Две свлачища вдигат село на бунт

Две свлачища вдигат село на бунт | StandartNews.com

Всеки ден ученици пътуват по път, който може да рухне, алармира кметът на Осина

Жителите на сатовчанското село Осина стягат протести заради две неукрепени свлачища, който могат да отнесат къщи и единствения път към селището. Повече от година в селището напразно чакат отпускане на пари от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане за решаването на проблема. „Местни хора вече предупредиха, че са готови да излязат на протест и да блокират пътя Гоце Делчев – Доспат. При тези дъждове сме в непрекъснат страх, че може да стане някоя беля. Всеки ден 30 деца от селото ни пътуват на училище до общинския център Сатовча. Автобусът минава през път, чиято половина бе отнесена на 1 февруари миналата година, а може да се срути и цялото шосе", твърди кметът на Осина Славчо Хаджиев. Под едното платно за движение зее 30-40-метрова пропаст.

Община Сатовча изготви проект, ще са необходими 700 000 лева. Има положително становище от областния управител на Благоевград Бисер Михайлов. „Вчера пак говорих с губернатора. Човекът се опитва да ни помогне, но парите трябва да ги отпусне държавата", сподели Хаджиев. Пътят е компрометиран в продължение на почти 500 метра. Възможно е при топенето на снеговете и пролетните дъждове да пропадне единственото здраво пътно платно, по което минава целият трафик от и до населеното място.

8 къщи пък са засегнати от свлачище в самото село, земните маси продължават да нанасят поражения, пукнатините в сградите стават все по-големи. Един от стопаните си построи нов дом, но останалите няма къде да отидат. За момента все още обитават жилищните постройки, но скоро те могат да станат опасни за живеене. „Свлачищният процес не спира. Нужни са поне 170 000 лева за отводняване на подпочвените води и за изграждането на подпорна стена за първия етап за решаването на проблема със свлачището в селището", уточни селският управник. Той увери, че в края на тази седмица отново ще има общоселско събрание, за да се обсъдят бъдещи протестни действия. Дано институциите намерят решение, за да не се стига до бунт и блокади на пътища, допълва Славчо Хаджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай