Долче и Габана, ама от "Илиянци"

Китайските стоки поскъпват, българските са кът

Долче и Габана, ама от "Илиянци" | StandartNews.com

София. Празниците наближават, а хората се готвят за голямото пазаруване. И докато клиентите търсят хубави храни и подаръци на изгодни цени, някои търговци се готвят да ударят кьоравото, като пробутват некачествени стоки. И тази година вестник "Стандарт" започва традиционната си кампания "Коледата безопасна", която провеждаме са седма поредна година. Ще се разходим по магазините, ще разговаряме с производители и търговци и ще проверим какви опасности крие пазарът.

Ще потърсим решение на проблемите съвместно с Агенцията по безопасност на храните, която вече следи под лупа базарите. Ще алармираме инспекторите от Комисията по търговия и защита на потребителите за всеки артикул, който може да крие риск. На 13 декември ще съберем на кръгла маса бизнеса, браншови организации, министри, представители на държавните институции и медиите. Всички ще подпишем традиционния Коледен пакт, с който ще се ангажираме да пазим здравето на потребителите.

Коледата започва с аромат на китайска храна и понички на столичния базар Илиянци. Тук всяка година идват хиляди българи, за да си набавят хубави, но евтини подаръци за празниците. Само че, както казват изпечените бизнесмени, една стока или е качествена, или е евтина. Средно положение няма и го доказват сергиите на един от най-прочутите базари в страната. Проверката на екипа на "Стандарт" пък показа, че стоката може да е и скъпа, и некачествена. Разходихме се по алеите на "Илиянци" в търсене на перфектния подарък. Не успяхме да го намерим, но пък открихме доста други интересни неща. Например японски часовници, произведени в Китай, магазини с вид на сметища за счупени играчки, закусвални за собствениците на павилиони, организирани току зад щандовете, и какво ли още не.

Най-често на Илиянци се чува китайска реч. Стоките, които се предлагат, също са основно от Китай, но сериозна конкуренция им правят и продукти, внесени от Турция. При южните ни съседи са правени голяма част от дрехите, както и различни аксесоари и електроуреди. Комшиите са и царете на ментетата. От "Илиянци" може да се снабдиш с дрехи от всички дизайнерски марки -блузки "Долче и Габана" и "Филип Плейн", тениски "Томи Хилфигър", чанти и куфари "Луи Вютон", детски дрехи "Кати Мини". Познавачите твърдят, че качеството им е добро. И същите стоки, които на "Илиянци" са по 10-20 лева, ни ги продават и в моловете, но на няколко пъти по-висока цена.

Тук-там се срещат и стоки родно производство. Българските продукти са представени основно при памучните изделия - анцузи, бельо, тениски, блузи, чаршафи, хавлии, спално бельо. Могат да се намерят и нашенски завеси, но повечето са внесени от чужбина.

Родното производство се познава първо по продавача - говори чист български, а след това по качеството - доста по-добро от това на останалите продукти. Мнението на купувачите е, че българското е по-добро, но и по-скъпо. Намираме обаче стоки родно производство на достъпни цени. Произведени са в Сливен, София, Пловдив, Хасково. И докато българските стоки не са променяли цените си от години, китайските - поскъпват. Обяснение защо цените растат обратнопропорционално на качеството обаче няма. Възможно е причината да е в надписите. Защото изразът: "Made in China" ("Произведено в Китай") тази година е заменен с по-звучното "Place of origin China" ("Място на произход Китай"). Търговците, макар и да не са наясно какво продават, се опитват да ни убедят в доброто качество на артикулите. Често човек купува само заради цената. В търсене на евтиното потребителите забравят да се поинтересуват за качеството.

Така може да се случи празникът да се превърне в ад. Особено за родителите с малки деца, които имат хиляди желания, изискващи големи разходи. За да им угодят, майките и татковците често са готови да направят компромис, но понякога това излиза скъпо. Имитации на някои от най-желаните детски играчки, изработени някъде далеч в Азия, са сред най-опасните стоки, предупреждават експертите. А те са в изобилие на Илиянци. За да не стане от играчка, плачка по Коледа -внимавайте, когато избирате подарък. По-добре малък и български, но от сърце, отколкото голям и скъп, който да ви докара купища неприятности в тихата и свята нощ на Рождество.

Магазините Made in China се стопиха наполовина

Преди Коледа и Нова година по големите базари в Пловдив има повече павилиони с артикули от Турция и България. Щандовете с китайски стоки значително са намалели за последната година, сочи проверка на "Стандарт". Само за година под тепетата китайските магазини са намалели наполовина. От огромни двуетажни маркети, повечето вече са се свили на павилиончета от по няколко квадрата. Народът масово гледа вече етикета и не купува евтините ментета, твърдят търговците зад щандовете.

Търсят се български стоки, но тъй като те все пак те са доста по-скъпи, клиентите се спират и на турските. Причината за отлива от китайското производство е, че тези стоки са еднодневки, обясняват продавачите. Другият аргумент е, че много често крият риск за здравето. Това най-много важи за евтината китайска козметика, която докарвала екземи и алергии. Кремове, червила и сенки за очи между 1 и 3 лева може да изглеждат примамливи за някои, но не е ясно ефектът от тях дали ще е разкрасителен или загрозяващ.

Инспектори и клиенти се редуват по сергиите

Проверяващ, клиент, проверяващ, клиент. По този ред преминава пазарния ден край сградата на кооперативния пазар в Благоевград. Десетки производители на родна продукция, най-вече плодове и зеленчуци, са изложили стоката си на масите в очакване на купувачи. Не секват проверките на инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните. "Нека ги има, че да хващат тези, които предлагат некачествени стоки на пазара. Аз не се притеснявам, производител съм, имам си сертификат за произход на всички продукти", уверява Кирил Георгиев от благоевградското село Покровник.

Наредил е на сергията круши, извара, люти чушки, лютеница, сладка. Най-много са домашните яйца, на които е сложил цена от 30 стотинки за бройка. "Яйцата са направо размер XXL. Качеството им е гарантирано. Хората идват, питат, но малко могат да си купят. Нямат пари, правят си сметката и вземат най-необходимото. Но предпочитат българското пред вносното", твърди бай Кирил. Тодор Тикилянов току-що е направил сделка с чиновник от общината, на когото е продал няколко килограма ябълки по 1,50 лева килото. "Проверяващите се държат добре с нас, не се заяждат, вършат си работата. Проблемът е, че народът е беден. Гледат, искат, но не вземат. Тъжна работа", споделя мъжът, който е производител и търговец. Почти всички искат български плодове и зеленчуци. Затова в сряда и събота, когато идват да продават родни стоки от близките села, сергиите тук са пълни с клиенти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай