Гигантът от Джулюница

Гигантът от Джулюница | StandartNews.com

Любимецът на българи и японци Калоян Махлянов-Котоошу официално сложи край на състезателната си кариера в сумото. Калоян се разплака пред журналистите и посочи, че причината е прекалената физическа и психическа умора, както и множеството контузии. Големият шампион обаче доказа, че трудът и дисциплината са най-важните качества във всяка кариера и успя да се превърне в най-успелия европеец в древния спорт. Ето кои са най-важните факти и цифри от биографията му.

- Калоян Махлянов-Котоошу е роден на 19 февруари, 1983 г. във великотърновското село Джулюница.

- Махлянов има и по-голям брат - Нелко, който живее в Канада, а родителите му Цецка и Стефан често му гостуват в Япония.

- Висок е 202 сантиметра и тежи 157 килограма.

- През 2000 г. е определен за най-добрия в Европа за възрастта си в категория до 100 кг.

- През май 2002 г. като студент се състезава в открития шампионат по сумо в Германия и е представен пред йокозуна Котодзакура - по онова време ръководител на школата Садогатаке.

- Котоошу получава травма на коляното през март 2003 г. и му е препоръчано да не участва в състезанията, но въпреки това участва на собствен риск. Завършва с резултат 6 победи и само 1 загуба.

- След само 2 турнира в джурю през септември 2004 г. дебютира във висшата дивизия макуучи, която обединява 42-мата най-добри сумисти. Дебютът на Котоошу в макуучи идва след едва 11 турнира, което е рекорд в професионалното сумо.

- През юли 2005 г. на турнира в Нагоя Котоошу започва със серия от 12 победи, като побеждава йокозуна Асашорю, с което прекъсва серия от 24 поредни победи на монголския сумист.

- Котоошу е издигнат в ранг озеки (голям шампион) - първият европеец в историята с подобно признание. За последните 300 години само 70 състезатели са получавали титлата.

- През 2008 г. Калоян получава Купата на императора, отново е единственият представител на Стария континент с подобен успех.

- Заради симпатичния му външен вид японската публика го нарича Дейвид Бекъм на сумото - прякор, срещу който Калоян нееднократно е изразявал недоволството си.

- На всички сумисти от школата на Калоян имената започват с Кото. Това означава японска арфа. А Ошу - Европа.

- Женен е за японката Асако и прие фамилното й име - Андо. Тежи 110 килограма повече от нея и е 45 сантиметра по-висок.

- Двамата се срещат преди 10 години в Ичиномия, откъдето Котоошу минава на път за поредния Гранд сумо турнир. Тя е дъщеря на уважавани лекари със собствена клиника в Нагоя, Асако, а тогава работи на чекинга на летището в родния си град.

- Има едно дете - Кирил, който се роди в средата на ноември 2011 г. Момченцето се появи на бял свят, докато татко му се борел на турнир.

- Калоян и Асако пазят с години връзката си в тайна заради каноните в сумото.

- Сватбеният им ритуал е издържан в будистката традиция.

- Има спечелени 537 схватки и 337 загуби.

- Признава, че най-трудната му година в спорта е първата, защото бил принуден да говори само японски, а познанията му били незначителни. Тогава взема и по 200 долара месечно, което за тамошните стандарти е като да разполагаш с около 20-30 лв.

- Харесва сумото най-вече заради това, че все още е издържано в традиции отпреди 2000 години.

- Забраната, с която не може да свикне, е тази да не кара кола. Калоян обича шофирането, но има личен водач.

- Казва, че има две родини - България и Япония, и ги обича по равно.

- През 2009 г. става носител на орден "Стара планина".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай