Сряда,

Голяма загуба.Почина най-обичаното ни животно

От: Редактор -
316
Голяма загуба.Почина най-обичаното ни животно
A
A
A

Слоницата Артайда - най-възрастното животно в столичния зоопарк, е починала, съобщават от там. Тя бе на преклонната за слоновете възраст от 58 години.

Ето и какво пишат на фейсбук страницата си от зоопарка:

"Напусна ни индийската слоница Артайда – най-възрастното животно в Софийския зоопарк. Тя бе на преклонната за слоновете възраст от 58 години. През последните 10 години за нея се полагаха ежедневни и специализирани грижи под ръководството на световни експерти по отглеждане на слонове в зоопарковете. Специално внимание са обръщаше на състоянието на краката и на зъбите й.

А през декември екип от ветеринарни лекари и биолози й направи профилактичен преглед с термоскенер като не бяха констатирани отклонения от нормата за възрастни слонове. Постепенно обаче Артайда загуби апетит и започна да се храни по-малко от обикновено, стана по-трудно подвижна и въпреки старанието на гледачите й, които ежедневно се грижат за нея, тя почина от старост. 

Това е голяма загуба за Софийския зоопарк, защото Артайда бе емблематично и много обичано животно. Тя е част от семейството на зоопарка от 18 години, като преди това е била цирков слон, а след това е била настанена в зоопарка в Гелзенкирхен, където не е могла да се социализира с останалите слонове и затова е взето решение да бъде настанена в Софийския зоопарнк.

Индийските слонове имат средна продължителност на живота си в природата около 45 години, а на затворено живеят по дълго - до около 60-65 год. възраст. Артайда бе емблематично и много обичано от посетителите и гледачите си животно, което ще ни липсва много! 


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com