Добри дол: Срам ни е, ако наши са подпалили Зоров

Добри дол: Срам ни е, ако наши са подпалили Зоров | StandartNews.com

Дава работа на 60 роми, плаща редовно до 700 лева, разказват местните

"В нощта срещу събота пламъци озариха небето над Добри дол. Разбрах веднага, че гори кравефермата на Димитър Зоров, която се намира в края на селото ни по пътя към Лом", разказва кметицата Вера Гаврилова. "За мен пожарът е умишлен", твърди тя. "И аз, и останалите жители на Добри дол се срамуваме, ако наши хора са драснали клечката. Защото Зоров дава работа на ромите. 60 души е назначил - от Дреновец, от Дунавци, но и от нашето село. Плаща редовно от 500 до 700 лв. За нашия район, където няма друга работа, това са добри пари", обяснява кметицата. Тя упреква охранителите от фирма "Сириус", която пази фермата. "Как те не са могли да хванат подпалвача", недоумява тя.

Известният млечен бизнесмен изплаща редовно заплатите. Сумата се дели на две части и всеки я получава през 15 дни. Възможно е някой от наетите да не е доволен от режима на работа, но тези, които работят в чужбина, споделят за същите условия. Просто се иска работа. Не можеш да бездействаш във фермата. Ако има недоволни, това е заради условието да се работи.

Зоров е изградил фермата по европейски проект. Тя е най-модерната на Балканския полуостров. За 20 години продуктите са се наложили на пазара у нас и в страни от ЕС с марката "Пършевица". Зоров е затворил производствения цикъл - той сам си произвежда и храната за кравите. Купил е земя и взема друга под наем, която засява с жито, царевица, люцерна. Произвежда си силаж и висококалорично сено. Арендувал е ниви за срок от една до пет години.

Кой има интерес да подпали такава ферма? Защо кметицата смята, че пожарът е умишлен? Защото балите с тегло от по 350 кг току-що са вкарани в сградата със стоманения покрив. Складират и последната и огънят лумва. Няма кога да са се взривили отвътре и да се самозапалили. При това пожарът избухва в 1 часа през нощта, обяснява тя.
Това е втори пожар в модерната кравеферма, каза началникът на областното управление за пожарна безопасност и защита на населението в Монтана комисар Венцислав Райков. 4 екипа от пожарникари са гасили няколко часа огъня. Заедно с охлаждането на останалите сгради, включително и тези с животните, борбата с огъня е продължила ден и половина. Напълно унищожени са 2000 бали, но от високата температура се е огънал и стоманеният покрив на сградата склад. Повредени са 300 кв. м от конструкцията, тип "мархи".

През януари т.г. във фермата отново избухна пожар. Тогава полицията обяви, че огънят е умишлен. Защото навън е студено, а балите са били на открито - между сградите на фермата. Този път няма категорично мнение за палежа. Затова е образувано досъдебно производство. Полицаи от районното управление на МВР в Лом разследват случая.
Най-големи "врагове" на бизнесмена са еколозите. От "Екогласност" го критикуват остро за събраните тонове отпадни води, които заради естествения наклон се оттичат към Дунав. За това са алармирали дори председателя на европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Замърсяване на това място винаги е имало, твърди кметицата Вера Гаврилова. Преди години там имаше кравеферма на някогашното ТКЗС с 400 крави. Вонята беше непоносима. Сега кравите са между 2200 и 3000, но не е така. Има мирис, все пак не е парфюмерийна фабрика, а ферма, но той е по-поносим от преди. Мръсотията не може да стигне до Дунав, защото има канал. Димитър Зоров е изградил лагуни за производство на метан, но инсталацията още не е пусната. Прави всичко възможно въпросът с отпадъка да бъде решен. Част от него той извозва към нивите си и го използва като естествен тор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай