Филмови герои в зоопарка

Филмови герои в зоопарка | StandartNews.com

Тимон и Пумба живеят далече един от друг, за разлика от филма "Цар Лъв"

Пра-прадедите на Пешо участвали в битката при Гавгамела

Лято е, детските градини са затворени, а ваканцията на море предстои. Децата обаче искат забавление, макар че навън жегата не прощава. В почивните дни софийският зоопарк е идеално място, в което може да прекарате няколко часа с малчуганите и да им предадете първите уроци по зоология, география и история. Защото питомците в зоопарка са не само представители на екзотични кътчета от нашата планета, но и герои в древни епични битки, както и анимационни актьори.

Мързеливата камила

Запознайте се с камилата Пешо. Той е преживял два брака и е изключително мързелив. Неговите роднини живеят край африканския бряг.

Нашият Пешо сега е самотен ерген, тъй като женската камила, определена да живее с него в един дом, вече не е сред живите. Пешо е в отлично здраве и подобно на много представители на човешкия силен пол, оставени без контрол от жената и тъщата, по цял ден се излежава на слънце. Живее си безгрижно и на сянка, за разлика от много свои събратя, които от времето на пророка Мохамед, та и до ден днешен, превозват хора и товари през пустинята. Но камилите имат и своята героична история. Те са участвали в не една и две битки. Като например в сблъсъка при Гавгамела - епична битка между Александър III Велики и Дарий III Кодоман, която се датира около 1 октомври 331 година преди Христа. Македонският цар се е появил на свещения си кон Буцефал, а неговият враг Дарий яздел камила. Резултатът от кръвопролитието е победа на Александър и погром над вавилонския владетел.

Сурикатът е на плодова диета

Не толкова героично, но пък много любопитно животно е сурикатът. Произходът му е от далечната република Южна Африка. Сурикатът не е участвал в битки, или поне историята не помни такива факти. Но пък е герой в класиката на Уолт Дисни. В "Цар Лъв" аниматорите изрисуваха винаги излъчващия оптимизъм забавен сурикат Тимон, неразделен приятел на глигана Пумба.

Казват, че човек е това, с което се храни. Дали правилото важи и за животните? Сурикатите на свобода закусват основно със скорпиони, а най-любимото им лакомство са вараните и подземните къртици. В зоопарка обаче са на плодова диета. Запазената марка на суриката е неговата характерна поза - изправен на два крака, с любопитство наблюдава околния свят.
Всъщност и Пумба може да срещнете в софийския зоопарк. И дори да се запознаете с малките - четирите новородени глиганчета.

Мърдок поглъща по 15 кг пържоли

Запознайте се отново с тигъра Мърдок. Той е символ на софийския зоопарк от близо 15 години и изяжда по 15 килограма месо на ден. Корените на Мърдок са в Индия и Бангладеш. По статистика от 2014 година в света са останали едва 2300 негови подобни. И защо? Ами основно "благодарение" на човека, който е най-големият враг на тигъра. Някои хомо сапиенси обичат да се гордеят с ловни трофеи, да украсяват хола си с раирана кожа от големи котки. Рекордът за отстреляни тигри е от XIX век. Държат го два индивида с дължина 3,70 метра. За да пораснеш толкова, ти трябва наистина сериозно хапване. В менюто на Мърдок влизат основно бройлери и телешко месо.

Но по-добре да не им попадаш на пътя, ако са свобода в джунглата. Убиват чрез захапване зад врата, а по-големите тигри направо отхапват парче месо от глава на жертвата. Нашият Мърдок много обича компанията на своята любима, но дали с нея ще си подели и плячката?

Баба Меца лови пъстърва

В софийската зоологическа градина, естествено, живее и Баба Меца. Тя обича да похапва риба, но най-много й харесват замразени плодове. Когато е на свобода, си лови пъстърва, затова и гледачите в зоопарка гледат да й угаждат с това лакомство.

Чакалът свързва живите и мъртвите

Най-интересното животно от софийския зоопарк е чакалът. Тази смесица между куче и вълк си струва да бъде изследвана и изучавана. Нейният ареал на обитаване е Европа и Централна Африка. Чакалът и койотът са медиаторите между живите и мъртвите. Тази роля си поделят и с лешояда. В България тези животни се срещат във всички планини. Образ на чакал носи египетският бог Анубис, който отговоря на Хадес в гръцкия пантеон.

Майка маймунка кърми бебето си

Да отидеш в зоопарка и да не видиш маймуната е като да си бил в Рим и да не срещнеш папата. В софийския зоопарк може да се види примат и майка маймунка, която още храни малкото си . Любимата им храна си остава класическият банан, но през цялата година хапват и сезонни плодове. Най-важните витамини за тези представители на животинското царство се съдържат в динята и пъпеша. През зимния сезон си ги набавят с ябълки, круши и ядки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай