Гей парад и анти-гей протест огласят столицата

Гей парад и анти-гей протест огласят столицата  | StandartNews.com

София. Шестият поред гей парад "София Прайд" се провежда в столицата. Шествието тръгна в 15:00 ч. от площад "Независимост", като първоначалната дата за събитието бе за юни месец, но по молба на столичния кмет Йорданка Фандъкова беше отложено. Преди дни шествието отново предизвика дебати в медиите заради първоначално избраната дата - 22 септември, когато страната ни чества обявяването на независимостта.

Ществието започна с минута мълчание пред паметника "Васил Левски", отправяйки и международно послание. Парадът бе воден от камион с надпис „За Русия с любов".

Посланието акцентира върху репресиите срещу хомосексуалността, която руските власти системно налагат.

Точно в 13:00 часа пък членовете на движение "Национална Съпротива", които се обявиха против провеждането на парада организираха анти-гей шествие. Те определят събирането си като "контрапункт" на планирания "София прайд".

Десетки души се събраха на пилоните пред НДК в знак на протест срещу гей парада, което приключи в 15.00 ч. пред паметника на Незнайния войн край храм-паметника „Александър Невски".

Първоначално беше обявено, че шествието срещу гей-парада ще завърши именно до началната точка на проявата, но това не се случи.

Част от издигнатите лозунги гласяха „Аз не съм толерантен, аз съм нормален", предаде "Дарик". 

"София Прайд 2013" тази година има подкрепата на 14 посолства, на български и чуждестранни организации, отбелязват организаторите. Зад инициативата застават посланиците на Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Литва, Холандия, Норвегия, Великобритания и Сърбия.

Парадът ще отбележи и годишнината от смъртта на студента Михаил Стоянов, който беше нападнат и убит в края на септември 2008 година. В своя защита задържаните за убийството му обявиха пред полицията, че са "прочиствали" парка от хомосексуални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай