Екоморфози поставиха началото на "София диша 2013"

Екоморфози поставиха началото на "София диша 2013" | StandartNews.com

София. Четвъртия поред фестивал "София диша" започва от днес. Организаторите на събитието са се погрижили да преобразят столицата. За целта поетапно ще бъдат затваряни някои от централните улици в София.

Днес движението ще бъде спряно по част от улиците "Иван Шишман", "Ангел Кънчев", пл. "Райко Даскалов" и "Пиротска".

В първата неделя от фестивала темата ще бъде "Екоморфози" или екологичният и био начин на живот. Различни полезни и интересни инициативи ще съпътстват кампанията, например "Екс-пушачите са неудържими, която ще мотивира младите да откажат цигарите или да продължат да не пушат.

От Фондация "Българска Хранителна Банка" ще се проведе кампания за набиране на храни и средства, а посетителите ще могат да се присъединят като доброволци и симпатизанти в подкрепа на каузата на БХБ.
Предвижда се кът на доброволците от Slow Food, където ще се представят вкусни и важни теми, свързани със съхраняване на биоразнообразието и кулинарните традиции.

Радио-проектът на БНР "Европа за мен" ще се включи на фестивала, подкрепяйки кандидатурата на София за културна столица. Младите хора ще бъдат провокирани да опишат представата си за европейските граждански права чрез похватите на уличното визуално изкуство.

Следващата неделя основната тема на фестивала ще е литературата и „София диша" ще затвори ул. Ангел Кънчев. "Ветрове от цветове" на улица "Пиротска" ще представя визуалните изкуства на 18 август, а през последната неделя на август - 25, бул. "Витоша" ще е мястото, на което в центъра ще са музиката и танците с тема "Песента на танца". През месец септември ще се пренесе в големите столични квартали, разположени в периферията на града, с наименованието Кварт Фест.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай