Ето как да се отнасяме към храната според тибетската медицина

Какви процвси се образуват в тялото ни

Ето как да се отнасяме към храната според тибетската медицина | StandartNews.com

Една от най-древните медицини в света е тибетската. Тя представлява уникална симбиоза от знания от различни традиции, включително индуизъм, аюрведа и китайска медицина. Нейните принципи, които датират от векове, дават ценни уроци за създаване на хармоничен и щастлив живот. Известният тибетски лекар Пунцог Уангмо сподели знанията и опита си, подчертавайки важността на правилното отношение към храната, хранителните комбинации, диетата, както и баланса между здравето на мозъка, сдържаността и разумното мислене.

Правилното отношение към храната

Според тибетската медицина нашето тяло е като сложна фабрика, в която храната претърпява много трансформации, преди да се превърне в енергия и сила. Разбирането на този процес ни помага да осъзнаем колко е важно да се отнасяме към храната с уважение и грижа. Трябва да ядете храната с уважение и благодарност, като обръщате внимание не само на качеството ѝ, но и на времето на нейната консумация.

Правилната комбинация от продукти

Тибетците обръщат голямо внимание на хранителните комбинации. Несъвместимите могат да предизвикат дисбаланс в организма. Правилната комбинация от храни спомага за по-доброто усвояване на храната и поддържа здравето.

Яжте на интервали

Хранителните навици също играят важна роля за поддържане на здравето. Тибетската медицина препоръчва да се яде храна с интервал от поне четири часа, за да може тялото да я усвои правилно и да се избегне лошо храносмилане.

Избягвайте гладуването

Тибетците вярват, че гладуването може да ни лиши от сила и енергия. Все пак, ако решите да постите, направете го постепенно и разумно, като предпочитате меки топли храни.

Поддържайте баланса мозък-семенна течност

Тибетската медицина твърди, че балансът мозък-семенна течност играе ключова роля за здравето на мъжа. Умереността в сексуалните отношения и способността да управлявате емоциите си помагат да поддържате хармония в тялото си.

Разумно мислене и лаконизъм

Важен аспект на здравето и щастието е умното мислене. Уважение, скромност, честност, спазване на обещания и изказване на малко думи - тези принципи помагат да поддържате хармония в отношенията с другите и себе си. Избягвайте негативните емоции и ненужните спорове, като думите ви са кратки и мъдри.

Работете върху себе си

Тибетската медицина подчертава важността на вниманието в нашето ежедневно поведение. Будистката мъдрост учи, че във всеки момент имаме избор да вършим добри или лоши дела. Този избор определя нашата карма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай