Гърци на опашка за зехтин у нас

Гърци на опашка за зехтин у нас | StandartNews.com

Благоевград. Наближаването на Коледа буквално прогони хиляди гърци от Северна Гърция към Петрич и Сандански. В последните дни паркингите в южните градове са задръстени от автобуси с гръцка регистрация. Най-активни са пенсионерите, които си организират шопинг турове за един ден в двата общински центъра. Те обаче разчитат на помощта на свои сънародници, които от години живеят в региона, за да ги водят в магазините, където цените са най-евтини. И там не спират да се пазарят, твърдят санданчани и петричани. Най-много пълнят торбите си с хранителни продукти. "Избиват се за български кашкавал, но не дават повече от 12-13 лева за килограм.

Скъпото сирене не го щат, вземат само това, което е на цена до 6-7 лева за килограм. Налитат много и на месото - агнешко, пилешко, свинско", споделят търговци от Петрич. Месар от южния град се похвали, че продава на гърците много цели малки прасенца на цена от 9,50 лева за килограм. Избягват замразените меса, искат прясно. Купуват и наши зеленчуци и плодове, защото са 2 пъти по-евтини, отколкото в родината им. Вземат зеле, домати, чушки, краставици, банани, ябълки. "Най-голям е напливът в пазарните дни сряда и събота, кръстили сме ги "европейски шопинг", че тогава се пазарува само с евро от страна на гърците", твърдят търговци на кооперативния пазар в Сандански. Все повече са гърците, които бият път чак до Благоевград, за да пазаруват на промоционални цени в големите хипермаркети.

Там количките се пълнят догоре с храна, а се плащат суми от порядъка на 300-400 лева. "Всичко им е по-изгодно. Прави ни впечатление, че дори маслини и зехтин си купуват от нашия магазин, което ни учудва. Тъпчат количките с месо, риба, месни деликатеси, лакомства и алкохол. Но избират предимно стоки, които се предлагат на промоция, на практика трапезата им ще е покрита с храни от нашата страна", разкриват служители на голяма хранителна верига, чийто обект е край Благоевград. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай