Установено е, че загиналите работници не са били обучени за обезвреждането на точно такъв тип "скачащи" мини, за които липсвала и техническа документация. Не бил провеждан и периодичен инструктаж на работниците в цеха за демилитаризация, каквито са задължителните изисквания.

Според разследващите, разкомплектоването на боеприпасите се е извършвало по доста примитивен начин, а помещението, в което са се намирали, е имало складирани тонове взривно вещество - течен тротил.

Последните обработвани мини в завода "Миджур" са от моделите М2 и М16, произведени в САЩ. Били са разположени по границата между Гърция и Турция и са премахнати от там до края на 2008 г. след споразумение между двете държави от 2003 година. Част от мините са били унищожени още на границата от военните, но не малки количества гърците са извадили за утилизация въпреки опасностите. Единствената фирма, която се е съгласила да ги преработва, пък се оказва, че е била българската "Видекс" АД.

Така опасните боеприпаси са се озовали в завода край село Горни Лом. Освен полулегалното им внасяне у нас обработването им също е в разрез с международните споразумения. България е подписала "Конвенция за забрана на употреба, съхранение, производство и продажба на противопехотни мини и тяхното унищожение". Освен забрана за употреба и производство всяка държава по тази конвенция е задължена да унищожи всичките си налични запаси от мини в срок от четири години, а до десет години от подписването й всяка държава трябва да е разминирала всичките си минни полета.

България и Гърция са се присъединили към конвенцията през 2008 г., което означава, че до 2012 г. е трябвало да унищожат напълно противопехотните си мини. От наша страна това е направено, но очевидно гърците са се забавили, а единствената в света фирма, съгласила се да утилизира мините след този срок, се оказва "Видекс" АД. Всъщност това е и едно от основанията от служба КОС към МВР да откажат на дружеството да складира в базата в Сеславци 800 000 от тези мини. Това ще е и първото дело след инцидента от 1 октомври, което ще се разглежда от Административния съд във Видин. То е заради издадено наказателно постановление за непредставено валидно предварително съгласие от Главна дирекция "Национална полиция"-София за извършена доставка на противопехотни мини от Гърция до завода.

Първите резултати от разследването на причините за инцидента в Горни Лом ще са готови до края на октомври, разкриха източници на "Стандарт" от прокуратурата. Разследването се води срещу неизвестен извършител, но и да бъде установен точният виновник, той най-вероятно е сред 15-те загинали, коментираха магистратите. Причината е, че единствените служители на завод "Миджур", които могат да носят някаква отговорност, са изпълнителният директор Емил Митков и шефът на предприятието Валери Цонкин, които са в списъка на жертвите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай