Гледаме без пари орела на Аспарух

Гледаме без пари орела на Аспарух | StandartNews.com

Хиляди българи тази вечер се очаква да разгледат без пари изложбите на музеите в страната. Освен гостуващи експозиции от други градове управите на комплексите са се подготвили и с допълнителни програми, които да забавляват посетителите. Така оркестри, квартети и огнени шоуто ще посрещат гостите в Нощта на музеите.

Сабята на хан Кубрат гостува в НИМ за Нощта на музеите

Със салют на "Дръзки" посрещат във Варна, огнен дракон атракция в Пловдив

Орелът (Турул) на Аспарух е един от най-интересните експонати, които можем да видим в НИМ без пари тази вечер. Очаква се хиляди хора да се стекат към Бояна, за да разгледат артефактите от няколко епохи в Нощта на музеите. Така всеки, който реши да се полюбува на съкровищата в НИМ, ще може да си види точното копие на орела на хан Аспарух, оригиналът се пази в археологическия комплекс "Вознесенка" в Украйна.

Сред другите интересни експонати е най-старата българска сабя, намерена в Кабюк. Учените смятат, че тя е принадлежала на Хан Кубрат. Оръжието е уникално по рода си и е направено от желязо, сребро, кожа и дърво. В НИМ са подредени колани, въоръжение и снаряжение на българския военен елит със знаците за власт и достойнство от времето на Българското канство на Долен Дунав. Те са част от съвместната изложба "Аристократи и войни". Сребърните колани на българите VII-VIII в. на Шуменския музей, Археологическия музей "Марица-изток" - Раднево и Националния исторически музей НИМ. Входът в Нощта на музеите е свободен, повечето експозиции ще работят до полунощ. Столичната община организира безплатен автобус, който ще тръгва от НХГ и ще отвежда желаещите до НИМ.

Военно-историческият музей също отваря врати за посетители. Там ще свири Представителният ансамбъл на Въоръжените сили, който ще посреща гостите. За настроението на посетителите в Националната художествена галерия пък ще се грижи клавирно трио "Артес". Демонстрация на тъкане на чипровски килим може да се види в Етнографския комплекс към БАН на ул. "Московска" 6А.

Европейската нощ на музеите в Пловдив ще започне с интерактивната изложба "Народна астрономия и метеорология". На интерактивен макет на северното полукълбо ще бъдат представени гатанки и приказки, онагледявани народни предания, а змей горянин ще бълва огън и мъгла. Карлово ще гостува под тепетата с изложба за пътя на розата.
Със салют от корабно оръдие - възстановка на клуб миноносец "Дръзки", ще открият нощта във Военноморския музей във Варна. От 18 часа до полунощ ще има изпълнения на Представителния духов оркестър на ВМС с диригент капитан III ранг Мирослав Трифонов. От дружество "Осми Приморски полк" ще запознаят посетителите с униформите и въоръжението на българския воин през вековете, а на малките ще бъдат предложени приятни минути с тематични пъзели.
В повечето градове освен "вход" свободен ще има и доста концерти и документални филми в Нощта на музеите.

Преславското съкровище гостува в Бургас

Преславското златно съкровище и златото на северните траки ще могат да видят бургазлии в Нощта на музеите. Експозициите отварят врати точно в 18 часа и могат да бъдат разгледани безплатно до полунощ. Нощта на музеите в Бургас тази година ще започне с откриване на новата експозиция "Фосили" на Природонаучния музей, с която ще бъде отбелязан 30-ия юбилей. В 18,30 часа улица Богориди ще води към златото на северните траки - в Археологическия музей. Зам.-министърът на културата доц. д-р Бони Петрунова и шефът на НИМ проф. Божидар Димитров ще открият гостуващите изложби "Преславското златно съкровище", "Златната конска амуниция от с. Ивански, Шуменско" и "Златото на северните траки: съкровищата на РИМ-Ловеч". Ще бъдат показани още и модернизираните експозиции на РИМ-Бургас "Праистория" и "Древното корабоплаване".
Гостуващата изложба на ИМ "Искра" Казанлък "С аромат на казанлъшка роза в Бургас" ще се открие под патронажа на кмета на Бургас Димитър Николов.

Сливналии обличат носии

"Имаш ли народна носия - облечи я!" Този надпис може да се види върху афишите за европейската Нощ на музеите и галериите в събота вечерта. Идеята е на ръководството на художествената галерия "Димитър Добрович" в Сливен. От 20 часа галерията организира хоротека на открито под наслов "Тропаница под небето".
Музеят е отворен за безплатни посещения до 24 часа. Всеки може да види традиционна експозиция, в която са включени уникалните тракийски съкровища, заяви пред "Стандарт" директорът на регионалния исторически музей Николай Сираков. Безплатен е входът и за средновековната крепост "Туида", където ще бъде представено шоу "Звук и светлина".

Шумен показва бижутата на жрицата Лесескепра

Две съкровища ще представи Регионалният исторически музей в Шумен на своите гости в Нощта на музеите. Златните и сребърни накити на жрицата Лесескепра от Анхиало ще бъдат изложени от 14 ч в зала "Съкровищница". Според археолозите Лесескепра е местна благородничка с най-високо положение в социалната йерархия. Накитите са открити в надгробна могила край Поморие и се смята, че са погребални дарове. Втората експозиция в същата зала ще включва копие на съкровището от Малая Перешчепина. Това е най-голямото ранносредновековно съкровище от хан Кубрат, открити извън територията на днешна България. В Шумен ще бъде показана част от съкровището, включваща сребърни пръстени печати с монограми, жезъл, позлатени части от колани гарнитури, медни съдове с позлата, както и фигурата на орел от археологическия комплекс "Вознесенка".

Лувърът ни праща императорската купа от Боскореале

В Пловдив пристигат статуя на жрец, папируси, пособия за изписване на йероглифи

Купа на императора на римската провинция Африка от прочутото сребърно съкровище "Боскореале" пристига у нас от Лувъра, научи "Стандарт". Това е част от уникалния сервиз за хранене, който ще бъде изложен от 22 май до 23 август в Националния археологически музей (НАИМ). Експозицията от 30 предмета е компенсация за експонатите, които България изпрати в Лувъра за голямата изложба "Епопея на тракийските царе". Прочутото сребърно съкровище от Париж ще гостува в София три месеца, съобщи за "Стандарт" директорът на НАИМ доц. д-р Людмил Вагалински. Артефактите (I в. пр. Хр. - I в. сл. Хр.) от Боскореале са намерени при разкопки в италианската област Кампания, скрити в цистерна под къща на богаташ, който се опитал да ги спаси при изригването на вулкана Помпей през 79 г. Предметите впечатляват историците с детайлните релефи на древногръцки философи и поети, нетипични за римската култура в началото на новата ера. От Париж пристигат и чифт обеци и отливка на лицето на аристократката Максима, която е последната собственичка на сервиза, загинала под пепелта от задушаване. Нейното име е записано на няколко от съдовете.

В експозицията в НАИМ ще бъдат включени и находки от римската вила в местността Чаталка край Стара Загора - накити, сребърни и стъклени съдове за маса, оръжия, шлем-маска на римски офицер от помощните войски, ризница.
За откриването на двете изложби в НАИМ се очаква да пристигне директорът на Лувъра Жан-Люк Мартинес. Гостуващите експозиции са под патронажа на премиера Бойко Борисов.

Все още не е уточнена дата на откриването на изложба "Среща с египетския жрец" с експонати от Лувъра в Пловдивския археологически музей, но се очаква това да стане в средата на юни. Експозицията ще продължи до средата на септември. Очаква се да пристигнат 44 предмета на египетското изкуство - статуя на жрец, пластики, папируси, пособия за изписване на йероглифи, култови пособия, свързани с извършване на различни ритуали и други предмети, съобщи за "Стандарт" директорът на Регионалния исторически музей в Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов.

Гердан против уроки и оркестри по Дунава

Римски дрехи, гердани против уроки и куп ателиета ще има днес в Русе за Нощта на музеите. Стартът ще бъде даден от 17 часа в Лапидариума зад Историческия музей с инициативата "Да се облечем в историята" - с ризници, шлемове и щитове от римско време. Пак там половин час по-късно малчуганите ще имат възможност да се включат в археологически разкопки. От 18 часа започва "Герданът на Калиопа - мъниста против уроки" - пърформанс с етноложките Десислава Тихолова и Искра Тодорова.
Средновековната крепост "Баба Вида" пък оживява в нощта на музеите, съобщи директорът на регионалния исторически музей във Видин Фионера Филипова. В нощта срещу събота видинчани се стекоха на концерт на градския духов оркестър и фолклорния ансамбъл "Дунав".

Котка открива карнавала в Габрово

"Габровец и котка по гръб не падат". Това ще е мотото на ежегодния шарен карнавал в столицата на хумора и шегата около Деня на Габрово - 16 май. Освен тържественото шествие начело с огромната котка - символ на града, се провеждат и конкурси, изложби и концерти, които тази година ще са в съчетание с Нощта на музеите. Карнавалът стартира днес в 9 часа. С карнавалното веселие и шествие по централните улици местните хора ще отпразнуват 155-ата годишнина от обявяването на Габрово за град, така че парадът ще върне спомена за емблематични личности и прочути зевзеци от миналото. В хода на събитието прочутата габровска котка ритуално ще се раздели с опашката си. По традиция кметът Таня Христова ритуално ще пререже опашката й. Карнавалното шествие ще приключи с концерт на площад "Възраждане" с участието на Жана Бенгендорф, Д2 и Дичо, DJ Таркан и др.

Тоалети на кокони от Париж в Плевен

Спектакълът под открито небе "Жената и модата през XX век" е гвоздей на програмата за Европейската нощ на музеите в регионалния исторически музей в Плевен. Експертите ще покажат тенденциите в дамското облекло през годините. По време на дефилето манекени показват над 90 тоалета от различните периоди. Между автентичните дрехи от фонда на музея има такива, които са били доставени за заможни местни дами директно от модните къщи в Париж и Виена. Други са дело на плевенски майстори на иглата.

Монетите на скитските царе в Добрич

"Монетите на скитските царе" гостува в Добрич за Нощта на музеите. Колекцията, която е на нумизматичен музей - Русе, е най-значимата и най-пълната в научно отношение в света, казват специалистите. Монетосеченето на скитските царе е едно от най-загадъчните в западнопонтийския ареал. Интересът на учени и колекционери към него е огромен. Сбирката включва около 500 екземпляра и дава цялостна представа за всички монетни типове и номинали, сечени от скитските царе в Добруджа. За тяхна прародина се счита Централна Азия или - според друга хипотеза - Южен Сибир. Те са номадски скотовъдни племена, известни с това, че са владеели до съвършенство изкуството да яздят коне и да стрелят с лък. Към VI в. пр. Хр. скитите населявали обширните степни зони на северното и северозападното Черноморие (от Аралско море до Южна Украйна).

С колело до Къкринското ханче

Нека с велосипеди да посетим обектите на регионалния исторически музей Ловеч. Това призоваха от местното сдружение "Зона Ловеч" за инициативата Европейска нощ на музеите. Тази година за единадесети пореден път гостите могат да посетят ловешката средновековна крепост, музея "Васил Левски", етнографския комплекс "Драсова и Рашова къщи", музейната сбирка "Атанас и Васил Атанасови" напълно безплатно. Специално за случая отваря врати и музейната експозиция на завод "Балкан". За тези, които имат сили и желание да въртят педалите през деня, е организирано и велосипедно посещение на Къкринското ханче.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай