ГМО гъба трепе комари

Маларийният комар убива повече от 400 000 души годишно

ГМО гъба трепе комари | StandartNews.com

Генетично подобрена гъба, произвеждаща паяков токсин, може бързо да убие огромен брой комари, разпространяващи малария, показва проучване, предаде БГНЕС. Експериментът, проведен в Буркина Фасо, показва, че популацията на маларийни комари е намаляла с 99% в рамките на 45 дни след контакт с гъбичката.

Изследователите твърдят, че тяхната цел не е да премахнат насекомите, а да спрат разпространението на маларията, съобщи Би Би Си. Болестта, която се разпространява, когато женските комари пият кръв, убива повече от 400 000 души годишно. В световен мащаб всяка година има около 219 милиона случая на малария.

Провеждайки проучването, изследователите от Университета в Мериленд в САЩ и от изследователския институт IRSS в Буркина Фасо първоначално идентифицирали гъбичка, наречена Metarhizium pingshaense, която естествено заразява комарите Anopheles, разпространяващи малария. Следващият етап бил гъбата да се модифицира, като генетичният ѝ код се промени така, че да доведе до производството на токсин, подобен на отделяния от някои паяци, докато убиват насекоми.

„Те са много податливи, можете лесно да ги модифицирате генетично. Един паяк използва своите зъби, за да пробие кожата на насекомите и да инжектира токсините, ние сменихме зъбите на паяка с гъбите“, казва проф. Реймънд Легер от Университета на Мериленд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай