Двойни глоби за превишена скорост (ОБЗОР)

Двойни глоби за превишена скорост (ОБЗОР) | StandartNews.com

Взимат книжката на шофьори за 5 нарушения, предлага депутат

Антистрес топки и флаери с препоръки за толерантно шофиране получават водачите от вчера при спиране от контролните органи на пътя. Това е само един от методите, който се препоръчва от психолозите в борбата с войната по пътищата у нас.

Глобите за превишена скорост с над 30 км/ч да скочат двойно. Това е сред предложенията, които се обсъждат от работна група в МВР за промени в закона за движение по пътищата. "Глобата трябва да е драстична, за да знае всеки, че когато нарушава правилата, трябва да си понесе и санкцията, която му се налага", коментира шефът на Пътна полиция Бойко Рановски. Ако предложенията бъдат приети, за нарушение с 30 км над ограничението в градски условия например, шофьорите ще плащат 400 лева, а извън града - 300 лева.

За целта ще бъдат предложени промени в законодателството, насочени към бързо и ефективно събиране на глобите. От изпратените електронни фишове чрез пощенски услуги 50 процента се връщат като невръчени. Така МВР изпада в омагьосан кръг и започва безкрайно търсене на нарушителите от полицейски служители. Често обаче адресите им по лични карти са различни от тези, на които в действителност живеят. Затова от Пътна полиция предлагат след като нарушителят не е бил открит, глобата да се оповестява в интернет и да се смята за връчена от момента на обявяването й.

Свидетелството за управление на МПС да се отнема при допускането на 5 леки нарушения пък ще предложи депутатът от Реформаторския блок и председател на транспортната комисия Гроздан Караджов. МВР трябва да предложи окончателния текст на промените в Закона за движение по пътищата. Ако то отсъства, ще бъде внесено между първо и второ четене, обясни Караджов.

Междувременно от вчера стартира акция срещу безразсъдното шофиране. Антистрес топки ще помагат на шофьорите да овладеят агресията си на пътя. Екипи от психолози вече активно помагат на Пътна полиция в борбата срещу войната по пътищата у нас, научи "Стандарт". КАТ стартира кампания "Шофирай отговорно и толерантно", която цели да понижи агресията и рисковото шофиране. Катаджиите ще правят проверки по вече познатия метод на широкообхватен контрол. Униформените ще имат право да спират по няколко коли едновременно и да ги проверяват. Акцията се състои в това автомобилите да бъдат проверявани и ако всичко е наред след извършената проверка, водачите да получават поощрителна награда - антистрес топка. Това ще помогне на шофьорите да изкарват стреса си върху топката, а не на пътя, категорични са експертите. Ако усетите, че неусетно превишавате скоростта, ако трябва, спрете и взимайте топката. Или ако сте нервен или пък закъснявате - също. Бъдете концентрирани и спокойни зад волана, призовават активистите. Тази година кампанията се провежда до 25 септември и ще обхване столицата, Софийска област, Видин, Враца и Монтана. "Нашата цел е да се промени мисленето на водачите на МПС-та. Тоест да могат да преценяват добре както пътната обстановка, така и всички препятствия, които могат да възникнат на пътното платно, а и освен това всички знаем какво е състоянието на инфраструктурата ни. Именно затова нашата цел е да променим мисленето на водачите, с което да намалим ПТП-та, които често водят и до смъртни инциденти", обясни Милен Василев, доброволец към Сдружение "Отворена младеж". Според доброволците в кампанията повечето катастрофи се предизвикват не толкова от невнимание и неумение на шофьорите, колкото поради тяхната агресивност и безотговорно поведение на пътя.

Идеята с топките е заимствана в Европа, където са показали ефективността си. Кампанията е насочена основно към младите хора на възраст между 18 и 25 години. Те са и най-рисковата група водачи, тъй като разполагат с бързи коли и карат безразсъдно. Освен това психолози активно ще правят анализ на реакциите на шофьорите при взаимодействие с други участници в движението и в зависимост от това как се справят с несигурността и собствените си чувства. Според експертите шофирането на другите зависи по-скоро от нашето собствено поведение на пътя. Ако караме агресивно и притискаме другите коли, то непременно сред тях ще се намери водач, който също ще започне да ни засича, притиска или присветва с фарове. Само за 2 седмици от началото на септември КАТ успя да извади близо 800 агресивни шофьори от лентите за движение и да ги глоби веднага. Нова разпоредба в МВР дава право единствено на Пътната полиция да спира за проверки на пътя, без значение дали има камери в патрулката или не. Задължително е обаче ако спрат шофьор за нарушение, да го глобят, при това веднага. Най-много агресивни шофьори са хванати през август във Велико Търново, София и Стара Загора.

500 загинали за 8 месеца

За първите осем месеца на 2015 г. у нас при катастрофи на пътя са загинали 500 души. Регистрираните тежки произшествия са 5242, като 6521 души са били ранени. Катастрофите са със 149 повече спрямо същия период на миналата година, а загиналите - с 26. Само от началото на септември 2015 г. по пътищата са загинали 55 души, а 540 са били ранени. Близо 47 хиляди шофьори са хванати в нарушение през август по пътищата в страната. Близо 2400 от тях са били без книжки, а 1400 са карали пияни. Съставени са над 20 хиляди фиша, а 260 пешеходци са глобени за неправилно пресичане. Продължава тенденцията шофьорите със стаж до 3 години да причиняват най-голям брой тежки катастрофи. За 8 месеца водачи със стаж до 12 месеца са причинили 67 от пътните инциденти с 15 загинали и 75 ранени. Водачи със стаж до 2 години са причинили 265 катастрофи със 17 загинали и 357 ранени. Зачестяват и случаите на самокатастрофирали шофьори по второ и третокласните пътища. В сравнение с 2014 г. катастрофите са се увеличили най-вече в Благоевград, Пазарджик, Пловдив, София, Варна и Хасково. С обратната статистика могат да се похвалят само Видин, Кърджали и София област. Месеците, когато хората зад волана грешат най-често, пък са юли, август и септември, категорични са специалистите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай