Гърция разкри фалшиви български дипломи от НСА

Гърция разкри фалшиви български дипломи от НСА | StandartNews.com

Атина. Гръцката федерация по бокс разкри скандал с фалшиви дипломи от България.

Девет треньори са работели от години с фалшифицирани дипломи от Националата спортна академия в София, предаде БНР.

Прокуратурата разследва и длъжностните лица, които умишлено са назначавали треньорите без необходимата от закона легализация на дипломите.

Разкритията по скандала започват с това, че треньорите по бокс правят впечатление с много слаби познания в областта на спорта, въпреки представените от тях дипломи с печати от Националната спортна академия в София, която се счита за едно от най-престижните спортни висши училища в Европа.

Гръцките медии публикуваха официалния отговор на ректора на Академията в София, който потвърждава, че посочените лица никога не са били студенти в Националната спортна академия "Васил Левски".

Прокуратурата е сезирана за случая и ще търси отговорност не само от лицата с фалшиви дипломи, но и от Гръцката спортна федерация. Съгласно закона е необходима легализация на всички дипломи, получени в чужбина. Треньорите са назначавани за работа дори с деца, което още повече утежнява престъплението.

В спортните среди се коментира, че фалшификаторите умишлено са искали дипломите им да са от София поради известните традиции и авторитет на България в областта на бокса.

Разследват се от компетентните органи и всички отговорни лица, които не са извършили проверка на дипломите - предполага се, че е умишлено - преди да допуснат треньорите да работят в различни спортни дружества.

По повод разкритията на Гръцката федерация, ректорът на Националната спортна академия „Васил Левски" доц. д-р Пенчо Гешев коментира пред „Фокус", че дипломите на 9-те треньора са фалшифицирани, но в чужбина.

„При нас пристигна запитване от федерацията, отговорихме, че не са наши дипломите, и че са фалшифицирани. Запитването пристигна още миналата година. То беше - със списък на хората и номера на дипломите, направихме проверка и установихме, че няма изобщо такива дипломи, издадени от академията. Отговорихме им и това си е вече техен вътрешен проблем", обясни ректорът. Гешев допълни, че освен случая с тези дипломи, академията е получава запитвания само за 1-2 дипломи, едната е била за лека атлетика. „Нямам наблюдения това да е тенденция в другите страни и особено - дипломите да са фалшификати от България. Това е единичен такъв случай. Явно са разработили някаква манифактура в Гърция, някой майстор, който може да прави дипломи", уточни ректорът на НСА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай